Terugblik

Dit heb ik uitgegeven aan boodschappen in 2023

Dit jaar was het eerste jaar dat ik alleen voor mijzelf heb moeten zorgen. Geen ander persoon om rekening mee te houden. Maar dat betekende ook dat het heel erg spannend was om te zien wat mijn uitgaven zouden zijn dit jaar. Daarom heb het allemaal bijgehouden, om een goede terugblik te kunnen geven op 2023 en een basis te leggen voor een financiële planning van 2024. 

Dit heb ik uitgegeven aan boodschappen in 2023

Aan boodschappen heb ik dit jaar 1300 euro uitgegeven, dit komt neer op ongeveer 25 euro per week. Voorheen waren januari, februari en september standaard mijn duurste maanden. Dit jaar heb ik, om eerlijk te zijn, niet zo heel veel extra voorraad opgebouwd. Maar ik heb wel op huizen gepast en mijzelf in die weken een beetje extra verwend. Daarom zijn juist juli en september dit jaar de maanden dat ik het meest heb uitgegeven. Daarnaast hebben mijn bezoekjes aan België de meeste invloed op de hoogte van mijn uitgaven. In Duitsland hebben we vooral voor de lol gewinkeld dit jaar en geen boodschappen gedaan, daar heb ik dus niet zoveel uitgegeven. Al met al ben ik heel erg tevreden met dit bedrag, toen ik net begon met besparen gaf ik in mijn eentje 50 euro uit, dat werd later 50 euro met z’n tweetjes en dus alleen geef ik de helft uit en dat vind ik dus echt heel netjes. 

Dit heb ik gespaard aan koopzegels in 2023 

Afgelopen jaar heb ik vooral bij Albert Heijn en Jumbo koopzegels gespaard. Bij Albert Heijn heb ik iets meer dan twee boekjes bij elkaar gespaard. Bij Jumbo heb ik zes volle boekjes bij elkaar gespaard en 8 losse zegels. Dat is dus bij elkaar 113 euro gespaard geld en 6,60 euro aan rente. 

Dit heb ik uitgegeven bij de drogist in 2023

Ik heb in de afgelopen 10 jaar best wel een turbulente tijd gehad. Daardoor is de lol die ik altijd had in make-up ook stukje bij beetje een beetje minder geworden. Hierdoor had ik op wat dingetjes die ik echt nodig heb om goed op beeld te staan voor mijn socials helemaal niks meer. Mijn blush kwam uit 2013, mijn oogschaduwpalette uit 2015. Dit jaar heb ik mijn liefde voor make-up weer herontdekt en daarom heb ik mijn make-up collectie flink uitgebreid. En ook aan fijne verzorgingsproducten heb ik best wel een beetje extra uitgegeven. Ik verwacht niet dat in 2024 net zoveel make-up nodig zal zijn, daarom zal mijn budget/ wat ik uitgeef aan de drogist ook wel weer een beetje omlaag gaan. Dit jaar was het dus 250 euro, oftewel bijna 25 euro per maand. Ik schrok er wel van, dat moet ik toch wel eerlijk zeggen. Volgend jaar dus maar weer een beetje bezuinigen op make-up en drogisterij! 

Dit is hoeveel korting ik kreeg in 2023

Ik heb in 2023 niet heel goed bijgehouden wat ik aan korting heb gekregen, maar ik heb wel kunnen optellen hoeveel ik aan cashbacks heb teruggekregen. Dat is namelijk 153 euro. Dat is echt een flink bedrag, vind ik zelf. Ik merk dat er dit jaar best wel heel veel extra fijne cashbacks zijn geweest en dat hoop ik dat doorzet. Hoe cashback precies werkt en waar je deze kunt krijgen heb ik al wel eens uitgelegd.

Hoeveel heb ik uitgegeven aan fast food?

Eten bestellen heb ik dit jaar niet gedaan. Daarbij merk ik echt wat voor een invloed mijn partner op mij had, want toen ik nog samen was met hem kwam New York Pizza regelmatig aan de deur. Nu betekent fast food eigenlijk vooral naar de Mac gaan. Daaraan heb ik dit jaar bijna 90 euro uitgegeven, oftewel nog geen 8 euro per maand. Wat ik heel erg netjes vind aangezien dat voorheen met twee personen 25 euro in de maand was. 

Hoeveel heb ik uitgegeven aan terrassen en uiteten?

Misschien ben ik veel minder uit gaan geven aan fast food, ik heb dit jaar wel lekker genoten van terrassen en uiteten. Hieraan heb ik in totaal 450 euro uitgegeven, maar daar zit ook bij dat ik bijvoorbeeld tijdens mijn week op de Huishoudbeurs ook moest eten en geen keuken had in mijn hotel. Ik vind daarbij dus bijna 40 euro per maand eigenlijk helemaal niet zo heel erg veel, zeker omdat dát nu net mijn manier van ontspannen is. En uiteten gaan is natuurlijk de belangrijkste reden waarom ik bespaar; zodat ik dat kan blijven betalen. 

Uitgaven in december 

Als dit artikel uitkomt is het natuurlijk pas 4 december, dat betekent dus dat december niet mee is genomen. Ik verwacht niet dat mijn uitgaven in die periode hoger zijn dan 30 euro per week. Hoe ik de feestdagen zelf precies ga vieren weet ik nog niet, maar tussendoor worden er niet te veel gekke dingen gedaan. 

Ik vind het weer interessant om terug te kijken op het afgelopen jaar en conclusies te trekken. Terwijl ik de uitgaven aan boodschappen aan het berekenen was kwam ik eerst achter dat ik de cashbacks niet had verrekend. En toen dat ik de koopzegels niet verrekend had. Dat geeft natuurlijk een vertekend beeld. Gelukkig kwam ik er op tijd achter en is het nog goed in dit verhaal gezet en kan ik heel erg trots zijn op mijn uitgaven van 2023. Volgende maand ga ik plannen wat ik in 2024 zou willen uitgeven, dus kijk vast uit naar dat artikel!