black friday

Echt besparen tijdens Black Friday en geen onnodig geld uitgeven, zo doe je dat

Mijn gevoel over Black Friday is altijd een beetje tweestrijdig. Van de ene kant is Black Friday natuurlijk een geweldig moment om flink geld te besparen. Van de andere kant werkt het onnodig consumeren heel erg in de hand. En we weten allemaal dat je alleen geld bespaart als je het niet uitgeeft. Dingen gaan kopen omdat ze zogenaamd goedkoop zijn zorgt er dus niet per se voor dat je voordelig uit bent. Dus we gaan deze Black Friday vooral écht besparen en niet in de marketing trappen. En dit is hoe!

Beslis van tevoren wat en wanneer je iets wil kopen

Een verlanglijstje maken voor Black Friday doe je eigenlijk niet last minute. Als jij in juni bedenkt dat de koelkast wel aan vervanging toe is, is dat het moment om onderzoek te gaan doen. Wat wil je? Wat is de prijs die je gemiddeld betaald voor wat jij wilt? En wat wil je dan betalen tijdens Black Friday? Het is niet slim om heel specifiek te zijn, dat je af gaat wachten of Merk x model y in de aanbieding komt, de kans dat je dan slaagt is heel klein. Maar je kunt wel een aantal opties hebben en vooral een pro- en cons lijstje van wat je zoekt. Naast deze grote aankopen kun je ook een lijstje hebben voor voorraad producten. Wasmiddel en toiletpapier zijn echt goede producten om te scoren tijdens Black Friday. 

Shop online en niet in de winkelstraat

Afgelopen jaren hoorde ik dat het heel erg druk was in de winkelstraten op Black Friday. Maar shoppen is een gezellige bezigheid, die ervoor zorgt dat je vlugger impulsaankopen doet. Daarom zou ik zeggen; blijf juist lekker thuis tijdens Black Friday. Zo voorkom je aankopen die je eigenlijk niks besparen en waar je misschien zelfs wel een beetje spijt van krijgt. 

Wacht niet te lang, maar laat FOMO ook niet overnemen

Black Friday wordt, in Nederland, tegenwoordig flink uitgemolken. Het begint meestal al op maandag en loopt door tot de maandag erop, de dag van cyber monday. Mijn ervaring is echter dat voor negen van de tien aanbiedingen ze echt maar één keer voorbij komen. Als dus die actie van je verlanglijstje voorbij komt, voor de prijs die jij voor ogen had, dan is het gewoon slim om de knoop door te hakken. Sterker nog; veel acties zijn juist van maandag tot en met donderdag beter dan op vrijdag zelf. Het gaat niet altijd om ‘het goedkoopst’ maar vooral dat je tevreden bent over wat jij betaalt voor wat je wilde hebben. Zo heb ik mijn vorige laptop een paar weken voor Black Friday gekocht, in plaats van wachten tot de actiedag, omdat hij toen de prijs had die ik ervoor wilde betalen. Uiteindelijk bleek de deal met Black Friday (week) ook niet geëvenaard, dus had ik een goede keus gemaakt. 

Ik denk dat de belangrijkste tip is om je niet gek te laten maken. Het is natuurlijk een periode die gaat om marketing, om verkoop en om consumeren, maar als je jezelf een beetje wapent tegen alle boodschappen die je zeggen dat je geld moet uitgeven is het heel makkelijk om vooral te besparen en niet onnodig veel uit te geven. Ik zelf heb nog nooit spijt gehad van een Black Friday aankoop.