toiletpapier
beste prijs

Dit is de beste prijs voor keukenpapier

Ik geloof dat er elke dag wel één of meerdere berichtjes met daarin de vraag of ik ook weet wat de bodemprijs voor keukenrollen is. En steeds moest ik daar ‘nee, sorry’ tegen zeggen. Tot vandaag! Ik ben er namelijk even ingedoken. Natuurlijk is dit pas het begin, want dit is gebaseerd op gewone prijzen, nu kunnen we gaan jagen op aanbiedingen! 

Soorten en maten

Wat me opviel tijdens het onderzoeken van de verschillende soorten keukenrol is dat er in huismerk eigenlijk vooral 2-laags rollen zijn. Het andere is dat er veel wordt gesjoemeld met het aantal vellen op een rol. Of het nu gaat over dubbeldikke rollen, XXL rollen of juist heel veel rollen in een verpakking. Er zijn heel wat opties in huismerken en natuurlijk zijn er ook nog A-merken. Op de A-merken staat meestal niet vermeld hoeveel vellen er op een rol zitten, net als bij toiletpapier trouwens. En aangezien A-merken meer ‘functies’ hebben dan huismerk keukenpapier. Heb je daar behoefte aan? Dan worden de prijzen die je betaalt ook anders, maar omdat wij hier over de goedkoopste opties gaan heb ik vooral onderzoek gedaan naar de huismerken. A-merken kunnen in de toekomst dan nog komen. 

De formule

Als we willen uitrekenen wat de goedkoopste optie is, zullen we dus moeten uitrekenen wat je per vel/ per laag betaalt. Om dit te doen gebruiken we de volgende som: 

  • Verpakkingsprijs gedeeld door het aantal rollen.
  • De prijs per rol, gedeeld door het aantal vellen.
  • En dan wordt de prijs per vel gedeeld door het aantal lagen. 
  • De uitkomst is de prijs die je kunt vergelijken. 

Deze formule is gebaseerd op kennis die je kunt verzamelen voordat je een verpakking hebt gekocht. Lengte van rollen meten of wegen zou een nog betere vergelijking geven, maar je kunt pas (goed) wegen nadat je het product hebt gekocht en omdat je dan al je uitgave hebt gedaan is de uitkomst nutteloos. 

Mijn conclusies

Vroeger, toen mijn bodemprijs voor toiletpapier nog 20 cent per rol was en ik nog niet verder keek naar aantal vellen of lagen, was mijn bodemprijs voor keukenpapier 50 cent per rol. Omdat ik daar destijds niet naar keek weet ik niet hoeveel vellen er destijds op een rol zaten, maar als ik naar onderstaande tabel kijk zou deze ‘regel’ nu zou zorgen voor geldverspilling, gezien de enige keukenrollen die 50 cent zijn, het duurst zijn per vel/ per laag. .   

Winkel Prijs Aantal rollen Aantal vellen Aantal lagen Prijs per vel/ per laag
Plus 1,29 2 96 2 0,003359
Albert Heijn* 2,79 1 400 2 0,003487
Action 1,33 2 90 2 0,003694
Dirk 1,49 2 96 2 0,003880
Kruidvat 2,19 1 270 2 0,004055
Aldi 2,79 3 100 2 0,004650
Wibra 1,99 4 50 2 0,004975

* Deze variant is een XXL rol en niet alleen bij Albert Heijn, maar o.a. ook Jumbo en Picnic te vinden voor dezelfde prijs. 

Nu weten we dus dat we in elk geval niet meer dan €0,005 moeten betalen per vel/ per laag voor keukenrol. Wat dat per rol betekent kan, zoals duidelijk is geworden, echt heel erg verschillen. Ik ga de komende tijd goed alle acties in de gaten houden en dan zullen we zien of er betere acties voorbij gaan komen dan de (op dit moment) beste prijs bij Plus!