Voorraadkast

Dit is de inhoud van mijn voorraadkast waard en dit heb ik ervoor betaald

Het is inmiddels alweer even geleden dat ik de waarde van mijn voorraad en de kosten van mijn voorraad met jullie heb gedeelt. Zeven maanden om precies te zijn. Toen hadden we al een half jaar (bijna) geen goede deals gehad. Inmiddels hebben de winkels alweer een heel aantal mooie stuntaanbiedingen gehad en heb ik mijn voorraad dus goed aan kunnen vullen.

Mijn voorraad in september 2020

In september had mijn voorraad een waarde van €1440,00 en daarvoor had ik maar €350,00 betaald. Dat was een besparing van 76%. Ongeveer 30% van mijn voorraad was toen huishoudelijke producten, 30% was persoonlijke verzorging en 40% etenswaren. En van alle items in mijn voorraad heb ik voor ongeveer een kwart helemaal niks betaald. We zullen zien hoe dat is ontwikkeld in de afgelopen maanden.

Mijn voorraad op dit moment

Na september zijn de aanbiedingen langzaam wat aangetrokken en heb ik nog een paar keer flink in kunnen slaan. Zo waren er flinke deals met Black Friday en kon ik wat acties met elkaar combineren voor extra korting. Het zijn eigenlijk zelden de deals uit de folders die mijn voorraadkast halen met meer dan 2 items. Maar toch heb ik op dit moment 475 producten in mijn voorraadkast staan, dat is 92 producten meer dan in september. Ook de waarde is flink gestegen, namelijk met €510,00 naar €1950,00! Wauw!

Verdeling van de producten

Van alle producten in mijn voorraad is op dit moment 20% huishoudelijke producten, niet dat hier veel van is opgegaan, wel is er in de andere categorieën meer bijgekomen. Persoonlijke verzorging is namelijk gestegen naar 47%, dat is zo goed als de helft! Etenswaren zijn nog zo’n 32% van mijn voorraad. Gerekend in aantal producten, tenminste want financieel zal dat er wat anders uitzien want persoonlijke verzorging heeft heel andere prijzen dan etenswaren.

Wat heb ik hiervoor betaald?

Grote vraag is altijd weer; wat heb ik dan eigenlijk betaald voor deze voorraad. Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel positief verrast was, want ik heb uiteindelijk €460,00 betaald voor alles wat in mijn voorraad staat. Daarvan is €120,00 voor voedsel en €340,00 voor non-food. Het is duidelijk makkelijker om te besparen op non-food dan op houdbare etenswaren. Maar goed ik ben wel heel tevreden over mijn besparing. Wel heb ik dus in 7 maanden voor €110,00 toegevoegd aan mijn voorraad, dat is ongeveer €15,00 per maand maar van januari tot september werd mijn voorraad juist €30,00 minder waard, dus aanvulling was wellicht ook wel nodig! Wellicht kan ik een keer bijhouden hoeveel er in een maand uit mijn voorraad verdwijnt. Van alle items was ongeveer 30% gratis, dat is dus ook weer een beetje meer en dat kan kloppen, want ik heb de afgelopen maanden weer een aantal keer goede cashbacks kunnen gebruiken.

Gratis dankzij mijn werk

Nou zul je misschien wel denken dat ik ook veel gratis krijg door mijn werk. Dingen voor mijn dagelijkse boodschappen, maar ook producten die in mijn voorraadkast belanden. Maar eigenlijk valt dat reuze mee. Op dit moment bestaat ongeveer 15% van het aantal producten mijn voorraad uit spullen die ik dankzij mijn werk heb gekregen. Dit is goed voor zo’n €65,00 of 3,5% van die €1950,00. Gratis producten krijgen klinkt natuurlijk heel tof, en je hoort mij er echt niet over klagen, maar het is in veel gevallen ook gewoon onderdeel van mijn salaris. Dat is wel waarom ik er vanaf nu anders mee om zal gaan. Ik reken het niet meer als ‘korting’ maar apart voor wat het is: barter. Aan het einde van het jaar zal daar dus ook een beter beeld van zijn.

Op dit moment is mijn voorraad zo’n beetje compleet, er zijn maar een aantal dingen (vaatwastabletten, wc papier en wereldgerechten) waar mijn voorraad van op begint te raken. Ook voor koffie ben ik altijd op jacht naar de goede deals, want dat gaat er rap doorheen. Dus als er een goede aanbieding is sla ik dat in. En verder zal ik vooral mijn wasmiddel maar eens even in de perken houden, want ondanks dat ik dat al heel lang genoeg heb kan ik het niet laten om toch te kopen als het onder mijn bodemprijs komt betreft prijs. Maar dat maakt niet uit want ik denk dat mijn bult was voorlopig niet kleiner wordt (hoe doen ouders met pubers dat toch?)

Disclaimer: Deze waardebepaling is een momentopname, elke dag gaan er producten in en uit mijn voorraadkast. Toch heb ik alleen de echte voorraad gerekend, niet de items die gewoon bij de weekboodschappen horen en toevallig in de voorraadkast worden bewaard.