Recept

Recept: Spaghetti carbonara on a budget

Iets wat ik never-nooit-nie-meer uit een potje zal eten is carbonara saus. De saus die je in deze potjes vind is ongetwijfeld lekker, maar eigenlijk helemaal niks met carbonara te maken. Echte Italianen maken carbonara zonder room. Oké, oké naast dat ze geen room gebruiken, wordt er voor ‘echte’ pasta carbonara ook guanciale gebruikt, dit is spek van de wang van de varken en pecorino als kaas, gemaakt van schapenmelk. Zelfs als je die items kiest is pasta carbonara een heel goed betaalbare maaltijd. Maar voor de Gierige Gerda versie gebruiken we ‘gewone’ gerookte spekreepjes en Parmezaanse kaas. Dan betaal je per persoon maar €1,66 voor dit heerlijke luxe gerecht.

Ingrediënten per portie (€1,66*)

  • 100 gram spekjes
  • 1 ei
  • 20 gram Parmezaanse kaas
  • 100 gram spaghetti
  • Zout en peper

Stap 1 – We beginnen met voorbereiden. Rasp 20 gram Parmezaanse kaas en verdeel dit in ongeveer 15 gram voor in de saus en 5 gram voor de garnering.

Stap 2 – Kluts het ei en meng de 15 gram geraspte kaas erdoorheen. Zet het aan de kant.

Stap 3 – Breng ruim water aan de kook, voeg flink wat zout toe en als dit is opgelost laat je de spaghetti koken. Dit is het enige product waar ik niet de goedkoopste variant voor hem gekozen. Je wil namelijk geen ‘gladde’ spaghetti gebruiken maar eentje met een beetje textuur. Dan blijft de saus namelijk beter kleven en dat is veel lekkerder! Maar goed, dit is nog steeds de goed betaalbare van huismerk Albert Heijn.

Stap 4 – Bak de spekjes op hoog vuur tot ze bruin zijn. Als het goed is gaat dit precies even snel als dat de pasta kookt. Houdt je spekjes goed in beweging, zodat ze overal lekker bruin worden en niet zwart aan de ene kant en rauw aan de andere kant. Je hoeft hier ook geen extra olie of boter te gebruiken.

Stap 5 – Als de spekjes lekker knapperig zijn haal je de pan van het vuur. Dit is belangrijk, want we willen spaghetti carbonara. Niet spaghetti roerei. Vervolgens voeg je de spaghetti (het liefst rechtstreeks uit de pan met water) toe aan je pan met spekjes. Hier mag ook wel wat kookvocht meekomen. Voeg steeds kleine beetjes water toe tot het niet meer sizzelt. Het hoeft niet onder water te staan, maar mag wel vochtig zijn.

Stap 6 – Voeg dan het ei/ kaas mengsel toe aan de pan met spaghetti. Meng dit goed door elkaar, samen met het beetje vocht van de spaghetti vormt het een heerlijk romige saus. Schep dan op je bord en maak af met de Parmezaanse kaas die je nog had bewaard en een klein beetje peper.

Voordat ik dit gerecht ging maken heb ik verschillende YouTube video’s bekeken van verschillende (Italiaanse) chefs die carbonara gingen maken. Ik raad je ook echt aan om dat te doen, met als grootste voorbeeld deze prachtige video op het kanaal van Jamie Oliver: