challenge

Dit is het perfecte moment voor een voorraadchallenge

Tijdens de wisseling van de seizoenen is het echt het perfecte moment voor een voorraadchallenge. Van mijzelf weet ik altijd dat ik aan het einde van de winter nog heel wat echte winter gerechten in de vriezer heb. Of het nu kant-en-klare hachée is of runderriblappen waar ik nog wat mee moet doen. Maar nu de seizoenen gaan veranderen krijg ik zin in heel andere maaltijden. Het is trouwens niet anders aan het einde van de zomer, dat er eind september nog allerlei barbecue gerechten in de vriezer liggen en ook ijsjes blijven vaak liggen dan. Daarom doe ik op de wisseling van de seizoenen altijd een voorraadchallenge, waarbij ik mijn voorraad (en eigenlijk met name mijn vriezer) op ga ruimen en leegeten. Zo kan de vriezer daarna ook worden schoongemaakt én weer opnieuw gevuld worden met de producten uit het nieuwe seizoen. 

Vriezer uitzoeken

Ik begin zo’n challenge altijd door mijn vriezer even helemaal uit te laden en uit te zoeken. Wat moet nú echt op. Dat kunnen producten zijn die er eigenlijk al een beetje te lang in liggen, maar ook dus de spullen die niet passen bij het nieuwe seizoen wat eraan komt. Ik verdeel dit vaak over verschillende lades; alles wat als eerste op moet bij elkaar in één lade, dingen die nog (lang) niet op hoeven bij elkaar in de andere lade. Zo weet ik precies wat ik moet doen. Ik beslis ook vast welke dingen met elkaar gecombineerd kunnen worden; bij hutspot eten we de hachée op en de worst met de boerenkool. Vaak liggen er ook wat soepen in en dat zijn ook al meteen avondmaaltijden.

Voorraadkast uitzoeken

Als je echt een goede voorraadchallenge wil doen zoek je ook even je voorraadkast uit. Niet zozeer voor die dingen die je toch wel opgebruikt, maar bij mij sluipen er altijd wel dingen mijn voorraadkast in die niet in mijn normale gewoontes zitten. Denk hierbij aan producten uit kerstpakketten, boodschappenboxen en cashbacks. Iets wat bij mij misschien wat meer gebeurt door mijn beroep, maar ik zie het nu ook bij mijn ouders. Kijk naar de datums en beslis wat nu echt op moet en zet dat apart bij elkaar. 

Planning maken

Dan maak ik meestal een planning, want ik ken mezelf; ik ga niet een week lang echt alleen maar uit de vriezer eten. Er komt altijd een moment dat ik zin krijg in Burrito’s of pizza. Dus ik plan zo dat ik een paar weken lang gewoon zo dat ik vier of vijf dagen uit de vriezer eet en eventueel ook nog voor andere maaltijden dan alleen ‘savonds, want soms zitten er ook nog wel andere dingen in dan groenten en vlees(vervangers). 

Recepten zoeken 

De kant-en-klare maaltijden kunnen zo worden opgewarmd en geserveerd, maar losse ingrediënten daar moet wat leuks mee worden gedaan. Kijk op internet hoe je bepaalde losse ingrediënten met elkaar kunt combineren. Zeker ook met de producten die je in je voorraadkast hebt gevonden, want bij mij blijven deze dingen vooral liggen omdat ik er eigenlijk niets mee weet je doen of in elk geval niet hoe ik het smakelijk kan maken voor mezelf. 

Beperk je boodschappenbudget

Als je een voorraadchallenge gaat doen kan dat, afhankelijk van wat je allemaal  in je vriezer en voorraadkast vindt, je normale gewoonte tijdelijk een beetje op de schop gooien. Zo kom ik er eigenlijk altijd achter dat ik nog heel veel ontbijtgranen op moet maken, terwijl ik dat normaal niet eet voor ontbijt. En als je je avondmaaltijden bijna compleet uit je vriezer kunt halen betekent dat dat je stukken minder uit hoeft te geven aan je boodschappen. Je kunt er dus voor kiezen om je budget voor de weken dat je bezig bent aan de voorraadchallenge wat naar beneden te brengen en dat wat je bespaart bijvoorbeeld weg te leggen om de voorraad weer met nuttige producten te vullen. Ik kies er meestal voor om echt héél spartaans te kiezen voor ongeveer ⅕ van mijn normale budget. Alleen het absoluut noodzakelijke wordt gekocht, verder niets. Hier kies ik ook voor omdat in de maanden dat ik een voorraadchallenge doe ik niet verwacht dat er heel goede voorraadaanbiedingen zullen voorkomen. 

Je eigen regels opstellen

Het is belangrijk dat je tijdens een challenge altijd je eigen regels opsteld. Of het nu gaat om een voorraadchallenge, een no spend maand of een buy nothing new challenge; het werkt alleen als jij de regels zo maakt dat ze perfect in jouw leven passen. Ik ben een volwassene alleen en dat maakt mijn leven heel erg flexibel, met kleine kinderen kún je misschien weer niet aanpassen, met pubers krijg je ze misschien weer niet zo ver dat ze meedoen. Dus pas het aan aan jouw leven. Ik kies ervoor om mijn voorraadchallenge twee keer per jaar te doen, sommige doen het elke laatste week van de maand. Zeg maar als er nog een stuk maand is aan het eind van het geld. Er is voor mij maar één echte valkuil tijdens voorraadchallenges en dat is de uitverkoopbak en stickerkorting bij de supermarkt. Want juist als ik bezig ben met zo’n challenge liggen er heel vaak de meest lekkere dingen in de bak/ met sticker en dat vind ik echt reuze oneerlijk. 

Ik vind het altijd wel weer fijn als ik weer een voorraadchallenge achter de rug heb. Het helpt me met voorkomen van voedselverspilling en zorgt ervoor dat ik met een schone lei kan beginnen aan het nieuwe seizoen. Nu nog mijn kledingkast uitmesten, maar daarvoor moet het eerst nog even wat warmer worden…