duitsland

Dit is onmisbaar als je gaat dealshoppen in Duitsland

Op mijn verjaardag, terwijl de wind door de bomen waaide, vertrok ik samen met bestie Iris naar Duitsland om eens te onderzoeken of daar shoppen wel echt zo voordelig is als iedereen roept. Ik deed zelf behoorlijk prettige aankopen en bespaarde heel wat. Maar ik kwam dan ook goed beslagen ten ijs.

Maak een wishlisht (met je bodemprijzen)

Prijzen tussen Nederland en Duitsland kunnen heel erg verschillen, in positieve zin. Maar het is zeker niet zo dat alles daar echt goedkoper is dan de aanbiedingen hier in Nederland. Het is daarom slim om een lijstje te maken met producten waar je naar wil kijken, met de bodemprijs erbij. Natuurlijk wel per 100 ml, kilo of stuk, afhankelijk van wat een handige eenheid is voor het product dat je graag wil vergelijken. En ga er in die Duitse winkels dan ook niet meteen van uit dat alles in dezelfde formaat verpakking zit als in Nederland. De inhoud kan namelijk best wel flink verschillen en dan lijkt een deal ineens niet meer zo geweldig of komt het soms zelfs duurder uit! En dat is ook waarom de bonnetjes niet één-op-één kunnen worden vergeleken! Oh en denk eraan dat je in Duitsland over zo’n beetje alle flessen en blikken statiegeld van € 0,25 betaald, dus tel dit bij je deals of bedenk vast dat je al terug zult moeten gaan…

Geef jezelf een budget

Zonder budget op een dealshopping spree gaan kan twee kanten op mis gaan. Je kan meer uitgeven dan waar je budget eigenlijk ruimte voor heeft, of je kunt jezelf tegenhouden en de goede deals. Daarom is het slim om jezelf gewoon een bedrag te geven dat je ‘zomaar’ mag uitgeven. Denk daarbij niet alleen aan de deals, maar ook aan een klein fun budget. Iets wat ik dit keer niet had gedaan en waardoor ik mezelf dus een beetje in heb gehouden met nieuwe chips smaken, cereals die we in Nederland niet hebben en andere ongeplande uitgaven. Ik was verder heel blij met mijn budget, want omdat ik ruimte van € 150,00 had voor de hele dag kon ik gewoon lekker inladen.

Stel een game plan op

Wij zijn eigenlijk een beetje als een kip zonder kop de dag begonnen. Eerst gingen we naar Lidl, wat in principe een heel goed idee was. Daarna besloten we naar Trinkgut te gaan, maar ik kan je nu aanraden; doe de drankenwinkel als laatste. Tegen de tijd dat we in Kaufland liepen waren Iris en ik allebei zo doodop dat we geen prijzen meer konden vergelijken, maar dat was in de drankenwinkel beter gegaan. Ook hadden we een (goede) koelbox mee, zodat we niet alleen houdbare producten hoefden te kopen, maar ook wat verse en diepvriesproducten mee konden nemen. Al is het dan natuurlijk wel slim om niet op een dag te gaan dat het 30 graden is natuurlijk.

Download alle winkel apps

Om geen gezeik in Duitsland te hebben besloot ik in de week voor we vertrokken al alle apps van de winkels waar we heen wilden gaan te downloaden. Ik maakte een speciaal email adres aan voor alle Duitstalige spam en schreef me voor alle mogelijke (gratis) klantenkaarten in. Wellicht is het zelfs wel een idee om te kijken of tankstations klantenkaarten hebben, want als je met de auto bent gooi je de tank natuurlijk ook even vol. Voor de rest verschillen de voordelen van coupons voor verschillende producten, tot kortingen over je hele uitgave. Voor de Lidl hoef je geen aparte app te downloaden, want je kunt dezelfde Lidl Plus app gebruiken als in Nederland. Je moet alleen even de land en taal omzetten en je kunt gebruik maken van alle deals in Duitsland. Of elk ander land waar de Lidl zit, want het werkt zo voor heel Europa!

Bekijk de Duitse folders voor alle onmisbare deals

Net als dat je in Nederland de folders kunt bekijken in de Reclamefolder app kun je de Duitse folders bekijken op een site. Er zijn vast nog andere plekken, en in de apps kun je de folders ook bekijken, maar ik vond deze site erg handig. Net als met de Nederlandse deals is het slim om te kijken naar wat een aanbieding kost per liter, kilo of stuk. Ik vond het zelf handig om voordat ik een winkel in ging ook nog even door de folder door te lezen, zo werd ik nog even herinnerd wat ik graag wilde kopen.

Voorbereiding is het halve werk en het is vooral de eerste keer wat extra werk als je je voor alle klantenkaarten moet inschrijven. Voor het wensenlijstje kun je natuurlijk ook gewoon je normale bodemprijzenlijst gebruiken, dan kun je ook andere items kopen die je misschien altijd wel kan gebruiken. Als je toch rijdt is elke bespaarde euro er één, maar verwacht geen wonderen. Ook in Duitsland wordt alles duurder!

Nog meer weten over ons tripje naar Duitsland? Iris en ik namen er ook een podcast over op!