duitsland

Dit is onmisbaar als je gaat dealshoppen in Duitsland

In februari 2022 ging ik samen met Iris voor het eerst naar Duitsland, toen is ook de foto bij dit artikel gemaakt, vandaar dat ik nog een mondkapje draag. We hadden zoveel gehoord over dat alles daar goedkoper zou zijn dat we dat wel eens met eigen ogen wilde zien. Het bleek wel waar te zijn dat veel goedkoper is, maar lang niet alles en daarom besloot ik de tips te delen waar je op moet letten. Zo kom je goed beslagen ten ijs. 

Maak een wishlisht (met je bodemprijzen)

Prijzen tussen Nederland en Duitsland kunnen heel erg verschillen, in positieve zin. Maar het is zeker niet zo dat alles daar echt goedkoper is dan (de aanbiedingen) hier in Nederland. Het is daarom slim om een lijstje te maken met producten waar je naar wil kijken, met de bodemprijs erbij. Natuurlijk wel per liter, kilo of stuk, afhankelijk van wat een handige eenheid is voor het product dat je graag wil vergelijken. En ga er in die Duitse winkels dan ook niet meteen van uit dat alles in dezelfde formaat verpakking zit als in Nederland. De inhoud kan namelijk best wel flink verschillen en dan lijkt een deal ineens niet meer zo geweldig of komt het soms zelfs duurder uit! En dat is ook waarom de bonnetjes niet één-op-één kunnen worden vergeleken! Oh en denk eraan dat je in Duitsland over zo’n beetje alle flessen en blikken statiegeld van 25 cent betaalt! Als er geen Nederlands statiegeldlogo op het product staat kun je deze niet in Nederland inleveren en moet je dus zeker weten dat je terug komt in Duitsland óf deze 25 cent bij je dealprijs optellen. 

Geef jezelf een budget

Zonder budget op een dealshopping spree gaan kan twee kanten op mis gaan. Je kan meer uitgeven dan waar je budget eigenlijk ruimte voor heeft, of je kunt jezelf tegenhouden en de goede deals. Daarom is het slim om jezelf gewoon een bedrag te geven dat je ‘zomaar’ mag uitgeven. Denk daarbij niet alleen aan de deals, maar ook aan een klein fun budget. Ik vind het namelijk zelf bijvoorbeeld leuk om buitenlandse chips smaken of andere ‘gekke’ producten te proberen en dan is het slim om daar wel een klein beetje budget voor in te bouwen. Zo sla ik niet los, maar kan ik wel bewust kiezen wat ik meeneem. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon rekening houden met een budget voor de hele dag. 

Stel een game plan op

De allereerste keer dat wij naar Duitsland gingen zijn we eigenlijk een beetje als een kip zonder kop de dag begonnen. Eerst gingen we naar Lidl, wat in principe een heel goed idee was. Daarna besloten we naar Trinkgut te gaan, maar ik kan je nu aanraden; doe de drankenwinkel als laatste. Tegen de tijd dat we in Kaufland liepen waren Iris en ik allebei zo doodop dat we geen prijzen meer konden vergelijken, maar dat was in de drankenwinkel beter gegaan. We hebben hier van geleerd en de keren hierna hebben we onze dagen wat anders ingepland. Niet alleen tijdens dealshoppen in Duitsland, maar ook in België. Al is Lidl nog steeds het beginpunt! Een goede koelbox meenemen is ook belangrijk, zodat je niet alleen houdbare producten hoeft te kopen, maar ook wat verse en diepvriesproducten mee kan nemen. Al is het dan natuurlijk wel slim om niet op een dag te gaan dat het 30 graden is natuurlijk. 

Download alle winkel apps

Om gedoe te voorkomen is het slim om vast voordat je vertrekt de apps te downloaden van de winkels waar je heen wil gaan. Ik heb zelf een speciaal emailadres voor mijn buitenlandse apps, zodat niet steeds spam in mijn mailbox komt. Wellicht is het zelfs wel een idee om te kijken of tankstations klantenkaarten hebben, want als je met de auto bent gooi je de tank natuurlijk ook even vol. Voor de rest verschillen de voordelen van coupons voor verschillende producten, tot kortingen over je hele uitgave. Voor de Lidl hoef je geen aparte app te downloaden, want je kunt dezelfde Lidl Plus app gebruiken als in Nederland. Je moet alleen even de land en taal omzetten en je kunt gebruik maken van alle deals in Duitsland. Of elk ander land waar de Lidl zit, want het werkt zo voor heel Europa!

Bekijk de Duitse folders voor alle onmisbare deals

Net als dat je in Nederland de folders kunt bekijken via Folderz.nl kun je de Duitse folders bekijken op een site volgens mij van dezelfde makers. Er zijn vast nog andere plekken, en in de apps kun je de folders ook bekijken, maar ik vond deze site erg handig. Net als met de Nederlandse deals is het slim om te kijken naar wat een aanbieding kost per liter, kilo of stuk. Ik vond het zelf handig om voordat ik een winkel in ging ook nog even door de folder door te lezen, zo werd ik nog even herinnerd wat ik graag wilde kopen.

Voorbereiding is het halve werk en het is vooral de eerste keer wat extra werk als je je voor alle klantenkaarten moet inschrijven. Voor het wensenlijstje kun je natuurlijk ook gewoon je normale bodemprijzenlijst gebruiken, dan kun je ook andere items kopen die je misschien altijd wel kan gebruiken. Als je toch rijdt is elke bespaarde euro er één, maar verwacht geen wonderen. Ook in Duitsland wordt alles duurder!