Geen categorie

Dit is wat een kerstdag je aan energie kost

In 2015 schreef Independer een artikel over wat kerst je aan energie kost. Je hoeft geen wetenschapper te zijn om na te gaan dat anno 2022 de kosten wel een stukje hoger zijn. Of nouja ‘een stukje’, werd er in 2015 nog gerekend met 20 cent per kWh, om nu een realistisch beeld te geven zullen we met minstens 70 cent moeten rekenen.

4 personen uitgebreid douchen (anno 2015 € 2,16)

In 2022 douchen we niet meer ‘uitgebreid’, maar zorgen we dat we in zo kort mogelijke tijd klaar zijn. Voor vijf minuten douchen gebruik je ongeveer 40 liter water en 0,2 m3 gas. Dat betekent dat je voor 4 personen ongeveer 14 cent aan water kwijt bent en 2,50 euro aan gas. Kies je voor een douchebeurt van 9 minuten, wat dan meer zo’n ‘uitgebreide’ douchebeurt zou zijn? Dan verbruik je 4,50 euro aan gas en 25 cent aan water. Zuiniger aan doen kan je dus echt wel veel besparen!

14 uur radio aan (anno 2015 € 0,17)

Als we uitgaan van de 20 cent per kWh, dan betekent dat dat de radio nog geen kWh heeft verbruikt in die 14 uur. Maar de prijs van stroom is inmiddels wel gestegen naar 70 cent, dus de radio 14 uur aan laten staan kost met kerst 2022 ongeveer 60 cent. Maar hoeveel mensen gebruiken nog een radio om muziek te luisteren? Maar gelukkig kunnen we ook dat uitzoeken, een mobiele telefoon verbruikt per dag (als deze helemaal leeg is) ongeveer 0,4 kWh. Dat komt met een prijs van 70 cent per kWh ongeveer op 28 cent. Als je dan streamt naar een Wifi speaker kost dit je ongeveer 6 cent en je router kost je per dag zo’n 20 cent. In 2022 kost het je dus ongeveer 54 cent om de hele dag kerstliedjes te luisteren.

10 uur verwarming aan (anno 2015 € 3,12)

Ik denk dat deze het grootste verschil gaat maken, want de prijs van gas is flink gestegen. In 2015 betaalde je 65 cent per m3 gas, in 2022 betaal je 3,15 euro. Met de rekensom die ik hiervan kan maken is dat er 4,8 m3 gas wordt verbruikt in deze tijd. Dat betekent dus dat je verwarming 10 uur aan hebben op deze fictieve eerste kerstdag je bijna 15 euro kost. Dat is best wel flink als je er over na gaat denken. Er staat uiteraard niet bij hoe warm de verwarming staat, maar elke graad die je je verwarming lager zet scheelt je zo’n 7%. Door je verwarming 2 graden lager te zetten kun je op deze 10 uur al 3 euro besparen. Zet ook je verwarming even lager als je naar buiten gaat of gaat gourmetten en het scheelt helemaal een hoop.

14 uur kerstverlichting aan (anno 2015 € 0,30)

Over de kosten van kerstverlichting heb ik al een keer geschreven. Maar dit artikel gaat dus uit van 1,5 kW verbruik per dag. Ik weet natuurlijk, net als bij de rest, niet van hoeveel versiering ze uit zijn gegaan. Maar dat het meer dan 200 ledlampjes zijn lijkt me duidelijk. Met de prijs van 70 cent per kWh betaal je in dit geval 1,05 euro om de verlichting 14 uur aan te houden. Als je meer wil weten over de kosten van kerstverlichting kun je dat artikel hier lezen.

2 x volle vaatwasser laten draaien € 0,53)

Volgens deze berekening verbruikt je wasmachine iets meer dan een kWh per wasbeurt en anno 2022 klopt dat nog steeds. Mits je een A-label afwasmachine hebt, anders kan dat oplopen tot 1,5 kWh. Met de huidige stroomprijzen zou 2 keer de vaatwasser laten draaien op een dag 1,86 euro kosten. Alleen aan stroom natuurlijk, want water en vaatwastabletten worden hier niet in meegenomen. Maar ook dat zal wel flink gestegen zijn, in 2016 betaalde ik nog makkelijk 4 cent per vaatwastablet en nu zijn de huismerken al 8 cent geworden, tel dus maar uit!

Met 8 personen 3 uur gourmetten (anno 2015 € 0,90)

Als we uitgaan van de €0,20 per kWh, dan betekent dat dat je ongeveer 4,5 kW verbruikt voor 3 uur gourmetten. Met de prijs van 70 cent per kWh kom je op een bedrag van 3,15 euro. Dat is wel echt een heel groot verschil met 7 jaar geleden. Besparen op gourmetten moet je dus op een andere manier doen. Of gewoon niet besparen en juist extra genieten!

3 uur kerstfilms kijken (anno 2015 € 0,07)

Wat is jouw favoriete kerstfilm? Mijne is wel echt a Muppet Christmas Carol, maar ik ben ook dol op van die romantische Hallmark videos. Als je dit één op één om zou rekenen zou het bedrag op ongeveer 25 cent komen. Anno 2022 komt er misschien nog het verbruik van een ontvanger bij of van de router als je je film via een streamingsdienst kijkt. Maar deze prijs hadden we al verrekend met de radio dus dat hoeft niet nog een extra keer.

Half uur stofzuigen (anno 2015 € 0,16)

Oké, even serieus. Wie gaat er stofzuigen met kerst? Even vlug een kruimelzuiger onder de stoel van de grootste knoeier; oké. Maar de stofzuiger blijft verder toch gewoon in de kast? Maar goed als je dan gewoon zou stofzuigen ben je met de huidige stroomprijs 56 cent kwijt. Maar ik stel nog steeds voor dat je stofzuigen lekker op een andere dag dan met kerstmis doet.

Oven aan voor taart en broodjes (anno 2015 € 0,35)

Taart en broodjes afbakken kost in 2022 1,23 euro, ik zou haast zeggen dat het anno 2022 dus eigenlijk goedkoper is om taart en afgebakken broodjes te kopen en niet zelf te maken. Alhoewel ik het sowieso altijd al een rare gewoonte vind als mensen taart eten met kerst. Haha. Het kan misschien aan mij liggen (het zal wel aan mij liggen) maar taart is voor verjaardagen en met kerst eet je kerstdingen. Oké maar daar gaat het nu niet over, wel over afbakbroodjes. Wil je wel zelf broodjes afbakken, dan is het in veel gevallen goedkoper om een airfryer te gebruiken dan de oven. Het verbruik is ongeveer de helft én broodjes zijn veel sneller klaar in de airfryer dan in de oven.

De één op één prijsvergelijking maakt dat je 28,20 euro kwijt bent op eerste kerstdag 2022. Dat terwijl eerste kerstdag je 7 jaar geleden nog maar 7,76 euro kwijt was voor dezelfde activiteiten. Dat betekent dus dat een dagje kerst zo’n 4 keer zo duur is. Maar zoals ik al aangaf in het artikel; anno 2022 doen we sommige dingen echt heel anders dan in 2015. Ik mis overigens ook nog wel wat dingen in deze lijst, want we drinken schijnbaar geen koffie en thee op deze kerstdag. Gaan we meteen aan de wijn? Het zal misschien dus zelfs nog wel wat duurder zijn. We kunnen alleen maar hopen dat de energieprijzen vlug weer een beetje dalen, want dit is wel een heel groot verschil!

Inspiratiebron: https://weblog.independer.nl/energie/hoeveel-energie-verbruik-je-met-kerst