Besparen

Een maand lang eten van €30,00 (en een volle vriezer!) HOE DAN?

Telkens als ik vertel dat ik een maand (of zelfs week) ga leven op mijn voorraad met daarbij een laag budget komen dezelfde vragen. De vragen die neerkomen op ‘Hoe doe je dat dan?’ Mensen zijn al zoveel kwijt aan brood of aan melk of aan dit of aan dat. Mijn antwoord daarop is altijd heel kort; flexibiliteit. Maar er is natuurlijk ook een veel langer en genuanceerder antwoord. Die wil ik vandaag geven, want we hebben deze maand heus geen honger gehad of zelfs vies gegeten.

Ik stem mijn budget af op wat er is

De ene keer is mijn weekbudget tijdens een voorraadkast-maand hoger dan de andere keer. Dat heeft puur te maken met wat ik in mijn kasten heb. We kwamen bij de start van de maand net uit december, een maand waarin ik luxe en uitgebreid boodschappen heb gedaan. Meer dan we achteraf op konden krijgen. Dus heb ik heel veel dingen nog in huis en sommige dingen zijn wellicht nog wel wat luxer dan ik ze normaal zou kopen.

Die dingen heb ik wel al gekocht, daarom hoef ik dat bedrag in januari niet uit te geven en haal ik dat van mijn budget af. Maar door er in januari bewust op te gaan leven dat deze items op moeten zorg ik wel dat ze op gaan voor ze over de datum gaan en in de vuilnisbak belanden. Win-win wat mij betreft. Voor ik deze maand begon heb ik ook alle potjes en blikjes uit mijn voorraadkast bekeken en wat hiervan over de datum is of dreigt te gaan kan ik ook mooi opmaken.

We eten wat er is, niet wat we gewend zijn

Mensen zijn gewoontedieren, veel Nederlanders eten daarom al jaar en dag elke lunch een volkoren boterham met kaas. Niks mis mee, maar als er geen brood en kaas in huis is in een voorraad-leeg-eet-maand verzinnen we wat anders. We eten een pastasalade als lunch of een wrap, als die er nog wel zijn en vergeet niet dat er altijd nog een budget is. Afgestemd op wat ik wél onmisbaar vind in een maand als deze.

In mijn geval zijn dat voor lunch meestal komkommers en tomaatjes. Voor €10,00 heb je veel komkommers en tomaatjes. En als je verder heel flexibel bent kan er soms zelfs wel een toetje of een andere ongeplande aankoop van af. Over het algemeen veranderen onze gewoonten dus gewoon tijdelijk, maar ik probeer wel te bewaken dat we gezond eten. Dat houdt voor mij vooral in; dat we genoeg groenten binnen krijgen en vet en suikers beperken. Gezien wij beide kleine eters zijn is dat nog wel eens moeilijk, daarom zijn groenten altijd het hoofdingrediënt van onze avondmaaltijd en probeer ik ook met lunch groenten te eten.

Een goed gevulde voorraadkast

Ik zou zo’n maand als deze niet kunnen volmaken zonder mijn voorraadkast. Op de producten in mijn voorraadkast heb ik gemiddeld zo’n 75% bespaard en er liggen allerlei houdbare spullen in. Dat zijn eigenlijk juist geen ongezonde dingen of vieze groenten in blik, maar vooral de dingen die een basis maken voor een goede maaltijd. Pasta, rijst en noodles, die ik voor een bodemprijs (of gratis) heb gekocht.

Olijfolie die met een superdeal meer dan genoeg is ingekocht voor een jaar. Blikken met bonen, kikkererwten en linzen gebruik ik dan wel weer vaak, maar koop ik ook alleen als ze absoluut goedkoop zijn. Maar ook de allerlekkerste koffie die ik ook met korting wist te scoren. Mijn vriezers heb ik de afgelopen 3 maanden gevuld met restjes en overblijfselen van groenten en vlees uit de weggooien-is-zonde bak. Dit was niet gratis, maar door het niet weg te gooien maar in te vriezen bespaar ik op een later moment wel direct uit mijn portemonnee.

Het kost mij dus onder de streep niet maar €30,00 of €40,00 als ik een maand eet uit de vriezer, want veel heb ik al eerder uitgegeven. Ik noem dat gekscherend wel eens prepaid food, wat het in feite gewoon is. Maar dit soort maandjes zijn wel waarom ik uiteindelijk maar rond de €50,00 gemiddeld uitkom betreft boodschappen. Aan het einde van de maand zal ik terug kijken op wat ik heb uitgegeven aan boodschappen, maar ook hoeveel er bijvoorbeeld nog over is aan waarde in mijn vriezer en wat ik uit mijn voorraad heb gebruikt. Dat zal een stuk minder goedkoop blijken dan je denkt als je hoort dat ik maar €7,50 per week uit wil geven.

Wat ligt er (nu) niet in onze vriezer

Een maand lang eten uit de vriezer klinkt misschien ongezond. Ik kan me tenminste voorstellen dat veel mensen bij diepvries eten meteen denken aan friet, frikandellen, pizza’s en bapao broodjes. Hoewel ik er niet vies van ben, moet ik zeggen dat deze items nooit standaard in mijn vriezer liggen.

Ik bereid mezelf niet voor

Ik doe, voor ik een voorraadkast-maand begin, altijd gewoon mijn boodschappen zoals normaal. Er wordt niks extra’s gekocht. Hooguit misschien wat extra boter en tomatenpuree ofzo, zodat ik niet meteen de eerste dagen alweer boodschappen hoef te doen. Dan zou zo’n maand helemaal geen nut hebben. Ik doe dit soort dingen ook niet om over op te kunnen scheppen of stoer mee te doen, ik doe dit voor mijzelf en mijn eigen portemonnee. En tegen voedselverspilling natuurlijk.

Hoe bepaal ik mijn weekbudget dan?

Normaal maak ik nooit een weekbudget, maar blijf altijd ‘vanzelf’ binnen mijn gemiddelde van €50,00 per week. Als ik me dan voor een periode wél een periode een budget op wil leggen doe ik dat door te kijken naar wat ik niet kan missen, wat er echt mist in mijn koelkast, vriezer en voorraadkast en hoe lang ik nog met de voorraad die er wel is vooruit kan. Dit is dan wat ik uit mag geven aan de dingen die ik direct op ga eten.

Meestal spreek ik wel af dat ik bepaalde items in mijn voorraad wel aan mag vullen, de allerbeste deals kan ik immers niet zomaar laten schieten. Nu gebruik maken van die topdeal maakt dat ik nog weken, misschien wel maanden profijt heb van het geld wat ik nu uitgeef en het geld dat ik bespaar. Maar goed, mijn weekbudget bepaal ik dus door een soort calculatie te maken van wat ik wil, wat ik nog heb en wat ik niet kan missen. Gezien er altijd maar weinig items zijn die ik echt helemaal niet kan vervangen met wat creativiteit kan ik dit bedrag vaak laag houden. Het budget is ook niet per se bedoeld om zuinig te doen, maar om voor mijzelf te voorkomen dat ik dingen ga kopen die ik prima op zou kunnen vangen met producten die we al in huis hebben.

Wat ik deze maand precies uitgeef zal ik begin februari delen. In mijn weekmenu dat ik eerder deelde kun je zien wat ik zoal eet tijdens zo’n maand eten uit de vriezer en voorraadkast. Ook in februari zal ik dit nogmaals delen.