het bonnetje

Het bonnetje van: Jumbo

Ik geef mijn bespaartips altijd heel erg vanuit mijn eigen beleving. Het is mijn leven dat ik (deels) aan jullie laat zien en mijn referenties. Wel vertel ik graag dat je huishouden, gewoonten en voorkeuren heel veel invloed hebben op hoe je kunt besparen. Daarom lijkt het me heel leuk om op via jullie kassabonnen mee te kijken in jullie karretje. Om tips te geven, om te inspireren, maar wellicht ook om zelf nog wat van te leren. Als het je leuk vind om jouw bonnetje in deze rubriek te zien, kijk dan onder aan

Het eerste bonnetje, van Jumbo

Nu wist ik niet zo goed hoe ik dit item moest beginnen, maar gelukkig staat er deze maand in het supermarkt magazine ‘Hallo’ van de Jumbo een door hen samengestelde bon. Met deze bon willen ze laten zien dat je voor €50,00 met 4 personen een week lang kan eten. Avondeten wel te verstaan, want lunchen en ontbijten doen ze niet ook nog eens van dit bedrag. Maar ik zie best wel wat dingen die ik heel anders zou doen en dingen die ik prima te verantwoorden vind.

Deze aankopen vond ik opvallend

Aardappelen – Op deze bon wordt 3 kg gekocht, waarvoor €0,93 per kilo wordt betaald. Een goede keus. De 5 kilo zak is maar 1 cent per kilo goedkoper. Helemaal niet (veel) goedkoper dus en meer kans dat je aardappels gaan uitschieten of zacht worden. En dat is helemaal niet lekker.

Rode kool – Ik begreep niet helemaal waarom ze hier kiezen voor de biologische, maar dat komt omdat er gewoon geen andere optie is. Verse rode kool is het lekkerste wat er is, dus als je een salade wil maken ofzo raad ik je dit aan. Maar als je het gewoon met appeltjes en suiker wil koken dan zou ik het niet zo kopen, maar liever uit de diepvries of pot. In dit geval gebruiken ze het als salade dus begrijp ik het heel goed dat ze kiezen voor lekker knapperige verse rode kool.

Boerenkool – Boerenkool uit de diepvries is gewoon €1,29 goedkoper dan de verse uit een zak. En het is niet dat ze er iets speciaals mee gaan doen, nee ze maken gewoon stamppot. Dus eigenlijk geen reden om niet te kiezen voor diepvries boerenkool. DIe 1,29 kan dan weer uitgegeven worden aan een brood. Want het zit me toch niet lekker dat dit arme gezin de rest van de dag honger moet lijden.

Nasipakket – Als je een nasipakket van Jumbo zelf zou maken zou je €0,84 kwijt zijn met precies dezelfde ingrediënten. Wortels en uien koop je al meer dan je deze week gaat gebruiken, dus je zou in principe alleen een spitskool en extra prei moeten kopen. Dat is dan €1,95 i.p.v. €1,50 maar dan kun je wel een extra dag groenten eten. Het is dus een afweging die je moet maken. Ik kies sowieso niet voor een pakket zoals deze omdat er teveel ui in zit en mijn vriend zijn buik wordt niet zo blij van ui. (Jammer want zijn smaakpapillen wel, haha.)

Falafel – Ik snap van heel veel vleesvervangers dat je ze koopt, maar ook falafel is weer zo makkelijk om zelf te maken! Voor €0,55 heb je een blik kikkererwten en daarvan kan je ongeveer 250 gram falafel maken. Bijna ⅓ van de prijs van kant-en-klare falafel en helemaal naar je smaak. Ik zou zoiets dus zelf maken, maar net als het nasipakket is het de vraag of het gemak de prijs dan waard is.

Kruimgehakt – Ik ga even wat opbiechten. Een tijdje geleden vond ik in de aanbiedingsbak van Jumbo van dat vega gehakt wat eruit ziet als ‘echt gehakt’. Ik heb dat in de vriezer gelegd, maar durf ik het niet te eten. Dat terwijl dit kruimgehakt dus echt heel lekker is! Goede keus dus wat mij betreft en ook nog eens voordeliger dan ‘vlees gehakt’.

Kipblokjes – Ik wil beginnen dat ik het goed vind dat ze weinig vlees eten in dit gezin, maar ik zou dit toch zelf snijden. Als je er dan voor kiest voor de verpakking met de goedkoopste kiloprijs scheelt dat je €1,10! Maar dan moet je wel de rest van de kip invriezen voor volgende week (en daarna).

Witte kaasblokjes – Witte kaas in een pot weegt uitgelekt net zoveel als de gewone plak witte kaas. Het is dan niet gemarineerd maar wat mij betreft net zo lekker en het scheelt dus €0,85.

Dipchips – Een goede keus om voor de goedkoopste tortilla-wannabes te gaan. Vaak zijn er verschillende plekken in de supermarkt waar deze liggen, zowel bij de Mexicaanse producten als bij de chips. Meestal kun je dan bij één van de twee een goedkope variant vinden. Altijd slim om dus even verder te kijken!

Roomboter – Je kunt je redenen hebben om roomboter te kopen, maar ik koop zelf altijd margarine tenzij er een heel goede reden is om roomboter te kiezen. En dat kan dus echt veel geld schelen. Per 250 gram scheelt dat gewoon €1,50! Nou doe ik vrij lang met een pakje boter, maar het scheelt toch zo weer een paar euro per jaar. En zoals ik altijd zeg; die tellen op!

Satésaus – Er is een goedkopere satésaus van Improba, deze verpakking is ook een klein beetje kleiner maar op 500 gram zou het nog steeds bijna €0,40 schelen. Dus ik zou die kiezen boven de Jumbo eigen merk variant. Natuurlijk is satésaus ook heel makkelijk zelf te maken, maar ik kan me hier de keus voor gemak wel voorstellen. Zeker als je niet zomaar pindakaas in huis hebt ook.

Witte snelkookrijst – Ik koop altijd de allergoedkoopste rijst die ik kan vinden. Ja, je proeft het echt wel als je bijvoorbeeld jasmijnrijst proeft naast goedkopere rijst, maar meestal gaat er toch een hoop saus overheen en dan maakt dat verschil niet meer uit. Maar die rijst die ik dan neem is niet de witte snelkookrijst, dat is gewoon vergelijkbare kwaliteit en het scheelt de helft in prijs.

Appelmoes kaneel – Een klein potje appelmoes kaneel of een grote pot gewone appelmoes. Als ik daar de keus tussen had zou ik het wel weten. Ik eet niet veel appelmoes, het is wel lekker maar niet zo lekker dat ik het de suikers en lage voedingswaarden waard vind. Doe me dan maar gewoon een appel. Waar je trouwens ook prima zelf appelmoes van kunt maken, zonder toegevoegde suiker, maar ik weet niet of dat zo goed wordt ontvangen door kinderen als appelmoes uit pot.

De bonnetjes

Jumbo betaalt Gerda betaalt
1 zak kruimige aardappelen € 2,79 € 2,79
1 bio rode kool € 1,99 € 1,99
1 knolselderij € 0,89 € 0,89
1 zak wortelen € 0,85 € 0,85
1 zak paprikamix € 1,59 € 1,59
1 zak boerenkool € 1,74 € 0,44
1 nasipakket € 1,50 € 0,64
1 prei € 0,55 € 0,55
1 blik kidneybonen € 0,68 € 0,68
1 pot witte bonen in tomatensaus € 0,80 € 0,80
2 Blikken tomatenblokjes € 0,90 € 0,90
1 Blik mais € 0,75 € 0,75
1 Uien € 1,19 € 1,19
1 pakje gekruide frito tomatenbasis € 0,69 € 0,69
2 schalen falafel € 2,98 € 1,10
1 schaal 100% plantaardig kruimgehakt € 2,92 € 2,92
1 schaal varkenssaucijzen € 4,50 € 4,50
1 schaal kipblokjes € 3,50 € 2,40
1 pak pitabroodjes € 0,69 € 0,69
1 pak witte piccolo’s € 0,45 € 0,45
1 pak spaghetti € 0,57 € 0,57
1 zakje blanke rozijnen € 1,38 € 1,38
1 pot witte kaasblokjes € 1,83 € 0,99
1 zakje geraspte pittige kaas € 2,49 € 2,49
1 fles zonnebloemolie € 1,29 € 1,29
1 flesje wittewijnazijn € 0,99 € 0,99
1 potje mosterd € 0,38 € 0,38
1 zak dipchips € 0,54 € 0,54
1 fles knoflooksaus € 0,71 € 0,71
1 bakje pestokaasspread € 2,09 € 2,09
1 pakje roomboter € 1,89 € 0,37
1 pak halvolle melk € 0,60 € 0,60
1 bak satésaus € 1,53 € 1,15
1 zakje kruidenmix nasi € 0,40 € 0,40
1 pak snelkookrijst € 0,78 € 0,45
1 zakje burritomix € 0,68 € 0,68
1 pot appelmoes kaneel € 0,73 € 0,33
———————— ————————
€ 50,83 € 42,22

Mijn eindbedrag versus Jumbo’s eindbedrag

Alles op het bonnetje van Jumbo kost bij elkaar €50,83, als ik dezelfde boodschappen op mijn manier zou doen zou ik €49,05 afrekenen. Maar ik heb in sommige gevallen voor andere verpakkingsinhoud gekozen en daar zou je dus ook nog wel wat langer van kunnen eten. Als ik dezelfde hoeveelheden zou rekenen als de verpakkingsinhoud van de Jumbo-bon kom ik uit op een bedrag van €42,22. Gewoon door te kijken naar goedkopere opties. Er is ook nog veel winst te halen op bepaalde aankopen door deze niet bij Jumbo te doen, sorry Jumbo, maar bij winkels als Lidl en Aldi en tijdens aanbiedingen bij bijvoorbeeld Albert Heijn. En €8,00 klinkt misschien niet als heel grote besparing, maar als je een jaar lang elke week €8,00 bespaard is dat uiteindelijk €416,00! Bedenk eens wat je daar allemaal mee kan doen!

Wat me opvalt

Er zijn een aantal dingen die me in dit lijstje opvallen. Vooral dat deze mensen wel besparen op ontbijt en lunch door deze over te slaan, oké ik zal erover ophouden haha, maar wel weer voor gemak kiezen. Satésaus kun je vrij makkelijk zelf maken en waarom zou je een klein potje dure appelmoes kiezen omdat het een vleugje kaneel heeft, als je dubbel zoveel appelmoes kan krijgen voor (bijna) dezelfde prijs maar zonder kaneel? Ik kan me dan wel weer voorstellen dat ze in dit gezin kiezen voor het gemak van kruidenzakjes. Zelf zou ik dat niet doen, maar ik heb er begrip voor dat iemand nog moet leren hoe bepaalde smaken werken. Ik gebruik zelf op dit moment niet veel kruidenzakjes meer, sommigen zal ik alleen niet vlug laten gaan!

Er wordt gekookt met simpele producten, terwijl er toch gevarieerde maaltijden op tafel staan. Dat kan ik heel erg waarderen. Ik grap ook steeds dat deze mensen wel honger zullen hebben tijdens ontbijt en lunch, maar ik zelf houd altijd €25,00 per persoon per week aan. Dat zou inhouden dat deze mensen nog ruim €50,00 over zouden hebben voor alles wat verder nodig is in een huishouden. Dat moet haast wel makkelijk lukken zou ik zeggen. Er worden al veel huismerken en goedkopere opties gekozen, wat ik erg positief vind!

Jouw bonnetje delen?

Jouw bon in deze rubriek? Stuur dan even een mailtje, met eventueel je specifieke vraag,  naar minke@gierigegerda.nl, onder vermelding van ‘Bonnetje’ dan neem ik contact met je op. Bij een publicatie zal alleen je voornaam worden gebruikt, maar het kan ook volledig anoniem als je dat liever wil.