weekmenu
Weekmenu

Een weekmenu, hoe verzin je dat nu eigenlijk?

Je hebt besloten om te gaan besparen en je eerste stap is om dan maar een weekmenu op te stellen. Je hebt al je plannen voor komende week op een rij staan, weet precies wat er nog allemaal in de koelkast ligt en ook de meest aantrekkelijke aanbiedingen zijn al uitgekozen. Maar dan moet al deze informatie ook nog worden omgezet naar een spannend weekmenu. Hoe dan?

Begin met klassiekers

Zijn er ingrediënten in de aanbieding of in je koelkast die je kunt gebruiken voor één of meerdere van je favoriete gerechten? Plan deze dan eerst in, doe dit op de dagen dat je het minste zin hebt in gedoe of weinig tijd hebt. Deze gerechten ken je op je duimpje en zet je vlug op tafel. Vooral ook handig dat je weet dat deze in de smaak zullen vallen, want dat zal je stimuleren om door te gaan met het maken van weekmenu’s. Daarom zou het grootste gedeelte van je weekmenu moeten bestaan uit deze maaltijden.

Lekkere trek

Ik weet niet hoe het met jou zit maar ik heb altijd wel periodes waarin ik echt vaak ontzettende trek heb in bepaalde gerechten. Zo had ik een hele periode wekelijks wel trek in burrito’s, ben ik nu echt verslaafd aan kippenvleugels en ben ik opgegroeid met friet op de vrijdag. Het maakt niet uit hoe het voor jou(w gezin) is; zorg dat je ook voor deze lekkere trek een plekje hebt in je weekmenu. Ook dit draagt er aan bij om te zorgen dat je het volhoudt. Trouwens als jij elke week zin hebt in spruitjes is dat ook goed, het gaat niet alleen om ongezonde ‘cravings’.

Pinterest, Allerhande of natuurlijk kookblogs

Pas je laatste stap is om gerechten uit te gaan kiezen die je nog nooit hebt gemaakt. Dankzij internet is het steeds makkelijker om uit te vinden wat je kunt maken met wat er nog in je koelkast ligt. Vaak weet ik wel wat voor soort eten ik graag wil; ovenschotel, soep of curry? Dat typ ik dan in op google of Pinterest samen met de ingrediënten die nog in mijn koelkast liggen of in de aanbieding zijn en kijk ik wat het lekkerst is. Vergeet ook niet dat er op GierigeGerda.nl ook een aantal lekkere, budgetproof recepten staan!

Een grote fout kan juist zijn om meteen helemaal in Pinterest, kookboeken en je bewaarde recepten te duiken. Als jij plannen maakt om 7 dagen lang allemaal nieuwe recepten te gaan testen en de eerste 2 dagen is het eten al niet zo lekker als verwacht ga je er dag 3 al niet mee door. Laat staan de week erna. Gewoonte en gemak zorgen er voor dat je het volhoudt om een weekmenu te maken en misschien zelfs wel om er enthousiast van te worden!

Maak jij een weekmenu?

5 gedachten over “Een weekmenu, hoe verzin je dat nu eigenlijk?”

  1. Ik maak ook altijd een weekoverzicht, ideaal. Hoef je niet na te denken wat je gaat eten en kan je op tijd je voorbereidingen treffen.

  2. Misschien een leuke aanvulling: de Slim Koken-app van het Voedingscentrum. Je kunt erin bijhouden wat er nog in je koelkast/vriezer ligt en je kunt recepten zoeken voor ingrediënten die op moeten. Ook zijn andere handige handigheidjes ingebouwd, denk hierbij aan: kant-en-klare weekmenu’s, kooktimers, suggesties bij ‘vergeten boodschappen’ en houdbaarheidsdata van allerlei producten. Echt een aanrader!

Reacties zijn gesloten.