homestead

Een zelfvoorzienende Kerst in 2021

Wilde ik in 2020 nog zoveel mogelijk gemak met kerst. In 2021 gedraag ik me als een dwarse peuter en wil ik zoveel mogelijk ‘zelluf doen!’ Dat vergt wel wat voorbereiding, want de kerstdagen in de keuken staan zie ik ook niet echt zitten. Daarom bereid ik elke (vrije) dag van december vast iets voor en hoef ik met de feestdagen zelf alleen nog maar te ontdooien en op te warmen. Is alles zo luxe en lekker zoals ik zou willen. Kost het allemaal wat minder dan kant-en-klaar, maar kunnen we wel heel erg genieten!

Broodjes bakken

Niet het eerste wat ik heb gemaakt, maar uiteraard wel het eerste wat we eten met kerst. Het brood van het kerstontbijt. Ik ga voor focaccia in de vorm van kerstboompjes, kaneelbroodjes en gewoon harde broodjes. Ook beleg zal ik zelf maken (hummus, pindakaas en misschien eiersalade) maar er zal ook wel wat gekocht worden zoals rosbief. Ik heb wel besloten om niet zelf sinaasappels te gaan persen, omdat ik daar weinig ervaring mee heb. Ik weet dus (nog) niet hoeveel sinaasappels ik moet kopen voor ons ontbijt. Broodjes kun je trouwens makkelijk voorbereiden en in de vriezer vers houden tot kerstochtend. Dus dat is helemaal perfect!

Koek en zoetigheid

Iets wat me elk jaar weer opvalt, bezoek of niet, is dat het zoetigheid eigenlijk niet wordt gegeten. Ja hier en daar een koekje, maar ik moet heel eerlijk zeggen dat ik toch ook altijd wel van een beetje keuze houdt. Daarom bak ik dit jaar ook alles zelf, verpak ik het (vaccum) in kleine batches. Zo kan ik er voor en na Kerst ook van genieten, zonder dat de koekjes slof worden. Ik heb gekozen voor gemberkoekjes, roomboter en iets met chocola. Want zonder chocola is het geen Kerst natuurlijk!

Het kerstdiner

Het  kerstdiner wordt grotendeels gewoon op de dag zelf gekookt. Eventueel kan ik het voorgerecht vast voorbereiden als dat soep gaat zijn. Maar eerlijk? Ik weet eigenlijk nog niet wat ik precies ga maken. Ik ben dol op koken en vooral om ’thuis uit eten’ te gaan. Maar mijn creativiteit is een beetje op. Gelukkig zijn er veel magazines en websites met daarop heerlijke recepten, maar veel recepten bevatten dan toch champignons of vis. En mijn vriend houdt daar dus echt helemaal niet van. Dat was vorig jaar ook het probleem toen ik eigenlijk bij een restaurant wilde bestellen. Maar goed,

Het toetje – traditionele Viennetta

Jaa, zelfs de traditionele Viennetta wordt dit jaar zelf gemaakt! Ik vond op de site van Chickslovefood het recept en besloot er gewoon voor te gaan. Natuurlijk is het wel even afwachten of het wel echt zo lekker is als Viennetta uit de winkel. En met alle aanbiedingen die er elk jaar zijn voor de ijstaart is dit écht niet goedkoper. Sterker nog, ik had voor die ruim € 3,50 die ik nu kwijt was wel 3 ijstaarten kunnen kopen. Maar goed, we zullen maar zeggen dat het vast veeeel lekkerder is, haha. Overigens heb ik wel besloten om dit jaar (nog) niet zelf advocaat te maken, ik heb het wel eens gedaan maar daar willen dan nog wel eens ‘stukjes’ in zitten en dat vind ik niet lekker. Dus dat komt een andere keer wel weer.

Worstenbrood

Brabantse traditie; op kerstavond (eigenlijk na de nachtmis) worstenbroodjes eten. Ik heb ze alleen nog nooit zelf gemaakt en dat wil ik toch wel heel graag een keer doen! Dus deze DIY december is misschien het goede moment. Maar ik vind het veel spannender dan al die andere recepten die ik ooit gemaakt heb. Dus wish me luck en op Instagram zal ik wel delen hoe het allemaal is gegaan.

Deze DIY december/ zelfvoorzienende Kerst is een mooie aanzet voor het nieuwe jaar. Want in 2022 wil ik helemaal gaan kijken in hoeverre ik zelfvoorzienend kan zijn. In een doodnormaal rijtjeshuis op een oppervlakte van 125m2. Hierover zal ik elke twee weken een update geven in een gloednieuwe podcast: Gierige Gerda Doet Het Zelf. Je kunt hem voor nu alleen luisteren via Spotify, maar in de toekomst zal het op meer plekken (inclusief YouTube) te beluisteren zijn!