moestuin

‘Gekke’ groenten die ik voor het eerst ga zaaien

Afgelopen twee jaar heb ik vrij traditionele groenten gezaaid en geplant. Rucola, courgette en boontjes waren mijn belangrijkste groenten, paksoi was zo’n beetje het meest exotische. Dit jaar heb ik me echter een beetje laten gaan. Zoals ik vorige week al vertelde, heb ik wat onconventionele plannen en daar horen ook wat onconventionele moestuinplantjes bij. Al moet ik zeggen dat ik het sowieso wel aantrekkelijk vind om niet te zaaien wat ik voor weinig in de supermarkt kan kopen, maar deze dingen kende ik sowieso niet van het dagelijkse rondje in de supermarkt.

Pattison courgette

Is het een pompoen? Is het een courgette? Ik heb geen idee, met kerst lagen ze in de winkel maar ik vond ze te duur en heb er dus voor gekozen om ze niet te kopen. Maar ik ga ze dus wel zelf groeien en eens proberen. Je plukt ze klein, als ze het formaat van een golfbal hebben. Ik ben erg benieuwd hoe het gaat zijn, want de één zegt dat het wel echt naar pompoen smaakt en de ander zegt dat het wel echt vergelijkbaar is met courgette. Ag, het zal zeker lekker zijn!

Muismeloen

Fruit is wel een dingetje in mijn tuin. Ik heb aardbeienplantjes en verschillende kleinfruit struikjes in de voortuin, maar verder is het denk ik best lastig om fruit te groeien in mijn tuin. Maar deze muismeloentjes wilde ik toch wel graag proberen. Vorig jaar heb ik veel te laat nog geprobeerd om ze te zaaien, maar helaas is het toen niet gelukt om er vruchtjes aan te krijgen. Het idee is gewoon dat ik er lekker van kan snacken, laten we zien of het gaat lukken. Het ziet er in elk geval erg cute uit, als een soort watermeloenen voor Barbie.

Roodlof

Witlof is één van mijn favoriete groenten. Ik zou dat dus graag ook zelf kweken, maar om de witte stronkjes te krijgen zul je eerst wortels moeten kweken en dan kun je in de winter van die wortels witlof laten groeien. Dat neemt dus in de lente/zomer ruimte in, terwijl je er pas in de winter van kan eten. Tegelijk neemt elke wortel best veel ruimte in om te groeien, terwijl witlof stronkjes eigenlijk best klein zijn, in 500 gram zitten drie tot vier stronkjes. Maar ik zag dat de rode variant niet in het donker groeit maar direct te oogsten is. Daarom wilde ik dit graag proberen. Erg benieuwd hoe het gaat smaken en of Vriend het ook lust…

Boerenkoolspruitjes (kalettes)

Dit is helemaal de schuld van Joris van Moestuin Advies. Ik ben dol op spruitjes. Vriend is dol op boerenkool. Dus zijn boerenkool spruitjes waarschijnlijk een groot succes, ik heb ze ook wel eens gehad uit de supermarkt maar vind ze dan gewoon te duur. Het duurt nog even voor ik deze ga zaaien want het is bedoeld voor het latere seizoen. Maar dankzij de zadenruil heb ik wel vast wat zaden en kan ik het dit jaar uitproberen. Maar natuurlijk wil ik ook gewoon normale spruiten gaan groeien want hoewel ik geen spruit heb geoogst afgelopen jaar was het blad een megasucces!

Tomatillo

Is het een tomaat? Is het een vliegtuig? Ik weet eigenlijk niet zo goed wat een tomatillo is, het groeit in een lampionnetje en blijft groen en ik hoorde dat je er hele lekkere salsa van kan maken. Dus toen ik het tegen kwam met een 50% kortingssticker besloot ik het mee te nemen. Ik ben vooral benieuwd of het een verschil maakt met mijn tomaten. Ik heb echt veel te veel verschillende soorten gekozen, ik geloof dat we op vijf soorten zitten nu. Maar daar zal ik het nog wel eens over hebben als ik weet welke plantjes ook echt uitgeplant gaan worden.

Ik ben heel benieuwd hoe ik alles in de tuin ga verdelen, maar eerlijk? Ik heb liever teveel zaailingen (ik zaai zo’n beetje alles voor) dan te weinig en ik wil de hele zomer mijn tuin vol hebben. Ik leerde van Moestuin Advies over chaos beplanting en ik denk dat dat wel bij mijn chaotische persoonlijkheid past.

Dit artikel bevat affiliate advertenties.