moestuin

Wat ik wil bereiken en leren van moestuinieren in 2022

Het is leuk voor mij om de podcast terug te luisteren die Iris en ik vorig jaar mei opnamen terug te luisteren. Ik wist nog helemaal niks, Iris kon veel uitgebreider vertellen. Inmiddels zijn we tien maanden verder en heb ik die tijd gebruikt om alle mogelijke informatie over moestuinieren te vinden. Ik kijk bijna geen andere YouTube filmpjes, heb de Moestuin Advies podcast al drie of vier keer opnieuw geluisterd en verslind boeken over moestuinieren.

Mijn grond optimaliseren (en meer leren over bodemleven)

Ik begon natuurlijk ooit met de Makkelijke Moestuin, met een bak en bijbehorende mix. Iets wat ik ook echt kan aanraden als je net begint en weinig tot geen kennis hebt. Maar ik ben leergierig en eigenwijs, dus ben ik deze bak na twee seizoenen eigenlijk wel ontgroeid. Niet dat hij niet geweldig is, maar ondanks dat ik het dertig bij dertig vakken systeem wel aanhou wil ik zelf mijn grond verbeteren. Dit doe ik sowieso door niet te spitten, ik gebruik de No Dig methode, maar ook met wormencompost. Een heel sterke compost dus die werkt een beetje anders dan anders. Ik zal dus mijn eigen weg een beetje moeten vinden, maar ik ga ervanuit dat mijn grond nog heel veel liefde nodig heeft en mijn hoofd heel veel kennis, dus dat zal ik zeker op gaan doen!

Hoe ik zelf zaad kan oogsten

De palmkool die ik vorig jaar zaaide en waar ik de hele winter lekker van heb kunnen oogsten is in bloei geschoten en inmiddels zijn de eerste zaadpeulen ook al voorzichtig te zien. Maar elke groente vermenigvuldigd zichzelf op een andere manier. Dat wil ik dus graag leren en ook daadwerkelijk van planten zaad oogsten. Voor de ene plant zal dat gunstiger zijn dan voor de andere, want sommige planten moeten daarvoor twee jaar blijven staan en met mijn beperkte ruimte is dat voor sommige planten wellicht een beetje zonde van de ruimte. Maar we zullen zien, want als ik weet hoe en het lukt dan heb ik wel een waardevolle skill in de pocket!

De juiste manier om alles te bewaren

Ik probeer zoveel mogelijk in kleine partijtjes te zaaien en planten. Zodat ik niet in een week veertig kroppen sla hoef te eten. Maar ik wil sommige dingen wel kunnen bewaren om in de winter te kunnen eten. Natuurlijk kan ik een hoop invriezen, maar met twee vriezers die eigenlijk altijd al overvol zitten is dat niet handig. En als het goed is gaan we ook nog eens verbouwen in de nazomer, dan gaat de stroom waarschijnlijk ook meerdere dagen uit. Dus ja ik oplossingen moeten vinden. Ik heb al een beetje leren fermenteren en inmaken. Nu kan ik de volgende stap gaan zetten en gaan leren wecken. Over hoe en wat gaan mijn plannen daarmee nogal alle kanten op, maar ik denk dat het wel goed komt. Ik zal niet veel verse producten gaan wecken, maar zie mezelf wel veel sauzen en zo maken om te bewaren. Want de tomatensaus die ik maakte van tomatenoverschot uit verschillende verspillings-initiatieven zitten nu ook in de vriezer en dat is natuurlijk enorm zonde.

Ook in de winter doorkweken

Afgelopen jaar heb ik al in de winter geprobeerd om binnen groenten te kweken, maar dat was niet zo’n enorm succes. Toch ga ik het niet opgeven en nog een poging doen, maar ik ga ook buiten proberen door te kweken. Deels door winterharde groenten zoals boerenkool en spruitjes gewoon te laten staan, maar ik wil ook een deksel op mijn moestuinbak maken zodat ik er andijvie en andere salades in kan groeien die het goed doen in kou. En voor mijn verjaardag kreeg ik een klein kasje, en deze wil ik ook in gaan zetten. Het zal natuurlijk allemaal proberen zijn en flink afwachten zijn wat het weer doet, met een winter zoals die van 2021/2022 zal het stukken makkelijker zijn dan als het dik gaat vriezen en sneeuwen. Maar dat is het leuke aan moestuinieren; geen seizoen is hetzelfde!

Welke planten goed bij me passen en welke niet

Afgelopen twee seizoenen heb ik al geleerd dat stambonen mijn vrienden zijn. Ik hou ervan dat ze laag blijven, vlak op elkaar gepland kunnen worden en eigenlijk alleen maar meer oogst geven als je de boontjes er eenmaal af begint te halen. Ook paksoi is een absolute favoriet van mij, niet alleen omdat dat zoveel lekkerder zijn uit eigen tuin dan uit de winkel, maar ook omdat het gewoon heel erg makkelijk is. Dit jaar hoop ik nog meer te ontdekken welke groenten er goed bij me passen, hopelijk zoveel mogelijk. Maar er zullen ook wel groenten zijn die helemaal niet zo geweldig zijn. Zo heb ik al het gevoel dat rapen en raapstelen niet helemaal mijn planten zijn. Ik geef elke plant drie tot vijf kansen, want het kan natuurlijk zomaar zo zijn dat ik fouten heb gemaakt of dat de omstandigheden niet helemaal naar wens waren. Oh of de soort, want in het eerste jaar vond ik snijbiet helemaal niet lekker, want ik had witte. Toen ik vorig jaar rode en gele proefde, en ze vooral ook jong oogstte, bleek het toch wel heel lekker te zijn. Gelukkig geef ik niet zo vlug op en ben ik heel geduldig. Ahum.

Wat ik trouwens ook wil is veel leuke nieuwe leuke foto’s maken van mijzelf in mijn moestuin, zodat ik volgend jaar niet meer steeds dezelfde foto hoef te gebruiken, haha. Wil je nou eens horen hoe weinig ik van moestuinen wist vorig jaar? Luister dan zeker de podcast eens terug en luister binnenkort naar de 2022 aflevering van onze moestuin aflevering. Dan hoor je ook meteen dat we ook in podcasten flink zijn gegroeid, haha. Elke woensdag een nieuwe aflevering!