Geen categorie

Geld verdienen als blogger en content creator, zo ga ik daarmee om

Geld verdienen als (budget) influencer. Mensen vinden daar vaak wat van. Zeker als een partij, naar de mening van de volger/lezer, niet bij mij past. Dat wil uiteraard niet zeggen dat ik hier niet over na heb gedacht. Omdat ik dus merk dat er nogal wat onduidelijkheid bestaat over samenwerkingen heb ik besloten om er een keertje wat meer over te vertellen. Een kijkje in de keuken, zogezegd.

Wie is mijn doelgroep?

Het bepalen van een doelgroep als content creator is lastig. Maar ik ben ooit begonnen voor ‘mensen zoals ik’. Ondanks dat mijn financiële situatie niet zo heel rooskleurig was toen ik begon met besparen, heeft het voor mij wel altijd gevoeld als een vrije keus. Ik begon niet met besparen omdat er aan het eind van mijn geld nog een stuk maand overbleef. Ik begon met besparen omdat mijn situatie was veranderd, maar ik mijn levensstandaard niet op wilde geven. Hoewel er vast een hoop mensen in financiële diepe problemen mij volgen is dit nog steeds niet mijn doelgroep. Niet de mensen die ik in mijn achterhoofd heb als ik een artikel schrijf. Natuurlijk probeer ik soms deze mensen tegemoet te komen met artikelen. Elke keer opnieuw wat verzinnen vergt creativiteit, maar de veranderende wereld vraagt ook weer dat ik me aanpas. Want we hebben als burgers toch al veel voor onze kiezen gehad sinds ik Gierige Gerda begin 2017 begon. En als je relevant wil blijven moet je daarop inspelen en dat is niet altijd makkelijk! Maar des te leuker, want vijf jaar lang hetzelfde kunstje herhalen zou ook maar saai worden!

Hoeveel tijd ben ik kwijt met Gierige Gerda?

Wat veel mensen ook niet doorhebben is dat ik met Gierige Gerda echt wel heel veel tijd kwijt ben. Of beter gezegd; tijd kwijt kán zijn, want het is zeker geen ‘gewone’ 9-tot-5-baan en ik kan mijn werktijden zelf bepalen. Natuurlijk ben ik veel bezig met het maken van mijn content; elke dag een video voor Instagram en Tiktok. Drie tot vier keer in de week een blog, de podcast. En zoveel mogelijk stories op Instagram om mijn dagelijkse verhaal te vertellen. Daarnaast heb ik natuurlijk de gewoonlijke administratie die hoort bij ondernemer zijn. Dat zorgt er eigenlijk allemaal al voor dat mijn werkweek vol zit. Maar wat het allermeeste tijd in beslag neemt? Meteen ook dat wat ik het leukst vind aan mijn werk; contact met de volgers. Dit zou ik eens moeten timen want ik denk dat ik sommige dagen wel een uur of acht aan het kletsen ben met jullie. Op dagen dat ik artikelen plaats begint het vaak al als ik wakker wordt en het gaat bijna dagelijks door tot ik weer ga slapen. Veel reacties komen in mijn inbox van Instagram, maar ook onder berichten op social media wordt gereageerd. En ik krijg bijna dagelijks mailtjes van lezers. Niet alle reacties zijn altijd leuk en dat is emotioneel best zwaar. Daar heb ik al wel eens over geschreven. Ik zou meer tijd moeten inplannen dat ik niet reageer, maar over het algemeen vind ik dat juist zo leuk!

Manieren van geld verdienen zonder samenwerkingen

Ja en dan de reden dat ik dit artikel ben begonnen; er zijn verschillende manieren waarop ik geld verdien. Veel van deze manieren vragen niet eens om een directe samenwerking. Dat wil zeggen; dan worden er in principe geen afspraken gemaakt met een bedrijf. Wanneer ik deze manieren van geld verdienen inzet mag ik (een heel eind) zelf bedenken en de voorwaarden ook, dat is het handige hiervan.

Advertenties op mijn blog – Als je op deze site kijkt zie je dat er advertenties op staan die door Google worden geplaatst. Deze advertenties leveren mij wat geld op. Dit zit gemiddeld op ongeveer €2,00 per 1000 bezoekers. Dat kan wel lekker optellen als een website veel bezoekers krijgt, maar als je even goed rekent zou je met bijna een miljoen bezoekers moeten hebben om omzet te maken van het minimumloon. Gelukkig zijn er ook nog andere manieren om geld te verdienen.

Affiliate marketing – Als ik werk met affiliate links, dan staat dit altijd onderaan de blog vermeld of direct bij de link als ik het op een andere manier deel, bijvoorbeeld op social media. Het zijn links die, als jij erop klikt, laten weten dat je via mij komt. Doe jij dan iets op de website waar je naartoe bent gegaan, in de meeste gevallen is het iets kopen maar soms kan het ook alleen downloaden of aanmelden zijn, dan krijg ik daar een commissie voor. Hoeveel dit is verschilt echt enorm, van enkele centen tot tientallen euro’s. En soms is het een vast bedrag en andere keren krijg je een bedrag dat gebaseerd is op hoeveel er is uitgegeven.

Overig – Natuurlijk verdien ik ook geld met de Fix Jouw Financiën cursus die ik samen met Iris heb opgezet. Dat is heel erg leuk, maar het kost ook best wel veel geld om zo’n cursus op te zetten, ik denk dat dat wel vaak onderschat wordt! Ook als ik lezingen geef of workshops dan krijg ik daarvoor betaald. Tv-optredens of interviews in tijdschriften vallen dan wel nog steeds onder ‘promotie’ en hiervoor krijg ik niet betaald behalve reiskosten vergoeding. Wel levert zo’n optreden vaak genoeg extra bezoekers op dat het gewoon rendabel is, anders zou ik er denk ik vlug mee stoppen. Mijn grootste droom is om een boek uit te brengen, maar ik ben nog bezig om te bedenken hoe ik verschil kan maken tussen alle andere budgetboeken, maar volgens mij verdien je als schrijver ook niet echt een vetpot.

Zo werken samenwerkingen

Als ik samenwerk met een bedrijf maak ik eigenlijk gewoon reclame voor ze. In de meeste gevallen betekent dat dat ik geld krijg, soms krijg ik een product of producten en soms is het ook allebei. Want het kan zo zijn dat ik iets nodig heb om content mee te maken! Niet altijd als ik het over een bedrijf heb is het een samenwerking of verdien ik er ‘direct’ geld aan. Ik word bijvoorbeeld niet betaald door Albert Heijn om hun actie te noemen in mijn foldertips. Maar ik heb in het verleden wel foldertips gedeeld in samenwerking met een bedrijf dat folders verspreidt. Als het gaat om een samenwerking staat het er altijd bij, zowel op mijn blog als mijn social media. Dat ben ik verplicht door de Reclame Code Commissie, maar ik vind vooral persoonlijk die transparantie belangrijk. Jij als lezer moet weten waar je aan toe bent. Ik zorg eigenlijk altijd dat ik onderaan de blog vermeld dat het om een samenwerking of gekregen artikel gaat, of dat ik gebruik maak van affiliate links. Op social media gebruik ik hashtags, mijn voorkeur heeft dan #samenwerking maar om #ad wordt wel eens specifiek gevraagd. Bij een affiliate link is het dan #affiliate.

Hoe vinden bedrijven en Gierige Gerda elkaar?

Het is misschien ook wel even leuk om te vertellen hoe ik bij samenwerkingen kom. Nou, ik kan vast vertellen dat dat niet via één weg is. Soms wordt ik gemaild door een bedrijf, met de vraag of ik wil samenwerken en hoeveel dat kost. Dan vertel ik eigenlijk altijd wat ik allemaal kan bieden en geef ik daarvoor een prijs op. Soms moeten er eerst besproken worden wat nu eigenlijk de wens is van een bedrijf. Zelf bedrijven benaderen heb ik alleen nog maar gedaan voor zogenaamde barterdeals, waarbij je dus alleen een product krijgt. Eerlijk gezegd zou ik dat ook best spannend vinden om te doen! Er zijn ook plekken waar bedrijven een soort advertentie op kunnen zetten om te vragen naar samenwerkingen. Daar kan je als blogger, YouTuber of influencer reageren op bedrijven die vragen om een samenwerking, hiermee kun je nog wel eens leuke nieuwe bedrijven ontdekken! Ook zijn er bedrijven die alleen links verkopen, dat kan soms wel heel leuk zijn want deze bedrijven willen dus alleen maar gelinkt worden. Ik kan dus een (voor jullie) leuk artikel schrijven, het bedrijf erin linken en geld ervoor krijgen, zonder dat het meteen een reclameverhaal wordt. Maar ook bij deze samenwerkingen staat netjes een vermelding!

Zo beslis ik of ik een samenwerking aan ga

Het is soms best lastig om te beslissen of ik een samenwerking aanga, ik vind het vooral belangrijk dat het voor mij goed voelt. Dat ik al een (positieve) mening heb over een bedrijf als ik ermee ga samenwerken, dat zorgt er natuurlijk voor dat ik niet per se onpartijdig ben maar mijn mening is in elk geval niet te koop. Er zijn best al wel bedrijven aan mijn digitale deur gekomen waarbij ik al geen goed gevoel had en daarmee ga ik zelfs de onderhandelingen niet in. Ook exclusiviteit (dat betekent dat je niks over een concurrent mag delen) is wel een dingetje. Stel dat een supermarkt me geld biedt om het niet over andere supermarkten te praten, dan kan ik daar niet mee in zee gaan. Zeker voor Instagram is mijn content nu eenmaal gebaseerd op het vergelijken van acties. Hoe ongeloofwaardig zouden jullie dat vinden? Daarnaast is het ook heel belangrijk dat ik naar waarde wordt betaald, dat is natuurlijk ook altijd afhankelijk van wat een bedrijf van me vraagt. Want aan de ene kant heeft mijn tijd natuurlijk een prijs, het uurloon, maar ook mijn bereik heeft een waarde en daarin wordt ik graag serieus genomen.

In het begin dat ik Gierige Gerda begon wilde ik vooral uit de kosten zijn, want laat ik eerlijk zijn; een blog hebben is niet gratis. Maar in de afgelopen vijf (bijna zes) jaar ben ik steeds meer gaan verdienen en ik mag mijn ex-vriend best dankbaar zijn dat hij mij de kans heeft gegeven om daar ruimte voor te geven. Want ondanks mijn groeiende bereik heb ik niet het inkomen wat bij influencers vaak wordt verwacht. De zin waarmee ik dit artikel opende; dat mensen vaak wat vinden dat ik geld verdien met mijn werk, want dat is Gierige Gerda gewoon, vind ik dan ook heel rot. En ik hoop dat dit artikel een beetje inzicht heeft gegeven in hoe, wat en vooral waarom ik dit niet zomaar kan en wil doen als hobby.