Geen categorie

Meedoen met de Postcode loterij óf je geld toch beleggen? 

Tijdens het opnemen van een podcast over beleggen, die in oktober online komt, zei Iris dat ze hoopte dat ze nog ooit de Postcode loterij zou winnen. Ik zei daarop dat ze dan meer kans heeft op winst als ze haar geld zou beleggen. Nou is het natuurlijk niet één op één te vergelijken, maar ik was vooral nieuwsgierig wat het verschil in ‘risico’ nu eigenlijk is, want van de ene kant wordt beleggen vaak ‘gokken’ genoemd, maar tegelijk doen wel heel veel mensen mee met de Postcode loterij en vinden dat doodnormaal. Dus ik dook eens in de cijfers! 

Dit betaal je in 2022 voor deelname aan de Postcode loterij

Op het moment van deze berekeningen betaal je voor deelname aan de Postcode loterij €14,50 per lot. Ik ga uit van een maandelijkse deelname, twaalf loten per jaar dus. In 2013 betaalde je nog €11,50 voor deelname, je kunt er dus van uit gaan dat de prijs ook de komende 20 jaar niet op €14,50 blijft staan, maar aangezien ik geen glazen bol heb reken ik prijsstijging niet mee. Als je 20 jaar lang elke maand €14,50 inlegd heb je aan het einde van die tijd €3480,00 ingelegd, om quitte te spelen moet je dit dus minstens terugwinnen. 

Hoeveel kans is er op winst?

Je winkans bij de Postcode loterij is één op zeven, maar veel van de prijzen die je kan winnen zijn maar van (relatief) kleine waarde. Denk daarbij aan koeken, kaartjes voor een dierentuin of een douchegel pakket. Met een (optimistische) gemiddelde waarde van €30,00 per prijs en stel dat je écht elke zeven trekkingen één prijs zou winnen, dan zou je ongeveer €1025,00 aan prijzen hebben gewonnen, dan heb je dus nog steeds €2455,00 verloren. Om quitte te spelen moet je minstens €3480,00 winnen. De winkans voor een prijs van 100.000 is slechts één op 35.000. Ik heb door deze cijfers zelf uitgevogeld dat een prijs van €3500,00 dan ongeveer 1 op 1250 zou zijn, maar in twintig jaar doe je maar mee met 240 trekkingen. De kans dat je je inleg niet terugwint is dus vele malen groter dan dat je het wél terugwint.

Met beleggen kun je óók al je geld kwijt zijn

We kennen allemaal de waarschuwingen wel; ‘Let op beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg of een deel daarvan verliezen.’ Ook ik geen deze waarschuwing altijd als ik het heb over beleggen en ook onderaan deze blog zul je het dus weer vinden. Nou kun je beleggen zo risicovol maken als je zelf wilt. Maar door bijvoorbeeld in een wereldwijd gespreid indexfonds te beleggen is dat risico veel minder. Historisch gezien heeft niemand met zo’n belegging ooit verlies geleden over een periode van twintig jaar. Nou is een andere waarschuwing die veel wordt gegeven; ‘Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.’ Maar van de andere kant kun je met deze manier van beleggen niet meer geld kwijt kan raken dan je inleg, dus je kan nooit méér verliezen dan €3480,00. Geld dat je bij deelname aan een loterij kwijt bent. Ga je voor een meer risicovolle manier van beleggen, dan kun je soms ook méér verliezen dan je inleg. 

Wat kan je rendement dan zijn?

Als je twintig jaar lang elke maand €14,50 op een beleggingsrekening stort en je blijft er van af dan krijg je te maken met een ‘rente-op-rente’ effect. Dit betekent dat je niet alleen rente krijgt over het belegde geld, maar ook op de al verdiende rente. Waardoor je kapitaal steeds verder groeit. Heb je over die twintig jaar (gemiddeld) 4% rente gehad, dan groeit je kapitaal dus al uit tot €4312,30. Bij 7% rente is dat zelfs al €7659,47. En ondanks dat je geen garanties hebt met beleggen, is de kans dat je je inleg ook nog eens kwijt bent aanzienlijk kleiner dan 1 op 1250. 

Je geld op een spaarrekening zetten

Wil je helemaal geen risico lopen? Dan kan je het geld dat je hebt uitgespaard omdat je niet mee doet met een loterij ook nog ‘gewoon’ op een spaarrekening zetten. Als je dat doet heb je over 20 jaar sowieso €3480,00 weggezet. Misschien nog wel meer als je ook nog wel eens met andere loterijen mee zou hebben gedaan, maar dit geld hebt weggezet. Helemaal niks mis mee én de minste kans op verlies, al kun je door inflatie over 20 jaar niet meer hetzelfde doen van €3480,00 als vandaag het geval is. Maar hopelijk komt de spaarrente weer vlug terug zodat dat een beetje op pijl wordt gehouden! 

Ik vond het heel erg leuk om dit uit te zoeken en te berekenen hoe groot je kansen nou eigenlijk zijn bij de Postcode loterij. Uiteraard wil ik wel even aangeven dat deze berekening is gemaakt met de informatie die ik online kon vinden en dat het wellicht wat afwijkt van de werkelijkheid. Doe ook vooral met je geld waar jij je comfortabel bij voelt en wat past bij jouw kennis op financieel gebied. En misschien is rijk worden helemaal niet jouw doel van deelname aan de Postcode loterij, of welke loterij dan ook. Dan moet je zeker gewoon door blijven gaan want dit artikel is in geen manier bedoeld om jou als lezer aan te zetten tot iets. Het is vooral bedoeld als informatief en gezellig leesvoer. En wat ik zélf altijd een leuke bijkomstigheid vind van de Postcode loterij is de jaarlijkse cadeaubon voor boodschappen bij Albert Heijn, een prijs waar ik elk jaar over schrijf en dat elk jaar toch weer enorm veel lezers trekt! (En waarvan ik vast kan zeggen dat hij er weer aan komt!) 

Disclaimer: Beleggen kent risico’s: je kunt altijd (een deel van) je inleg verliezen. Dit artikel is gebaseerd op mijn eigen ervaring en keuzes en in geen enkele manier bedoeld als voorbeeld of advies voor hoe een ander het zou moeten doen. 

Dit artikel bevat affiliatelinks.