koken voor minder
koken

Genieten van lekker eten zonder je rekening te plunderen: Eenvoudige tips voor betaalbaar koken

Ik zeg het vaker, maar besparen gaat niet om dingen laten, om genoegen nemen met mindere kwaliteit of om sober leven. Besparen gaat om bewuste keuzes maken, waarde inzien van dat wat je gebruikt en weten wat voor jou belangrijk is. Ik geloof dat wij in Nederland niet altijd weten wat nou echt de dingen zijn die ons geld kunnen besparen en dat we vooral uitgaan van wat we altijd gedaan hebben. 

Gebruik je ingrediënten ‘van kop tot kont’

Als je de woorden ‘kop’ en ‘kont’ leest denk je waarschijnlijk het eerst aan dieren, aan vlees. Maar ik heb het daar niet (alleen) over, ik heb het ook vooral over veel groenten, waarvan we stiekem toch wel veel delen weggooien, terwijl ze heerlijk zijn. En dan heb ik het niet alleen over de schillen of bladeren van bepaalde groenten, want ik denk dat veel van jullie inmiddels weten wat je er allemaal mee kan. Maar gebruik ook de pitten die je uit een pompoen haalt, want als je die even roostert zijn ze heerlijk te eten en dan heb je zo weer 3 euro bespaart. 

Investeer in ingrediënten die de meeste impact maken 

Van bijna alle ingrediënten zijn duurdere en goedkopere opties te vinden, soms zullen de extra kosten van de duurdere het geld waard zijn. Andere keren kun je net zo goed de goedkopere optie kiezen. Maak die keus bewust, dan kan het je veel geld schelen. Soms kan zelfs het goedkopere een betere (lekkerdere) optie zijn omdat het gewoon beter bij het gerecht past. 

Koop grote verpakkingen en maak plannen 

Ik heb al wel eens verteld hoeveel duurder voorgesneden groenten zijn. Maar als je dan ook nog eens voor kleine porties koopt, loopt het helemaal in de papieren. Dat je grotere verpakkingen koopt, hoeft echter niet te betekenen dat je dagenlang hetzelfde moet eten. Je vriezer, koelkast en Google kunnen je helpen om creatief te zijn en niks te verspillen én niet met lange tanden aan tafel hoeft te zitten. 

Maak gebruik van wat de supermarkt te bieden heeft

Koken ‘zonder pakjes en zakjes’ is heel trendy en ik ben er voor om kritisch te zijn wat je wel en wat je niet kant-en-klaar koopt. Een kruidenmix die vooral uit zout bestaat kun je misschien wel zelf maken, ik kan misschien best wel eens een artikel schrijven hoe ik dat doe. Maar soms wil je wel echt een bepaalde smaak, zoals ik had met Knorr Burrito’s en daarvoor had ik (naast suiker, dat was echt een magisch ingrediënt) wel wat duurdere kruiden en specerijen nodig. Dus blijft 1+1 gratis een betere deal. En ook heel veel andere producten uit de supermarkt zijn veel duurder (of veel te tijdsintensief) als je ze zelf zou maken dan als je ze lekker kant-en-klaar koopt; kies dus ook gewoon voor bladerdeeg uit de vriezer, gebruik passata uit blik of breng je soep op smaak met een bouillonblokje. 

Gebruik je vriezer 

Vandaag maakte ik curry madras, ik had hiervoor een maaltijdpakket uit de aanbieding en 360 gram kipfilet. In totaal was ik dus ongeveer 7,50 euro kwijt voor deze maaltijd, maar ik had wel vier porties waarvan ik er drie kon invriezen. En dat doe ik eigenlijk altijd, zo bespaar je namelijk niet alleen op je ingrediënten, maar ook op energie. Opwarmen gaat een stuk sneller dan een hele maaltijd gaar koken. En omdat er alvast wat klaar ligt op dagen dat ik geen zin of tijd heb om te koken, bespaar ik ook op thuisbezorgd want die app wordt op deze manier veel minder vaak aangeslingerd. Ook kun je heel goed de vriezer gebruiken door producten die op de datum zijn, en daarom met flinke korting worden verkocht, in te vriezen voor een later moment. Of door vriezer producten te kopen, wist je dat boontjes uit de vriezer meer dan de helft goedkoper zijn uit de vriezer dan vers? En dan hoef je ze niet meer schoon te maken, wat bij verse natuurlijk nog wel moet.  

Misschien is nog wel het allerbelangrijkste om te leren besparen, is om te leren koken. Het zijn juist de allerbeste chefkoks die ook prima weten te vertellen hoe je lekker kookt met budgetproducten. Een YouTube kanaal dat ik graag kijk, die echt heel lekkere dingen maakt met relatief bugdgetproof producten is Pro Home Cooks dus dat is echt een aanrader als je een lekkerbek bent maar wil leren hoe je met minder meer kan bereiken.