half kerstmis
Kerst

Het is half-kerst dit moet je nu vast doen om je voor te bereiden op de feestmaand

Het is 26juni en dat betekent; nog een half jaar tot kerst! En wist je dat je nu vast wat voorbereidingen kunt treffen om te zorgen dat je tijdens de feestdagen zelf bespaart? Naast dat je nu gewoon al wat budget apart kunt zetten zijn er ook dingen waarvoor je dit budget alvast kunt gebruiken. 

Koop vast cadeautjes (vooral speelgoed) 

Ik heb het vaak over seizoensgroenten, dat komkommers in de zomer stukken goedkoper zijn dan in de winter. Maar wist je dat dit ook gebeurt met speelgoed? In de aanloop periode naar december wordt speelgoed soms wel meer dan dubbel zo duur. Dit begint meestal zo na september, dus als je al weet wat je wil gaan kopen is dit het moment om het vast in te slaan. En ik verwacht eigenlijk dat het ook voor veel echte cadeauartikelen voor volwassenen gebeurt. Oh en misschien heeft het niks met kerst te maken, maar als je van plan bent om een grote aankoop te doen met Black Friday is het nu ook het moment om vast de prijzen in de gaten te gaan houden van die items! 

Plan vast een tripje naar een kerstmarkt 

Voor veel mensen is een vrij plekje in de agenda vinden lastig, dus als je met een vriendengroep naar een kerstmarkt wil gaan is het misschien slim om nu vast een datumprikker uit te sturen en iedereen een plekje in de agenda te laten reserveren. Na de zomer vullen die zich als een malle en als het vast gepland is kan er niks meer tussen komen. 

Neem drank mee vanaf je vakantieadres 

Het ligt er natuurlijk een beetje aan waar je op vakantie bent en hoe je daarheen bent gegaan, maar in sommige gevallen is drank echt veel goedkoper dan in Nederland. Het kan dan best wel slim zijn om vast wat lekkere wijn of likeur mee te nemen voor tijdens de feestdagen. Als je in een EU-land reist mag je dit meenemen:

  • 110 liter bier.
  • 90 liter wijn, waarvan maximaal 60 liter bubbeltjeswijn.
  • 20 liter lichte likeur of likeurwijn van maximaal 22% alcohol.
  • 10 liter sterke drank met méér dan 22% alcohol. 

En ja dit mag allemaal tegelijk, zolang je maar onder het maximum per dranksoort blijft! Kom je van buiten de EU? Kijk dan even op de site van de Belastingdienst want dat is wat ingewikkelder! 

Shop vast adventskalenders met korting

Het is een enorme hype de laatste jaren en ik begrijp helemaal waarom, maar adventskalenders zijn echt vreselijk duur. Dus als je er nu eentje van vorig jaar kan scoren met misschien wel de helft korting is dat natuurlijk wel een heel erg mooie vondst. Wel alleen als je er normaal eentje zou hebben gekocht voor de volle prijs, want het enige geld dat je bespaart is het geld dat je niet uitgeeft.

Dit scoor je het beste net ná kerst 

Niet alles voor kerst koop je nu het beste, al kan je tijdens de zomersale soms al best wel wat goede deals vinden. Zo kocht ik ook eens fleece kerstpyjama’s terwijl het buiten 30 graden was, maar wel met meer dan 75 procent korting. Maar de dingen die je het beste direct na kerst (of Sinterklaas) koopt zijn bijvoorbeeld kerstbomen bij het tuincentrum, inpakpapier en (boom)versieringen. Dit zijn over het algemeen de dingen die een winkel liever niet opslaat tot het volgend jaar en zijn daarom vaak heel erg goedkoop net na kerst.

Ik kan me heel goed voorstellen dat je nu geen zin hebt om na te denken over de feestdagen, maar door dit soort aankopen nu vast te doen kun je wel zorgen dat ten eerste je uitgaven een beetje worden verspreid en dat je flink veel bespaart.