bespaartips
Bespaartips

Gierige Gerda Volgers bekennen: Welke Bespaartips laten ze links liggen? deel 1

Een paar weken geleden vertelde ik over de bespaartips die ik zelf niet opvolg, maar ik besloot eens te vragen welke bespaartips dat mijn volgers eigenlijk niet opvolgen. Wat me opviel is dat er veel bespaartips tussen zitten die niet uit mijn mond zijn gekomen, maar laat ik eens kijken wat de tips zijn in deze deel 1, want ik kreeg zoveel reacties dat er ook nog een deel 2 en zelfs een deel 3 gaan komen! 

Contant afrekenen als ze naar beneden afronden. 

Oh, dit is een heftige bespaartip hoor! Het idee is dat als je bijvoorbeeld 1,98 euro af moet rekenen dat je dan pint, want dat ‘bespaart’ je 2 cent omdat ze niet naar boven af ronden. Als je 1,92 euro af moet rekenen, dan betaal je contant zodat het dan wordt afgerond naar 1,90 euro. Je bespaart dan ook weer 2 cent. Als ik naar de cijfers van de betaalvereniging kijk doet een gemiddelde Nederlander elke dag één toonbanktransactie, dat zijn er dus 365 per jaar, als je dit dus elke keer zou doen zou je in een jaar 7,30 euro hebben bespaart. Is dat de moeite echt waard? 

Ik zou mijn cadeaubonnen via Wissel moeten kopen

Dit is wel echt een fijne bespaartip en ik deed dat eerst ook niet, maar nu ik dit heb ontdekt ben ik echt fan. Afgelopen week moest ik nieuwe Crocs kopen en dat wilde ik doen bij Zalando, maar in plaats van 45 euro af te rekenen bij Zalando, rekende ik 42,30 euro af bij Wissel.nl en met de korting die Zalando zelf al aanbood, betaalde ik dus 42,30 in plaats van 65 euro voor mijn Crocs. Dat vind ik de moeite toch wel waard. 

Boodschappen doen in verschillende winkels

Op zich is dit niet een tip waar ik achter sta, tenminste niet om in één keer vier of vijf verschillende winkels af te gaan. Het is wel een belangrijke tip dat je je huishoudelijke en verzorgingsproducten goedkoper kunt kopen bij de drogist dan de supermarkt. En als je wel naar verschillende supermarkten wil kies dan voor een budgetsupermarkt (Lidl of Aldi) voor hoge kwaliteit huismerk en verse producten en een ‘gewone’ supermarkt voor de aanbiedingen. Maar als je het liefste maar naar één vaste supermarkt gaat dan is de kans dat dat helpt besparen juist heel groot! Alleen die drogist erbij is misschien slim en het helpt tijd besparen door alleen tijdens de speciale koopavonden te shoppen en dat dan lekker online te doen. 

Diepvriespizza in de vriezer hebben voor als ik geen zin heb om te koken, maar ik kies dan toch voor bestellen

Heel erg herkenbaar, moet ik toch wel eerlijk toegeven! Daarom heb ik meestal niet alleen pizza, maar een aantal opties in mijn vriezer liggen. Wil ik toch bestellen? Dan is daar een speciaal potje voor, deze is genoeg om ongeveer eens in de twee weken te bestellen. Is dit potje leeg? Dan heb ik pech, zuinig doen met wat ik bestel en kortingscodes opzoeken is daarbij dus wel echt nuttig. 

Rijst afmeten, ik doe altijd maar wat en maak altijd teveel 

Zonde! Ik gebruik altijd een koffiekopje om af te meten. Mijn moeder een waterglas. Mijn koffiekopjes waren groot genoeg dat ik twee porties rijst had voor mij en mijn toenmalige vriend, het glas van mijn moeder is genoeg voor drie porties rijst. Je kunt bij het Voedingscentrum ook een eetmaatje bestellen om verschillende producten goed af te meten per aanbevolen portie, maar de verzendkosten zijn niet mals dus een gewone maatbeker,  weegschaal of mok kan ook dienst doen.

Een halve vaatwastablet gebruiken

Op zich is een halve vaatwastablet gebruiken alleen verstandig als je classic tabletten gebruikt en niet in geval van all-in-one. Op zich zou classic overigens sowieso het allerbeste zijn, maar ik ben niet in de veronderstelling dat iedereen zin heeft om zout en glansspoelmiddel steeds bij te vullen. Zeker niet als ik daar zelf al geen zin in heb. Maar vaatwaszout en glansspoelmiddel zijn wel belangrijk voor het behoud van je machine én servies. Dus als je wil delen, alleen met classic en anders gewoon een hele tablet erin gooien. Het hoeven allemaal niet van die superfancy tabletten te zijn. W7 van Lidl komt meestal als beste uit de test en als ze goedkoper zijn dan huismerk zijn Sun en Finish ook nog wel eens goede opties.  

Too Good To Go, voel me altijd schuldig als ik zo’n tas ophaal

Het concept van Too Good To Go is bedoeld om verspilling tegen te gaan bij horeca en winkels. Bij veel bedrijven kun je leuke, goedgevulde tassen ophalen voor weinig, dus lijkt het soms of het bedoeld is voor minima. Maar als jij 5 euro hebt om je gezin te voeden, dan kun je het risico niet nemen van een Too Good To Go box. Wat als je naar de bakker gaat omdat je brood voor een week verwacht, maar je krijgt twee halve vlaaien? Naast de bakker kun je ook bij broodjeswinkels, Hema, Starbucks en heel veel eettentjes leuke boxen ophalen. Dit zijn zeker plekken waar je je niet schuldig hoeft te voelen, maar waar je wel heel erg blij van kan worden. (Backwerk blijft een van mijn favoriete Magic Boxen!) 

Stekkers uit stopcontact als op vakantie

Voor veel spullen-met-een-stekker is dit niet alleen een bespaartip, maar ook een brandveiligheidstip. Maar je hoeft niet per se de stekker uit de stopcontacten te halen, een tussenstuk waarmee je de stekker aan of uit kan doen kan ook al veel schelen, niet alleen als je op vakantie gaat maar ook op alle andere momenten. Kies voor slimme stekkers, bijvoorbeeld van Homblii. Die kun je niet alleen met je smartphone bedienen, je kunt ze ook op een timer zetten. Zo kun je alles wat niet wordt gebruikt met één druk op de knop uitzetten voor je hele vakantie, maar dooréén of twee lampen in huis elke dag toch aan (en uit) te laten gaan voor dieven de indruk wekken dat er iemand thuis is. Top oplossing zou ik zeggen! 

Weet je wat ook belangrijk is om te onthouden? Dat je niet altijd alles hoeft te doen om maar geld te besparen. Voor de een is met de hand afwassen echt een fluitje van een cent, terwijl de ander zich daar echt niet toe kan zetten. Wil je iets veranderen om te besparen? Bekijk dan vooral ook hoe het in jouw situatie kan passen. Zelf je groenten snijden kan heel veel geld schelen, maar dat is niet voor iedereen fysiek of mentaal haalbaar. Misschien kun je dan overstappen op diepvriesgroenten of investeren in een keukenmachine dat voor je kan snijden. Nu misschien niet meteen besparend, maar ik durf je te verzekeren dat je het al in een jaar terug hebt verdiend! Ik denk dat dat vooral zorgt dat ik zoveel bespaar én leuk kan leven; ik denk niet in beperkingen maar in oplossingen. Maar denk ook vooral in jouw eigen situatie, want er zijn geen twee mensen hetzelfde op deze planeet. 

Gelukkig!