betalen deelname onderzoek
Vakantie

Vakantieplezier voor het hele gezin: activiteiten voor elke portemonnee

DE ZOMERVAKANTIE IS BEGONNEN! Tenminste voor ons Brabanders en ander zuidelijk gelegen provincies. En of je nu op vakantie gaat naar het buitenland, in Nederland blijft of zelfs helemaal niet van huis weg gaat; de vakantieperiode is een geweldige tijd om quality time door te brengen met het gezin. Activiteiten plannen die zowel leuk als betaalbaar zijn, kan soms een uitdaging zijn. Daarom heb ik wat leuke dingen bedacht die niet (teveel) geld kosten, maar wel voor mooie herinneringen zorgen. 

Ga de natuur in!

Het maakt niet uit waar je vakantie viert, overal is wel natuur te vinden. Of je er nu voor kiest om te voet, per fiets of op een andere manier de natuur te verkennen het is gezellig, goedkoop én leerzaam. Neem een telefoon mee om van alles wat je onderweg tegenkomt te ontdekken hoe het heet en soms ook hoe het er in andere stadia uitziet. Maar je kan natuurlijk ook een schattenjacht doen, leuke spelletjes of gewoon lekker picknicken in de natuur. 

Cultuursnuiven 

Vaak zijn (lokale) musea en historische bezienswaardigheden niet gratis te bezoeken. Maar je hoeft niet altijd diep in de buidel te tasten om toch cultuur te snuiven. Naast de grote trekpleisters zijn er vaak ook prachtige, maar veel minder bekende locaties te vinden om te bezoeken. Oh, en er is vast te ontdekken of je niet beter met de lokale bus van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid kunt trekken in plaats van een dure ‘hop on, hop of’- tour die in bijna alle touristische steden te vinden is. En ook als je thuis blijft is het soms leuk om juist in je eigen stad de tourist uit te hangen en zo plekken te ontdekken die je normaal straal voorbij loopt! 

Doe-het-zelf activiteiten

Zeker voor kinderen kun je heel veel leuke activiteiten zelf organiseren. Of je dat nou doet voor de kinderen uit de buurt of van het veldje op de camping, het garandeert heel veel lol. Zet een leuke speurtocht uit of doe oud-Hollandse spelletjes, zoals koekhappen, spijkerpoepen en eierlopen. Als prijs voor de winnaar een lekker ijsje (en natuurlijk ook voor de verliezers.) Maar ook een filmavond of kamperen in de tuin kan een heel avontuur zijn voor de kinderen. 

Lokale evenementen en festivals 

Niet (alleen) voor gezinnen, maar ook leuk voor stelletjes of singles; gratis evenementen en festivals bezoeken. Ze zijn in Nederland te vinden, maar in de zomervakantie vaak ook in het buitenland. Kijk dus goed rond en vraag eens bij de lokale VVV of er leuke activiteiten te doen zijn in de tijd dat jij er bent. Mijn favoriete gratis festival, Metropolis in Rotterdam, is inmiddels al geweest maar dat is wel iets om in de gaten te houden voor volgend jaar! 

Het lijkt soms of alles in de wereld om geld draait en geld kost, maar het is dus prima te doen om leuke gratis activiteiten te doen. En als er dan helemaal niks meer te verzinnen is kun je altijd nog een spelletje spelen, er zijn door Nederland heen verschillende speel-o-theken waar je spellen kunt lenen, de kringloop heeft genoeg en ruilen met/ lenen van klasgenootjes is ook nog altijd een optie. Je kunt dus altijd zorgen voor een leuke vakantie, ook als je daaraan niet teveel kan of wil uitgeven.