toiletpapier
bodemprijzenlijst

Hoe blijf je bij je bodemprijs met deze inflatie

Besparen door op de prijs die je betaalt te letten, in plaats van naar korting die je krijgt wordt met de stijgende prijzen alleen maar belangrijker. Een goede manier om dit te doen is werken met bodemprijzen. Dan zorg je dat je op welke manier dan ook onthoudt wat de allerbeste prijs was die je ooit betaalde voor een product. Uiteraard wel alleen per liter, kilo of stuk. Maar er zijn nog steeds veel dingen onduidelijk over bodemprijzen, dus die wil ik graag even verduidelijken!

Bodemprijs zijn eigenlijk vooral terugkerende acties

Iets wat ik denk ik nooit goed heb gecommuniceerd is dat ik voor mijn bodemprijzen vooral gebruik maak van acties die in de herhaling zouden kunnen gaan. Dus ja, mijn bodemprijzen kunnen wel gekomen zijn omdat ik twee gewone winkelacties heb kunnen combineren. Maar mijn bodemprijzen zijn niet gebaseerd op prijzen van producten die uit het assortiment gaan en die extra goed zijn afgeprijsd. Is er zo’n uitverkoop? Dan heb ik wel mijn bodemprijs om te beslissen hoe goed deze uitverkoop is, maar is dit niet per se de referentie voor de rest van de aanbiedingen die je koopt.

Niet alles hoeft een bodemprijs te hebben

Het lijkt me heftig om voor elk pakje boter en elke fles azijn een bodemprijs te moeten berekenen. Daarom hoef je niet van alles een bodemprijs te hebben, tegen prijsstijgingen van deze producten kun je waarschijnlijk toch niet op. Maar voor veel duurdere producten is het slim om wél te werken met een bodemprijs. Ookal worden deals dan wat minder goed, je kunt vast wel een inschatting maken of je gewoon te maken hebt met een slechte deal of met inflatie.

Je bodemprijs is vooral een richtlijn om te weten wat een goede prijs is

Natuurlijk is het heel erg leuk om acties tegen te komen die onder je bodemprijs gaan. Dit is mij ook echt wel regelmatig overkomen. Maar in principe is het vooral belangrijk om je bodemprijs aan te houden om te zien of een aanbieding het wel waard is. Zo zou je kunnen worden verleid door een schap waar groot ‘60% korting’ op staat, maar als je dan gaat rekenen en de prijs waar je op uit komt is alsnog dubbel van je bodemprijs weet je dat je geen goede deal hebt. Zit je er net wat boven, omdat prijzen gestegen zijn of wat dan ook, ga dan na of de actie wellicht beter zou kunnen worden of dat je je verlies voor nu even moet nemen. Dit is wel waarom ik altijd zoek naar bodemprijzen en niet alleen als een product bijna op is, want als je wacht tot je voorraad (bijna) op is is het vaak te laat.

Soms moet je uitwijken naar een andere winkel

Met stijgende prijzen en lastige onderhandelingen tussen supermarkten en producenten kan ik me voorstellen dat niet alle acties bij elke winkel terugkomen. Dus soms zal je echt op specifieke acties moeten ‘jagen’ en zo af en toe voor voorraadproducten uit moeten wijken naar een andere winkel dan die waar je normaal heen gaat. Om dan toch niet enorm veel geld kwijt te zijn aan benzine kun je er voor kiezen om op de fiets te gaan of je boodschappen te combineren met een andere afspraak waarvoor je toch in die buurt bent. Dat heb ik heel veel gedaan toen ik nog een auto had, nu is uitwijken dus ook wel wat moeilijker maar waar mogelijk probeer ik het nog steeds.

Koop nog wat extra voor je voorraad

Normaal zou ik zeggen; koop zoveel als je nodig hebt om van aanbieding tot aanbieding te overbruggen. Mits dat haalbaar is met de houdbaarheid van het product dat je nodig hebt. Maar in deze tijd zou ik zelfs nog wat extra kopen. Zeker van producten waarvan ik mezelf af zou vragen of ik ze nog (lang) voor deze prijs zou kunnen vinden. Je hoeft niet door te slaan natuurlijk, want dat is ook nergens voor nodig, maar een beetje meer rekening houden dat prijzen (nog verder) kunnen stijgen is niet onverstandig.

Besparen door het aanleggen van een voorraad, die vooral is aangelegd als producten hun allerbeste prijs hebben, is niet voor iedereen. Maar het is wel een manier waarop je budget eenvoudig met honderden euro’s per jaar naar beneden kan. Dus als je echt wil besparen, zonder daar echt al te veel moeite voor te doen is het wel een hele goede manier. Ik zou bijna zeggen ‘perfect’, maar helaas zijn deze tijden voor mij soms ook verwarrend en lijkt niets meer ‘perfect’ te zijn.