Bespaartips

Dit is hoeveel snijafval je van groenten hebt (en wat dat kost)

Ik koop niet vaak voorgesneden groenten. Ik vind koken echt heerlijk ontspannend en vooral het snijden van groenten. In sommige gevallen pak ik voor het gemak wel mijn keukenmachine erbij. zeker als ik groenten moet raspen of in dunne plakjes wil snijden. Maar goed, het gaat nu vooral om hoeveel afval je nu eigenlijk hebt van verse groenten, dus laten we dat eens even uitzoeken!

Hoeveel snijafval heb je nou eigenlijk?

Ik sprak iemand uit de horeca die mij vertelde dat daar vijf procent wordt gerekend als verloren. Zelf kwam ik na een week snijden en wegen op tien procent uit. En dat waren echt de kontjes, schillen en zaadlijsten die ik daarvoor weggooide. Later zal ik nog ideeën delen van wat ermee gedaan kan worden, behalve in de gft-bak gooien. Maar ik heb wel vast even uitgerekend wat we voor dit afval betalen. Dat is dus tussen de 30 en 60 euro per persoon per jaar, bij vijf en tien procent afval. En bij de prijzen die nu gelden bij de bekende blauwe supermarkt, koop je je groenten altijd voor 50 cent per 250 gram? Dan kost het je maar negen tot achttien euro per persoon per jaar.

Wat kosten voorgesneden groenten je extra?

Als ik het heb over voorgesneden groenten, dan bedoel ik in dit geval; broccoli, sperzieboontjes en sla. De groentemixen heb ik in deze berekening niet meegenomen. Maar als je elke dag voor deze variant zou kiezen zou je 250 euro per persoon meer kwijt zijn. Wat natuurlijk alleen maar een groter verschil wordt als je de groenten ongesneden voordelig kan kopen. Hoewel er ook op schoongemaakte groenten wel eens aanbiedingen zijn, zijn deze zelden zo voordelig als verse groenten. Besluit je trouwens schoongemaakte groenten te kopen omdat je single bent en daarom kleine verpakkingen koopt? In dat geval betaal je wel 500 euro per jaar meer. Misschien toch wel waard om dan even wat vaker je vriezer te vullen!

Gemak én besparen

Wil je nou gemak en besparen? Van heel veel groenten (en fruit) is de diepvries variant een stuk voordeliger. En bijkomend voordeel; je groenten zijn al schoongemaakt. Helaas zijn niet alle groenten in de diepvries te vinden want dan zou je op jaarbasis zo’n 50 euro per persoon goedkoper uit zijn dan de normale prijs van de groenten. Maar je hebt dan ook niet die 30 tot 60 euro aan snijafval. Win-win dus zou ik zeggen. Enige nadeel is dat diepvriesproducten wel ook weer in plastic zitten, dus supermarkten doe daar wat aan! Overigens kunnen ook de uitverkoopbakken en stickers voor producten die op de datum zijn je flink helpen besparen en toch het gemak van voorgesneden te hebben. Dit geldt trouwens dan weer wel voor groentemixen!

Wat te doen met snijafval?

Waar voorgesneden groenten in plastic zakken komen waar je niks mee kan. Kun je met snijafval wel veel leuke dingen doen. Je kunt veel groenten bewaren (al dan niet in de vriezer) om bouillon van te maken. Van stammen van bv broccoli en bloemkool kun je rijstvervanger maken. Of gewoon soep. Op Instagram zal ik wel wat vaker leuke recepten delen hiervoor! Je kunt het ook aan je huisdier of beestjes op de kinderboerderij voeren. Kijk bij je huisdier wel uit dat ze het zeker mogen hebben. En als laatste; maak er compost van. Je tuin wordt heel blij als je er zelfgemaakte compost op gooit. En als je er dan ook nog (een paar) groenten op verbouwd is het cirkeltje rond!

Ik moet zeggen dat ik totaal geen idee had hoeveel snijafval je nou eigenlijk weggooit, maar ik vind het ondanks alles nog steeds het zelf snijden waard. In veel gevallen is zelf snijden (of kiezen voor diepvries) ook nog eens gezonder dan voorgesneden kopen. Over smaak valt dan weer niet te twisten dus dat zullen we in het midden laten. Natuurlijk zijn er nog steeds wel producten die ik zelf ook voorgesneden koop, maar in die gevallen is dat meestal omdat het niet anders kan of omdat ik soms toch ook voor gemak kies. Maar dat past dan nog steeds prima in mijn budget omdat ik de meeste tijd wél kies voor de beste prijs.