Hoeveel tijd kwijt besparen
Bespaartips Boodschappen Persoonlijk

Hoeveel tijd ben ik kwijt aan besparen?

Eind oktober 2017 zat ik als koopjesjager in een item van EditieNL, grappige is dat ik net daarvoor tegen mijn collega’s vertelde dat het mij zo gaaf leek om bij EditieNL te komen! Anyway, ik dwaal af, ik wilde namelijk vertellen dat ik dus totaal niet voorbereid was op het proces van zo’n item. Ik was al stik zenuwachtig bij het telefonische interview dat gebruikt werd voor het geschreven artikel, was niet voorbereid dat het daarvoor gebruikt zou gaan worden en ik vertelde dus eigenlijk veel te enthousiast over mijn hobby.

Natuurlijk overdreef ik toen ik zei dat ik ‘heel de dag’ bezig ben met besparen en aanbiedingen. In de tijd van de baas ben ik gewoon met mijn werk bezig, ik kijk ook graag andere series dan Extreme Couponing en mijn vriend krijgt soms ook wel eens aandacht van me. Ik kan niet ontkennen dat ik door Gierige Gerda wel wat meer tijd bezig ben met besparen dan toen ik het nog enkel voor mezelf deed, maar hoeveel tijd ben ik nou eigenlijk kwijt aan mijn bespaar activiteiten?

Voorraadbeheer

Voorraadbeheer klinkt vrij ernstig, maar het is vooral een punt van; weten wat er in je koelkast en vriezer (en voorraadkast) ligt. En daar maaltijden mee plannen voor je nieuwe spullen gaat kopen. Elke maand maak ik een lijst van alles wat in mijn vriezer zit. Hiermee ben ik per maand ongeveer 15 tot 30 minuten bezig, afhankelijk van hoeveel er in zit. De inhoud van mijn koelkast heb ik elke week in een oogopslag gezien of ken ik zelfs uit mijn hoofd. Eens in de 3 maanden bekijk ik de houdbare producten die in de 3 maanden erna op moeten, door alles al op datum in mijn voorraadkast te zetten heb ik niet veel tijd nodig om op te merken wat op moet, daarnaast zet ik bij veel producten de datum groot met stift op de verpakking. Dit kost me dus nog geen kwartier per 3 maanden.

Totale tijd per week? 4 tot 8 minuten.

Folders bekijken

Folders bekijken doe ik eigenlijk vooral in verloren minuten; als ik op de wc zit of als ik wakker in bed lig maar nog geen zin heb om op te staan. Ik besluit na het zien van een folder of ik die week naar de desbetreffende supermarkt moet of liever naar een ander ga. Ik pak bij het maken van mijn boodschappenlijst en weekmenu alleen de meest interessante folders er nog eens bij. Ik kijk (voor mijzelf) ook lang niet alle folders na, ik heb 5 folders die ik standaard doorkijk en ik denk dat ik met 2 minuten per folder wel klaar ben, verloren tijd die ik nu nuttig besteed.

Totale tijd per week? 10 minuten.

Weekmenu en boodschappenlijst opstellen

Bedenken wat ik wil eten moet gebeuren of ik nu bespaar of niet. Voordat ik begon met besparen (of als ik er een keer een weekje niet op let, want ja dat gebeurd ook) struinde ik vaak doelloos door de supermarkt. Hongerig, na werktijd, in de drukte en niet weten wat ik wilde eten. Ik denk dat dat me echt heel veel tijd kostte! (En los van tijd, als ik met honger door de supermarkt loop ga ik eerder met luxe varianten naar buiten dan als ik het al had gepland en die luxe varianten zijn echt niet altijd lekkerder!) Nu schrijf ik eigenlijk in de week van tevoren al een beetje op waar ik denk zin in te hebben, maar pas als ik de aanbiedingen zie besluit ik hoe mijn week er helemaal uit ziet, dan schrijf ik op wat ik (verder) nodig heb en bij welke winkel ik dat haal.

Totale tijd per week: 10 minuten. 

Boodschappen doen

Zoals ik al schreef ging ik ‘vroeger’ meestal nog na werktijd langs de winkel voor boodschappen. In de drukte tussen alle andere mensen zoals ik, met honger en geen idee wat ik wilde kopen. Nu ga ik 2, heel misschien 3 keer in de week naar de supermarkt. Ik kies (als dat lukt) voor rustigere momenten in plaats van spitsuur en met mijn boodschappenlijst duurt het maximaal 45 minuten. Om deze theorie te testen heb ik laatst, na het maken van deze gok, geklokt hoe lang ik bezig was met mijn boodschappen, vanaf het moment dat ik parkeerde tot ik weer weg reed was ik 30 minuten verder en was ik bij zowel de Kruidvat, Albert Heijn als de Lidl geweest. Maximaal 45 minuten is dus wel heel maximaal. Los van de aanbiedingen bespaar ik trouwens ook op impuls aankopen en dingen die in mijn mandje verdwijnen vanwege de honger waarmee ik door de winkel loop.

Totale tijd per week: 1 tot 1,5 uur.

Meal preppen en invriezen

Ik doe niet elke week aan meal prepping, of aan wat ik meal prepping noem. Het verschilt ook heel erg wat er voor moet gebeuren; soms moet ik groenten snijden, soms alleen vlees in porties verdelen en soms kook ik alvast meerdere porties. Dat laatste doe ik alleen als ik dat toch ga eten, zo loop ik niet het risico dat ik teveel, te lang in de vriezer heb liggen. Groenten en vlees verdelen in porties doe ik ook alleen als ik het toch ga eten of als er een aanbieding is. Al met al denk ik dat dit me hooguit een kwartier per week kost, tijd die ik natuurlijk ook weer terug win op het moment dat ik ga koken. Er is niks fijner dan gewoon de groenten uit de vriezer te kunnen plukken om zo in de pan te gooien.

Totale tijd per week: 15 minuten.

De totale tijd die ik dus uiteindelijk per week spendeer aan mijn boodschappen, inclusief besparende maatregelen is dus ongeveer 1,5 tot 2 uur per week, terwijl ik voordat ik begon met besparen eigenlijk evenveel als niet meer tijd kwijt was aan mijn wekelijkse boodschappen. Mensen denken altijd dat besparen heel veel moeite en tijd kost, maar het geeft mij rust en gemak. Niks lekkerder dan na mijn werk meteen naar huis in plaats van de winkel gaan en nog iets aan mijn tijd te hebben voor het avondeten of juist na het avondeten omdat het eten al vlug op tafel stond.

Merk jij dat besparen je veel tijd kost? Of ook juist vrije tijd oplevert?

4 gedachten over “Hoeveel tijd ben ik kwijt aan besparen?”

 1. het geeft mij ook positieve energie,
  soort van hobby-achtig gevoel.
  Vandaag nog even de kroepoek 1+1 gratis halen bij de AH
  voor de nasi, leuk toch!
  En wat geniet ik van je leuke leerzame blogs.

 2. Haha voor mij is het niet meer ‘hobby-achtig’, het is gewoon mijn hobby. Dankjewel voor je compliment, super om te horen dat mensen er iets aan hebben!

 3. Ik kijk op zondag wat er nog in de vriezer en koelkast ligt, aan de hand van de folders maak ik een weekmenu. Probeer ook elke week 1 maaltijd te maken die je kan invriezen, en die eet ik in de volgende 2 weken op als ik een drukke dag heb. Ben nu ook veel sneller met boodschappen en bespaar best wat geld

 4. Hoeveel geld een weekmenu/ eetplanning kan schelen wordt geloof ik nog heel erg onderschat! In januari ga ik weer een poosje leven op mijn vriezer, maar ik ga er (alsnog) wel een goede planning bij maken!

Reacties zijn gesloten.