Actualiteiten

Ik liet ChatGPT 20 bespaartips geven, zijn ze goed? (deel 2)

Vorige week vertelde ik al dat ik de chatrobot ChatGPT had gevraagd om bespaartips te geven. Nou kan artificiële intelligentie, wat zo’n chatrobot eigenlijk is, eigenlijk alleen leren van wat diegene wordt ingevoerd. Ik heb bijvoorbeeld ook gevraagd wat de chatrobot kon vertellen over mij, maar ik kreeg dit antwoord: ‘Gierige Gerda is een bekend sprookje van Hans Christian Andersen. Het verhaal gaat over een vrouw genaamd Gerda die op zoek is naar haar vriend Kay die is ontvoerd door de Sneeuwkoningin.’ Daarom zijn veel van de tips ook herhalingen van zichzelf, iets wat ik niet zo zou doen. En daarom zijn de tips ook niet zo heel origineel, maar ik maak dit artikel dan ook niet per se om je de beste tips te geven. Maar vooral om wat te leren over artificiële intelligentie en om een beetje lol te hebben. Dat mag wat mij betreft namelijk soms ook wel. Dus we gaan verder met de volgende tien tips die ChatGPT mij gaf!

11. Kijk uit voor verleidingen in de winkel

Impulsaankopen zijn naast voedselverspilling echt de grootste bedreiging van je boodschappenbudget. Een heel goede tip dus. Maar ik zou er toch ook wel graag bij vertellen hoe je deze tegen gaat. In de eerste tien tips hadden we al te horen gekregen dat we een boodschappenlijstje moet maken. En dat is een heel goede manier om verleidingen te weerstaan, zelf ga ik zelf ook vooral na hoe blij ik er uiteindelijk van zou worden en of er dan andere opties zijn. Houdt de impulsaankopen niet altijd tegen, maar grootste gedeelte van de tijd voelt het in elk geval niet als geldverspilling. Mijn grootste ‘zonde’ is trouwens dat ik veel te vaak water kocht in de supermarkt, omdat ik niet gewend was dat ik eerst een flinke wandeling moest maken voor ik boodschappen ging doen. Inmiddels heb ik een speciaal flesje dat gevuld in mijn boodschappentas gaat zodat ik geen water meer hoef te kopen en toch kan drinken.

12. Probeer zelfgemaakte snacks in plaats van gekochte snacks

Goede tip, ik zou het nog een stukje verder willen rekken en zeggen dat je veel snacks kan maken van kliekjes. Van overgebleven pasta en aardappelschillen kun je bijvoorbeeld lekkere chips maken. En internet staat verder ook vol met lekkere recepten tegen voedselverspilling. Maar je kunt ook besparen door zelf een zakje of bakje nootjes of rozijntjes te maken, in plaats van de voorverpakte varianten te nemen. Voorverpakte varianten kunnen wel drie of vier keer zo duur zijn en als je dat dus vaker zelf doet kun je veel geld besparen.

13. Plan je maaltijden van tevoren, zodat je alleen koopt wat je nodig hebt

Maaltijden plannen is altijd verstandig, maar wel zo ver als het voor jou goed werkt. Het kan namelijk best zijn dat door hoe jouw leven in elkaar steekt het voordeliger kan zijn om maar drie dagen vooruit te kijken in plaats van zeven. Het belangrijkste wat je moet doen, voor je gaat plannen is je koelkast opentrekken en zo te plannen dat eerst op gaat wat daar in staat. Aangevuld met wat er in je vriezer en voorraad ligt en pas daarna gaan nadenken over waarvoor je eigenlijk naar de winkel moet. En je kunt soms ook vast wel creatief zijn zonder een bepaald ingrediënt, dus als je maar één ding mist denk dan na of je echt niet zonder kan of het kan vervangen!

14. Gebruik hervulbare bekers, tassen, en andere verpakkingen

Niet per se een bespaartip, denk ik? Maar wel een heel goede duurzame tip. En als je duurzamer wil gaan leven, zorg dan dat je vooral (eerst) gebruikt wat je nog hebt liggen. Dat heeft misschien niet allemaal per se een duurzame of leuke uitstraling, maar iets gebruiken wat al bestaat is altijd duurzamer dan iets nieuw kopen.

15. Gebruik de dagaanbieding

We kennen in onze supermarkten niet echt dagaanbiedingen, alleen weekendaanbiedingen. Maar echte dagaanbiedingen ken ik wel online, vooral de grotere online warenhuizen stunten wel eens voor één dag met producten. Maar eigenlijk is de koopavond van een drogist ook wel een soort van dagaanbieding. Over het algemeen kun je stellen dat aanbiedingen met een beperkte houdbaarheid wat beter zijn dan aanbiedingen die een hele week lopen, maar het is altijd goed om prijzen te vergelijken.

16. Shop online voor boodschappen als het beschikbaar is in jouw regio

Online boodschappen doen heeft voor en nadelen. Ik zou daarom niet per se willen zeggen dat het geld bespaart of juist duurder is. Voor iemand die heel erg gevoelig is voor impulsaankopen kan het namelijk flink besparen. Maar voor een fervente koopjesjager is het misschien juist weer veel duurder. Ik zelf maak graag gebruik van boodschappenbezorgdiensten voor feesten en feestdagen, als de winkels druk zijn en er veel gesjouwd moet worden. Bespaart me niet per se geld, maar wel heel veel stress. En ik gebruik zelfs graag regelmatig flitsbezorgers, met korting ben ik daar in de meeste gevallen goedkoper uit dan als ik naar de supermarkt zou lopen. Maar ik gebruik dat alleen als ik eigenlijk geen tijd heb om naar de winkel te lopen, want die beweging vind ik voor mezelf ook gewoon belangrijk!

17. Kijk uit voor producten die in de aanbieding zijn, maar niet echt een koopje zijn

Om dit te voorkomen rekenen we altijd door naar liter, kilo of portieprijs en houden we bij wat onze bodemprijzen zijn. Een aanbieding die in de buurt van of onder je bodemprijs komt is dan een goede deal, maar betaal je (veel) meer dan dat dan is het zeker geen goede deal.

18. Maak gebruik van cashback aanbiedingen

Met cashbacks doelde ik eerder eigenlijk altijd op de acies waarbij je een product moest kopen in de winkel, de bon moest insturen naar een app of website en dan het geld teruggestort kreeg op je bankrekening. Maar tegenwoordig is dat niet meer de enige (gunstige) manier van geld terug krijgen, dus ja ik ben het zeker eens met deze tip maar hierover moet ik binnenkort maar eens wat meer vertellen!

19. Maak gebruik van spaarprogramma’s

Er zijn bij de verschillende supermarkten prachtige spaarprogramma’s. Dan kun je denken aan koopzegels, maar er zijn bij andere supermarkten weer andere spaaracties en -systemen. Het is dus goed om na te denken wat je wil en als het gratis is zou ik te alle tijden gebruik maken van spaaracties. Op zijn minst heb je het voor niks gespaart, maar met een beetje geluk kun je er leuke kortingen mee krijgen!

20. Kijk uit voor verpakkingen met een groot formaat, die vaak niet echt een koopje zijn

We sluiten af met een pareltje hoor! Mij is wel eens gezegd dat ik mezelf tegenspreek, omdat ik zowel vertel over hoe tactieken en marketing van (specifieke) winkels je geld kosten. Terwijl ik ook vertel dat je best bij deze winkels terecht kan als je wil besparen. Dat is een gevalletje van ‘als je de valkuilen kent’ en in principe is dit ook zoiets. Want ik vind voordeelverpakkingen kopen niet per se een slecht idee, maar je moet dus wel altijd goed opletten of het een goede deal is. Zijn we toch weer bij de meest gegeven tip terug; altijd rekenen en er niet van uitgaan dat je verwachting waarheid is.

Ik moet zeggen dat ik chatGPT echt een leuke tijdsbesteding vind en al heel wat grappige dingen heb gevraagd. Daar komen soms wel heel leuke uitkomsten uit zoals in de intro ook al bleek. In bespaartips valt de robot wel vreselijk in herhaling. Ik denk dat ik mijn blogs dus voortaan maar zelf moet blijven schrijven, jammer want het was toch wel heel handig geweest als ik het voortaan aan de computer over kon laten…