Dat het leven van een cis-vrouw duurder is dan het leven van een cis-man valt moeilijk te ontkennen. Er zijn gewoon heel wat dingen die ons leven duurder maken, van natuurlijke dingen zoals menstruatie tot sociaal opgelegde dingen zoals make-up. Dat laatste is wellicht deels eigen keuze, maar tegen de sociale norm ingaan is niet makkelijk. Maar goed, dat is een discussie die ik een andere keer wil voeren. Nu wil ik het hebben over het idee dat producten speciaal voor vrouwen duurder zijn dan die voor mannen. Ook als ze exact hetzelfde zijn. Maar is dat eigenlijk nog wel zo? Ik ging op onderzoek uit!
Scheermesjes in blauw of roze?
Het voorbeeld dat bij de pink tax, zoals het duurder zijn van producten voor vrouwen wordt genoemd, vaak aangehaald wordt, zijn scheermesjes. Scheermesjes voor vrouwen zouden pertinent duurder zijn dan die voor mannen. Dus daar begon mijn onderzoek ook. En wel bij Lidl. En wat bleek? De navulverpakking van de variant voor mannen was 25 cent per scheermesje duurder dan de navulverpakking voor dames. Als je ging rekenen met starterspakketten (je moet wel een handvat hebben) kwam het gelijk uit. Ook bij Kruidvat eigen merk bleek er geen verschil te zitten tussen de goedkoopste mannen- en vrouwenvariant van de scheermesjes. Bij de iets duurdere huismerk-variant was dan wel weer verschil; de ‘six blade’ optie voor dames was 25 cent per mesje duurder dan de ‘six blade’ optie voor mannen. Toch viel me daar wel op dat er voor de dames een optie met vijf mesjes was, die er voor de mannen niet was. Deze optie was even duur als de mannen-optie met zes mesjes. Voor het A-merk geldt ook dat Venus, dus de vrouwen-variant, goedkoper is dan de vergelijkbare Mach3 voor mannen. Als je de normale prijs betaalt is dat verschil bijna 40 cent per mesje! Het lijkt er dus op dat voor scheermesjes in elk geval niet moet worden uitgegaan dat er standaard pink tax wordt gerekend.
Ondergoed
Ook voor ondergoed zag ik redelijk vaak voorbij komen dat het voor vrouwen duurder is dan voor mannen. Daarom besloot ik ook hier eens in te duiken. Natuurlijk is het duurder om mooie lingerie te kopen, dat komt weer terug op mijn intro, maar wat als je gewoon simpele boxershorts wil? Bij Hema zijn de boxershorts zowel voor jongens als voor mannen een stuk duurder dan voor meisjes en vrouwen. En ook bij Björn Borg zijn boxershorts duurder voor mannen dan voor vrouwen. Al moet ik daarbij wel de kanttekening geven dat die voor mannen leuke printjes hebben en voor vrouwen effen gekleurd zijn. Maar goed, misschien zijn onderbroeken met printjes sowieso wel heel erg 2008, ik weet het niet.
Overige cosmetica
Als ik dan toch bij de drogist ben, kan ik net zo goed nog wat meer onderzoek doen. Schwarzkopf shampoo, een product met natuurlijk heel veel varianten in allerlei prijscategorieën, maar als ik naar de meest basic variant, ‘iedere dag’, kijk is deze 30 cent goedkoper dan de ‘for men’ editie. Ook bij Andrelon is de ‘iedere dag’ shampoo 30 cent goedkoper dan de ‘for men’ editie. Betreft elektrische kindertandenborstels betaal je evenveel voor eentje van Spiderman als met Frozen-thema. Nivea anti-transpirant kost in principe evenveel voor mannen als voor vrouwen. Bij Dove en Rexona vond ik niet dat ik de prijzen tussen mannen- en vrouwenproducten kon vergelijken, de prijzen liepen zo uiteen en de producten waren ook niet per se hetzelfde. Alleen Rexona maximum protect was één-op-één vergelijkbaar en deze is dus ook precies even duur.
Blauwe of roze muisjes voor op het beschuit
Tijdens mijn onderzoek kwam ik ook de claim tegen dat muisjes, die je op het beschuit doet voor de geboorte van een baby, duurder zouden zijn in het roze dan in het blauw. Maar omdat het natuurlijk cool is om te roepen en je punt te maken, besloot ik eens onderzoek te doen. En ja, bij Albert Heijn betaal je voor De Ruijter muisjes zo’n 30 cent meer dan bij een winkel als Dirk, maar ze zijn in roze en in blauw wel gewoon even duur.
Betekent dit dat roze producten helemaal nooit duurder zijn en dat pink tax een hoax is? Nee, natuurlijk niet! Mijn mini-onderzoek bewijst alleen vooral dat je er (net als met zoveel) vooral niet vanuit moet gaan dat je altijd beter de mannenversie kunt kopen van producten. Blijf altijd alert en controleer de prijzen voor je zomaar een product koopt. En vergelijk ook waarom een product eventueel duurder zou kunnen zijn, want je kunt alleen uitgaan van pink tax op het moment dat producten anders dan de kleur identiek zijn.