beginners

Moet je veel laten als je wil besparen?

Besparen heeft een slechte naam. Dat merk ik maar vaak genoeg in de reacties op mijn blogs. Soms worden mensen boos omdat je schrijft over besparen. Anderen lachen mij weer uit. Soms worden er zelfs best wel beledigende termen gebruikt om aan te geven dat mensen het niet eens zijn met besparen. Maar goed, besparen betekent voor veel mensen dan ook meer dan alleen minder geld uitgeven. Ze associëren besparen met dingen laten, met mindere kwaliteit en vooral ook met saaier. Dat terwijl ik echt veel leuker ben gaan leven sinds ik ben gaan besparen. Ik ‘laat’ alleen de dingen die ik hun geld niet waard vind. 

Ik wil wel gezond blijven eten

Gezond eten vind ik echt super belangrijk en dat hoef je dus ook echt niet te laten om te besparen. Ja, als je een diepvries pizza of een doos frikandellen koopt heb je waarschijnlijk de meeste caloriën per euro. Maar er zit echt nog een heleboel verschil tussen dure ‘gezonde’ producten en de ongezonde dingen die ik net noemde. Zo heb ik het al vaak over groenten en fruit met de seizoenen mee eten. Dan kan je vaak al voor minder dan 50 cent aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente of fruit komen. Daarnaast is gezondheid ook wel echt een hype, dus staan er op veel verpakte producten gezondheidsclaims die ze wellicht niet altijd nakomen. Kijk daarom naar de achterkant van de producten in plaats van de voorkant, dan zul je zien dat je voor veel minder geld veel gezonder kunt eten.

Ik wil wel leuke dingen blijven doen

Met de stijgende prijzen van zo’n beetje alles, inclusief de ‘leuke dingen’, zullen veel mensen weinig keuze hebben dan te gaan besparen. En juist op leuke dingen kan dat heel goed, zonder dat je echt veel moet laten. Ik kan me voorstellen dat zelf eten en drinken meenemen voelt als een stap terug, als je juist graag iets koopt bij je uitje. Maar je kunt wel afweging maken of je de kosten de ervaring waard vind. En veel geld kun je al besparen door zelf te drinken en snacks mee te nemen, met zo’n koeltas uit de supermarkt in je rugzak is het makkelijk mee te nemen. Het makkelijkste kun je nog besparen op uitjes is door kortingen te gebruiken. Want heel veel uitjes doen mee met allerlei acties waarmee je korting kan krijgen. Zo kan je bij de supermarkt sparen voor korting, maar je kunt ook via veilingsites goedkoop aan entreetickets komen of koop een passende cadeaubon met 5 tot 30 procent korting via Wissel.nl zo heb je direct een leuke korting! En je kunt daar bonnen kopen voor allerlei leuke dingen, niet alleen voor uitjes!

Ik wil niet ver rijden/ veel tijd kwijt zijn

Het lijkt soms wel alsof besparen heel veel tijd kost, maar juist de meest effectieve manieren van besparen kosten vrij weinig tijd. Kijk ik ben gewoon full time bezig met besparen, maar het meeste wat ik nu nog doe is voor mijn volgers. Van alle acties die ik deel, ga ik zelf maar op een klein deel af. Juist door slim te shoppen bespaar je niet alleen geld, maar ook heel veel tijd. En vijftien verschillende winkels afgaan om maar de juiste deals te vinden is ook helemaal niet nodig.

Ik wil wel lekker blijven eten/ [iets specifieks] niet opgeven

Als ik niet bezig zou zijn met besparen zou ik heel veel lekker eten niet meer kunnen kopen. Denk daarbij echt aan de luxe dingen, zoals wijn, chocolade en voor mij ook af en toe een luxe stuk vlees. Maar als ik niet op mijn uitgaven zou letten, of met andere woorden ‘zou besparen’, zou daar helemaal geen geld voor zijn. Je kunt elke euro maar één keer uitgeven en ik vind het dus juist heel belangrijk dat ik mijn geld juist vooral steek in de dingen die ik het geld waard vind. Een belangrijke manier waarop ik voorkom dat ik teveel uitgeef, is zorgen dat ik niks verspil. Zeker eten wordt zo min mogelijk weggegooid. Zeker als het lekker en luxe eten is.

Ik wil wel leven zonder zorgen

Dit ls in mijn optiek ook juist een reden om wél te beginnen met besparen, in plaats van het niet te doen. Ga al je rekeningen eens langs. Welke uitgaven zou je eens moeten herzien? Misschien heb je wel abonnementen op diensten die je niet gebruikt. Kijk je de bonnen van je boodschappen eens na, op welke producten zou je kunnen besparen? Misschien door over te stappen op een huismerk of juist voortaan een (betere) aanbieding in te slaan. Besparen kan je juist meer ruimte geven om te sparen of om op vakantie te gaan. Of om ruimte te maken als je energierekening ineens heel erg stijgt. Door je uitgaven laag te houden kun je juist lekker zorgeloos leven. 

Besparen is voor veel mensen in deze tijd een must. Maar het hoeft niet per se te betekenen dat je een sober en saai leven gaat leiden. Juist door te besparen kun je wellicht (langer) je levensstandaard behouden, ondanks dat alles duurder wordt.  Hopelijk hebben we het op den duur niet meer nodig, maar voor nu hoop ik dat jullie met mijn tips een leuk leven kunnen behouden. Maar wel on a budget!

Dit artikel bevat affiliatelinks.