zelf platbrood maken voordelig
DIY's uitproberen

Is zelf platbrood maken een beetje voordelig?

Doe-het-zelven hoort anna 2019 niet meer enkel in tv programma’s als Eigen huis en tuin thuis, al wordt meestal de hippere Engelse afkorting ‘DIY’ gebruikt. Het gaat ook niet meer enkel om (grote) klussen in en om huis, maar ook over kleding, cosmetica en voedsel. Dat omdat zelf aan de slag gaan goedkoper, duurzamer of gezonder is dan zomaar naar de winkel gaan om iets te kopen. Vooral Pinterest staat vol met projecten en degene die ze delen zijn natuurlijk helemaal enthousiast.

Dat inspireerde mij om deze serie te beginnen want die DIY’s lijken vaak wel heel aantrekkelijk, maar hoe makkelijk zijn de ingrediënten te verkrijgen? Hoe lang ben je ermee bezig? Werkt of smaakt het wel? En is het eigenlijk wel een beetje voordelig? Deze vragen (en meer) zal ik gaan beantwoorden in deze rubriek! Suggesties van DIY’s die ik moet proberen zijn altijd welkom, al heb ik al een lijstje voor de komende maanden! In dit artikel begin ik simpel, met een recept.

Platbrood zelf maken

Hier in huis eten we met regelmaat tortilla wraps, de ene keer als Turkse pizza de andere keer als burrito of een van de andere lekkere recepten. Voor sommigen is een tortilla wrap goed, maar bijvoorbeeld de erg geliefde platbrood pizza is beter met een, jawel, platbrood. Tortilla wraps zijn met €0,92 bij Lidl erg goed betaalbaar en verkrijgbaar. Platbrood daarentegen is niet alleen erg moeilijk verkrijgbaar, als het al ergens te koop is dan is het ook nog eens vrij duur met prijzen boven de €2,00. Tijd dus om eens uit te testen hoe het is om dit zelf te maken in prijs, gemak en natuurlijk smaak!

Het recept en de kosten

Het recept dat ik gebruik om het platbrood te maken komt van Lekker en Simpel en maakt gebruik van verrassend weinig ingrediënten, namelijk: 250 gram zelfrijzend bakmeel, 220 ml yoghurt en een snufje zout. Om te bakken wordt olijfolie genoemd, maar ik gebruikte zonnebloemolie. Kosten van het zelfrijzend bakmeel zijn €0,225, hoeveel ik heb gebruikt tijdens het uitrollen weet ik niet maar hier reken ik voor het gemak €0,05 voor. De (magere) yoghurt die ik gebruikte was van De Zaanse Hoeve en kost ongeveer €0,165. Een snufje zout is 0,05 gram en heeft een waarde van nog geen cent en de olijfolie heb ik ongeveer 10 ml gebruikt omdat ik de pan alleen maar een beetje heb ingevet met een papiertje. Je wil niet dat je platbrood echt in de olie ligt, dus ook die prijs komt rond de cent.

Wat betreft energiekosten is het natuurlijk vrij moeilijk uit te rekenen wat je kwijt bent, maar ik doe toch een poging. Volgens deze bron gebruikt een gasfornuis ongeveer 37 m3 gas per jaar en volgens deze bron betaal je in 2019 ongeveer €0,79 per m3 gas. Dit betekent dat je ongeveer €0,08 kwijt bent aan gas per dag, dit is dus ook het bedrag dat ik reken voor energiekosten om het platbrood te maken.

Alles bij elkaar zijn de kosten voor 4 platbroden dus op ongeveer €0,54 cent oftewel €0,135 per platbrood. Dat is dus goedkoper dan de tortilla wraps van de Lidl!

Tijd en gemak

Ik ben denk ik drie kwartier bezig geweest met 4 platbroden, van het moment dat ik begon met het pakken van de ingrediënten totdat alles gebakken was. Best wel tijdrovend dus, maar als je een middag uittrekt kun je zorgen dat je genoeg maakt voor bijvoorbeeld een maand, want platbrood is heel goed in te vriezen! Het bakken kost nog het meeste tijd, dus als je 2 pannen op het vuur zet gaat het ook dubbel zo snel. In de tijd dat je 1 platbrood hebt uitgerold is ongeveer 1 kant klaar met bakken. Sommige mensen rekenen een bedrag voor de tijd die ze kwijt zijn, maar dat ga ik in deze serie niet doen.

Ik kan je zeggen; ik vind het echt super gemakkelijk om dit recept te maken. Ondanks dat ik geen keukenmachine heb, dus moest het met de hand doen. Onder het recept stonden opmerkingen dat het bij sommigen een ‘smurrie’ werd, ik heb dit voorkomen door niet alle ingrediënten in 1 keer in de kom te doen maar langzaamaan de yoghurt door het bakmeel te lepelen. Pas toen het een grote bal was begon ik met kneden. Een klein beetje extra bloem zorgde ervoor dat het deeg helemaal niet meer plakte.

De bal was eenvoudig in 4 delen te snijden. Uitrollen deed ik op de snijplank FINFÖRDELA van Ikea, precies het goede formaat (korte kant) voor 1 platbrood en maar €0,99 voor 2 stuks! Zoals ik al vertelde is het belangrijk dat de pan die je gebruikt is ingevet en niet een laagje olie heeft, anders krijg je veel te vette platbroden. Ik gebruikte een grillpan, wat de mooie strepen geeft op het brood maar ook in een gewone koekenpan gaat het prima, je hoeft dus geen extra materiaal aan te schaffen als je dat niet wil. Al kan ik een grillpan sowieso aanraden maar dat is een ander verhaal, haha.

Smaak

Ik heb de platbroden nu 2 keer geprobeerd. De eerste keer, toen ik het recept voor het eerst ging proberen om te zien of het überhaupt wat was. De tweede keer was omdat er ook foto’s gemaakt moesten worden voor dit artikel. Het viel me op dat het platbrood ook veel beter vulde dan de wraps en zich beter vol laten laden met groenten. Dat iets de naam ‘pizza’ heeft betekent niet meteen dat het super ongezond is, want zowel de Turkse pizza als de platbrood pizza zijn niet te vergelijken met wat je bij Domino’s of New York Pizza besteld. Trouwens ook heel lekker om gewoon in stukken te scheuren en op een borrelplank te leggen met een lekkere dip zoals hummus.

Conclusie

Ik ben eigenlijk heel erg enthousiast, veel enthousiaster dan ik had verwacht dat ik zou zijn. Het is veel lekkerder dan de tortilla wraps, in ieder geval voor de gerechten waar je normaal platbrood voor zou gebruiken. Ik had ook zeker niet verwacht dat het zo makkelijk en goedkoop zou zijn. Het enige wat in mijn ogen negatief is, is dat het best wel wat tijd kost om te maken maar ik weet niet in hoeverre het vlugger gaat als je er meer ‘feeling’ voor krijgt. Ik merkte in ieder geval wel dat mijn achtste platbrood mooier rond was dan de eerste. Conclusie voor mijzelf is dus dat het tenminste het proberen waard is en dat ik zelf vaker zelf platbrood ga maken en op die manier lekkerder eten voor minder geld.

Heb jij al wel eens platbrood gemaakt? Wat vond je ervan?

5 gedachten over “Is zelf platbrood maken een beetje voordelig?”

  1. Ik heb het nog nooit gemaakt, maar word hiervan wel benieuwd! Kreeg je ze ook makkelijk goed gaar van binnen? Daar heb ik eens last van gehad toen ik een zogezegd supermakkelijk broodje ging maken dat je ook moest grillen…

  2. Dit recept heb ik nog nooit gemaakt, maar ik probeer zoveel mogelijk zelf te maken.
    We hebben een gezin met 3 kinderen en er gaan dus best wat levensmiddelen doorheen hier.
    Ik werk met een budget voor de boodschappen en door veel zelf te maken is het haalbaar een redelijk strak budget te hanteren. Wij kiezen er voor om van 1 inkomen te leven nu de kinderen nog klein zijn en willen ook graag elke maand wat sparen. Op deze manier lukt dat. Daarnaast vind ik koken en bakken gewoon heel erg leuk, ook al is het wel eens lastig met een kleuter, een peuter en een baby om je heen;)

  3. Klinkt goed! Wellicht ook lekker om er allerlei kruiden en grof zout door te mengen voor als je het bij de borrel wilt eten. Ga het zeker een keer uitproberen. Erg bedankt voor je recept.

Reacties zijn gesloten.