zorgverzekering

Je zorgverzekering in één keer betalen, wat bespaart dat nu eigenlijk?

Toen ik in 2016 in de financiële problemen zat, vond ik het meest verschrikkelijke dat elke maand dezelfde rekeningen bleven terugkomen. Het voelde als een eindeloos cirkeltje waar ik niet uit kon komen. Dus toen ik financieel in beter vaarwater kwam, besloot ik dat mijn doel zou worden om mijn zorgpremie (en eigenlijk zoveel mogelijk andere rekeningen ook) per jaar te gaan betalen, in plaats van per maand. Vorig jaar kon ik mijn zorgpremie voor het eerst per half jaar betalen en voor 2024 gaat het lukken om mijn zorgpremie in één keer af te tikken. En dat voelt echt als een overwinning!

Toch lekker meegenomen

Toen ik vorig jaar mijn rekeningen per half jaar betaalde, kreeg ik daarvoor een halve procent korting. Dat kwam neer op 7,25 euro voor het hele jaar. Dat is misschien niet zoveel, maar bij sommige zorgverzekeringen kun je tot wel 2 procent korting krijgen als je je premie ineens betaalt. Dat is dan dus in het geval van mijn zorgpremie wel 30 euro en dat is een leuk bedrag! Maar dit is niet per se de financiële reden waarom ik het doe.  

Oeps, vergeten! 

Een belangrijke reden waarom ik nu zo streng ben op mijn geldzaken is dat ik eigenlijk heel erg slecht ben in financiën. En zeker in de periode dat het niet goed ging was struisvogelpolitiek mijn favoriete methode. Daardoor heb ik ook veel aanmaningskosten moeten betalen en dat is natuurlijk enorm zonde. Er zullen genoeg mensen zijn die hier wel bovenop zitten, maar voor mij voelt het dus als enorm veel bespaard geld. Want ik moet eerlijk zeggen dat me de afgelopen jaren is opgevallen dat niet (alleen) mensen met weinig geld rekeningen niet op tijd betalen. Juist mensen die wel het geld zouden moeten hebben om alles te betalen doen dit niet altijd op tijd. Ik snap dat als je al niet rond kunt komen, dat het onmogelijk is om in één keer meer dan 1200 euro per gezinslid neer te tellen. Maar als je het wel hebt en je weet dat je soms nog weleens een rekening vergeet te betalen dan is het wellicht wel een goede keus. 

Alsnog maandelijks sparen

Uiteraard betekent het in één keer betalen voor mijn zorgpremie niet dat ik daarna een jaar lang niet aan deze premie hoef te denken. In 2023 koos ik ervoor om alles in twee keer te betalen door een financiële meevaller in december, maar voor 2024 heb ik wel elke maand een premiebedrag gespaard zodat ik dat in een keer kan aftikken. Want ik heb dat ook weer niet zomaar liggen en die financiële meevaller van vorig jaar verwacht ik niet nog een keer. Dat betekent overigens niet dat vooruit sparen altijd met 12 maanden moet, ik vond het voordat ik in de financiële problemen kwam altijd fijn om 3 maanden vooruit te sparen, dat had wel een tijdje geduurd om dit voor elkaar te krijgen, maar met kleine bedragen is dat toch gelukt. Maar wellicht is dat stof voor een blog in januari. 

Het heeft dus in principe niet heel grote financiële voordelen om je zorgpremie in een keer te betalen. Maar als het je net als mij wel mentale rust geeft, kan het het toch waard zijn. Maar dat zijn keuzes die ieder voor zich moet maken.