Recept

Koken met tegen voedselverspilling: champignonbitterballen van Too Good To Go

Hoe erg ik ook fan ben van de Too Good To Go boxen van de Lidl, soms is het moeilijk om te verzinnen wat je nu weer met de inhoud moet doen. Zeker als het producten zijn die niet met open armen in je huishouden worden ontvangen. Champignons zijn zo’n item. En in korte tijd kreeg ik een flink overschot aan paddenstoelen. Lekker! Maar mijn vriend vind van niet.

Tsja, toen besloot ik er dan maar bitterballen van te maken. Deze kunnen makkelijk bewaard worden in de vriezer en ook dienst doen als een midnight snack. Ik gebruikte het Bourgondische Bitterballenboek van Ilona de Wit voor de basis. Ik had echter enkele van haar genoemde ingrediënten niet in huis en besloot dit dus te vervangen door de uit de Too Good To Go box afkomstige peterselie en bosui. Dat was een succes en daarom wil ik dit recept graag delen.

Ingrediënten:

 • 2 bakjes champignons van 250 gram
 • 300 ml koude paddenstoelenbouillon
 • 40 ml sojasaus
 • 3 bosuitjes
 • 10 gram peterselie
 • 60 gram margarine
 • 90 gram bloem
 • Eiwit van 5 eieren
 • Bloem
 • Paneermeel

Normaal kost het ongeveer €5,00 (als je je boodschappen doet bij Albert Heijn) om deze bitterballen te maken, maar dankzij de Too Good To Go box was ik maar iets meer dan €2,00 kwijt!

Stap 1 – Verwarm de oven op 200 graden.

Stap 2 – Breek de stammetjes uit de champignons en breek ze in stukken. Vul een ovenschaal met de champignons. Giet de sojasaus erbij, meng alles met je handen en zet in de oven voor 15 minuten.

Stap 3 – Maak een roux. Smelt de boter in een pannetje, meestal zeggen ze een steelpan maar ik doe dit graag in mijn wok. Als de boter gesmolten is voeg je de bloem in één keer toe. Meng alles met elkaar met een siliconen spatel of garde tot het een gladde massa is. Zo beschadig je de bodem van de pan niet.

Stap 4 – Meng dan de paddenstoelenbouillon er doorheen en blijf roeren tot je roux kookt. Haal het dan meteen van de warmtebron. Laat het een beetje afkoelen.

Stap 5 – Snij de champignons, samen met de peterselie en bosui fijn. Ik doe dit in de keukenmachine maar het kan ook met de hand als je deze geen hebt. Zorg wel dat het echt fijn is.

Stap 6 – Meng de champignons met de roux en breng eventueel nog meer op smaak met peper en zout. Ik heb dit zelf niet meer toegevoegd omdat de sojasaus en bouillon al zout genoeg zijn. Doe de salpicon (de sjieke naam voor bitterballenvulling) in een ovenschaal, laat afkoelen en zet vervolgens in de koelkast. Laat het hier minstens 8 uur staan. Ik maak graag op de ene dag de salpicon en rol de balletjes dan de volgende dag.

Stap 7 – Ik draaide 35 balletjes van de salpicon, maar eerlijk gezegd waren ze best groot en ik zou je aanraden om er 40 tot 45 te draaien. Paneren doe je door de balletjes eerst door bloem, dan eiwit, paneermeel, weer eiwit en nogmaals paneermeel te halen. Ik ben geen bitterballenexpert, dus als je precies wil weten hoe je dit moet doen verwijs ik je toch naar de Bitterballen koningin, Ilona dus, en haar boek.

2 gedachten over “Koken met tegen voedselverspilling: champignonbitterballen van Too Good To Go”

 1. Dankjewel voor de link naar mijn boek! En leuk om te zien dat je lekker creatief bent met de vulling. Je kunt echt alle kanten op met bitt ?

 2. Bah champignons komen er bij mij ook niet in, dus ik geef je man groot gelijk, haha. Maar wat een slimme oplossing om dan dit te bedenken! Zo hoef je toch niks weg te gooien, ideaal. Zelf lust ik te weinig dingen om een to good to go te nemen, als ik het ooit zou doen, zou ik het denk ik samen met iemand anders doen, zodat je de spullen onderling kunt verdelen. Dan het liefst met iemand die wel veel dingen lust 😉

Reacties zijn gesloten.