Too good to go

Laat je verrassen terwijl je voedselverspilling tegengaat met Too Good To Go

Ik heb het regelmatig over voedselverspilling tegengaan. Dat kan door zelf te voorkomen dat voedsel weggegooid moet worden, maar ook doormiddel van Too Good To Go. Ik ben al vanaf het allereerste begin fan van dit concept, ookal woonde ik toen in Best en was er in 2019 in geen velden of wegen een deelnemer te vinden. Inmiddels heb ik al heel wat verschillende boxen uitgeprobeerd en kan ik zeggen; ik vind het nog steeds een heel fijne manier om tegelijk bezig te zijn met mijn portemonnee én duurzaamheid.

Wat is Too Good To Go?

Voedselverspilling tegengaan door bedrijven die met bederfelijke producten werken een optie te geven om hun overschotten te verkopen. Dat is wat Too Good To Go eigenlijk doet. Of het nu gaat om supermarkten, restaurants of delicatessenwinkels. Als ze aan het einde van de dag etenswaren hebben die ze normaal in de vuilnisbak zouden gooien, kunnen ze ze nu voor een klein bedrag verkopen aan mensen die dat willen. Zo verdienen deze ondernemers er nog wat aan en heeft ook de consument geluk dat ze lekkers voor weinig kunnen kopen. Omdat het dus altijd om overschotten gaat kun je niet vanuitgaan dat je iets bepaalds krijgt dus het is altijd slim om weinig verwachtingen te hebben. Weten wat je bij een bepaalde winkel kan verwachten? Op Instagram en Tiktok deel ik regelmatig unboxings van Too Good To Go boxen!

Hoe werkt Too Good To Go?

Om gebruik te kunnen maken van Too Good To Go moet je de app downloaden. Hierin geef je aan in welke regio je wil bestellen en binnen welke straal. Je kan daarvoor kiezen om je eigen locatie te gebruiken. Maar stel dat je morgen op een andere plek bent, dan kun je ook vast kijken of je daar een Too Good To Go box kunt bemachtigen. Je koopt dan een box in de app en ziet al wanneer je deze op kunt halen, zorg dat je daar rekening mee houdt. Het kan namelijk alleen in het aangegeven tijdsslot. Je betaalt je Too Good To Go box vooraf, dit kan met Paypal, Credit card, Google pay of Ideal.

Is Too Good To Go alleen voor boodschappen?

Too Good To Go is bedoeld voor etenswaren, maar niet alleen voor boodschappen. Als je een box haalt bij een restaurant kunnen daar bijvoorbeeld gerechten in zitten die wel zijn voorbereid door de keuken, maar niet zijn verkocht. Maar ik heb ook wel eens gehoord dat iemand bij een broodjeszaak niet, zoals verwacht, belegde broodjes meekreeg maar gewoon de losse broodjes zonder beleg. Het is dus echt belangrijk om een beetje open te staan voor verschillende opties. Dit is ook waarom Too Good To Go niet per se bedoeld is voor minima, al kan het soms zo wel voelen. Voor iemand die het gewoon leuk vindt om een Too Good To Go te halen kan het een verrassing zijn om bij de bakker twee halve vlaaien te krijgen, iemand die met hun laatste paar euro een box bij de bakker koopt in de hoop hun kinderen een goedgevulde maag te kunnen geven zal daar heel erg van balen. Ondanks dat je niet teveel verwachtingen moet hebben is het altijd belangrijk dat een pakket wél de beloofde waarde en kwaliteit heeft, anders kun je altijd een klacht indienen zodat er een passende oplossing kan worden gevonden.

Hoe kan ik een box bemachtigen?

Een Too Good To Go box bemachtigen kan tricky zijn, zeker als je met vele anderen ‘jaagt’ op een populaire box. Gelukkig zijn er wat trucjes om te zorgen dat je grotere kans hebt om er eentje te bemachtigen. Zo kun je door naar de uitverkoop tijd van de dag ervoor inschatten hoe laat een box online komt. Zorg dan dat je klaar zit met de app in je hand. Sommige dagen zijn populairder dan anderen, zo heb ik gemerkt dat het voor vrijdag of zaterdag moeilijker is om boxen te bemachtigen dan op een doordeweekse dag. En op dagen dat veel mensen afgeleid worden door andere zaken zijn de boxen makkelijker te bemachtigen, denk bijvoorbeeld aan grote sportevenementen of in de hoogtij dagen van de pandemie tijdens de persconferentie.

Het ligt er heel erg aan waar je woont of je veel opties voor Too Good To Go hebt, in grote steden zijn veel meer plekken om (lekkere) boxen te halen dan in kleine dorpen. Maar het is altijd een mooi verrassingspakket en ik vind het zelf heel leuk om er creatief mee aan de slag te gaan. Too Good To Go is voor mij geen wekelijkse kost, maar dat is voor mij wel een leuke manier om te besparen. Al is het wel belangrijk om (mits je het kan betalen) lokale ondernemers ook te blijven steunen door hun ‘gewone’ waar te kopen!