kleding mooi houden
Geen categorie

Wat bespaar je door je apparaten op eco-stand te zetten?

Je hebt het vast wel eens op je elektrische apparaten zien staan; de eco-stand. Misschien was je al begaan met duurzaamheid en besloot je het daarom altijd al te gebruiken. Misschien dacht je ‘ja, toet dat duurt me veel te lang!’ Of misschien dacht je wel niks en deed je gewoon maar wat. Nu energieprijzen de pan uitstijgen krijg ik regelmatig de vraag of de eco-stand helpt besparen. Ik onderzocht wat het doet per apparaat en of de eco-stand ook de geld-bespaar-stand is!

Wasmachine

Een wasmachine heeft vaak veel verschillende standen en het is daarbij lastig kiezen welk wasprogramma het voordeligst is. Heb je een wasmachine geproduceerd vóór 2021, dan is je ecostand waarschijnlijk anders dan een wasmachine uit 2021 of nieuwer. Nu is er namelijk de ‘ecostand 40-60’. Deze stand gebruiken in plaats van de normale 40 of 60 graden kan je 19% op de stroomkosten besparen. Maar deze ecostand verwarmt het water niet tot 40 of 60 graden, ik zou dus zelfs aanraden om gewoon op de ‘normale’ 30 graden te wassen; dit bespaart je namelijk wel 50% met de normale 40 graden stand.

Wasdroger

Geen wasdroger is natuurlijk het allergoedkoopst, niet alleen vanwege de besparing op je energierekening, maar veel kleding mag eigenlijk sowieso niet in de droger. En door het dus gewoon op te hangen blijft je kleding wel veel langer mooi. Doe je dit binnen? Dan is goede ventilatie wel van belang. Wil je wel een droger? Dan zijn warmtepomp drogers goedkoper in gebruik dan condensdrogers. Voor zover ik kon vinden is er niet echt een ‘ecostand’ voor drogers, maar je kunt het automatisch programma gebruiken. Deze is zuiniger omdat het meet hoeveel vocht er nog in de was zit en stopt zo op het moment dat je was droog genoeg is. Wat je hier vooral mee wint is dat je wasdroger niet onnodig aan staat en dat kan nog wel eens flink schelen!

Vaatwasser

Ik gebruikte bij mijn vaatwasser altijd de ecostand want dat was het enige programma waarbij je op een lagere temperatuur kon afwassen. En zoals de wasmachine mij al leerde is vooral die temperatuur belangrijk. Het kan wel 30% aan stroomkosten schelen om de ecostand te gebruiken en dat is natuurlijk ook mooi meegenomen!

Met de hand afwassen

Of met de hand afwassen goedkoper is hangt natuurlijk af van je huishouden en de manier waarop je de handafwas. Was je één keer per dag af, in een teiltje en niet met te warm water? Dan zal dit zeker goedkoper zijn en als je handafwas dan niet erg (of zelfs ‘fijn’ vind om te doen, zoals ik wel eens van volgers heb gehoord) dan is dat een goede manier om te besparen. Een vaatwasser kopen zal ook altijd meer kosten dan besparen, dus als je er nog geen hebt is dat helemaal goed. Maar ik denk dat er (met mij) veel mensen zijn die de vaatwasser vooral hebben omdat ze echt een hekel aan de afwas hebben. Kies dan voor die kosten die dat met zich meebrengt en bespaar op andere manieren. Door alleen écht volle vaatwassers te draaien en dan natuurlijk op de ecostand.

Koelkast en vriezer

Ik kon helaas niets vinden over het verbruik van de ecostand van de koelkast en vriezer. Wel kon ik vinden dat áls je koelkast en/of vriezer deze heeft dat het zorgt dat de juiste temperatuur op een zo zuinig mogelijke manier wordt behouden. Wat je sowieso enorm kan helpen besparen is om een koelkast die ouder is dan 10 jaar te vervangen. Dit scheelt je al €100,00 per jaar als je apparaat nog maar net iets ouder is dan 10 jaar, maar heb je je apparaat al 25 jaar of langer dan bespaart het per jaar al meer dan €200,00 als je deze vervangt. Bij een tarief van €0,70 per kWh. Daarnaast is het voor de vriezer heel belangrijk om het regelmatig te ontdooien want het aangevroren vocht kost heel veel energie. Een volle vriezer is dan wel weer zuiniger dan een lege, dus hou ook daar rekening mee!

Het loont dus best wel om eens goed na te denken over welk programma je gebruikt voor je apparatuur. Maar het is niet altijd het voordeligst is om zomaar de ecostand aan te vlammen en daar vanuit te gaan. Het is dus ook bij het gebruik van je apparaten vooral belangrijk om niet altijd uit te gaan van gewoonten, maar van wat je nu eigenlijk wil doen. Oh en zuinigheid zit hem ook in bijvoorbeeld de wasmachine en afwasmachine alleen vol aanzetten, want anders is het alsnog zonde.

Bron: Milieucentraal.nl