Bespaartips

Waarom Lidl je meer kost dan je lief is

Een tijdje geleden schreef ik een artikel over Action en waarom deze winkel je meer geld kost dan je lief is, maar Action is niet de enige winkel waar je goed moet opletten wat je koopt, ook budgetsupermarkt Lidl is verraderlijk voor je portemonnee als je niet oplet.

Net als Action heeft Lidl de naam goedkoop te zijn, dus is het nogal makkelijk om daar maar gewoon je mandje vol te gooien met alles wat je lekker vind of nodig hebt. Waarom zou je naar de prijzen kijken als je in een budgetsupermarkt bent? Nou omdat die prijzen soms dus een stukje of zelfs een heel stuk hoger liggen dan de prijzen in de andere supermarkten.

Extra assortiment

Ik zie bij de Lidl vaak mensen met karren die uitpuilen van de spullen. Sommigen met melk en brood omdat ze nu eenmaal een groot gezin hebben, maar bij veel producten vraag ik me af ‘had je dat bij Albert Heijn ook ingeladen?’ Ook Lidl wil, net als elke andere supermarkt, zoveel mogelijk verkopen. Dat doen ze niet als jij alleen brood, melk en groenten meeneemt. Ze verleiden je met andere producten, vooral ook het wisselende assortiment is daarvan een voorbeeld. Doordat de producten uit de folders maar tijdelijk en beperkt verkrijgbaar zijn creëren ze een schaarste, een ‘fear of missing out’. Helemaal als het ook nog eens producten zijn die andere winkels niet in hun assortiment hebben of als deze ergens anders veel duurder zijn. Begrijp me niet verkeerd, ik ben stiekem ook wel dol op de speciale acties van Lidl hoor, maar met mate en ik check zeker extra of dit wel echt goedkoop is!

Prijs per eenheid

Waar je bij Lidl ook goed op moet letten is de inhoudsmaat van de producten. Het is mij (in het begin dat ik bespaarde) regelmatig gebeurd dat ik triomfantelijk thuis kwam met een goedkoop product, waarvan de prijs per eenheid uiteindelijk even duur bleek als bij concurrenten. Overigens is soms ook het tegengestelde waar en is een verpakking groter dan bij de andere supermarkten. Het is dus verstandig om altijd te kijken naar de prijs per eenheid in plaats van de prijs die je betaalt. Afhankelijk van je huishouden, houdbaarheid van het product en hoe vaak je een product gebruikt kan het natuurlijk schelen of meer of minder inhoud gunstig is. Hier kan je alleen zelf over oordelen want elk persoon en elk huishouden verschilt hierin.

Vlees

Inhoudsmaat kan dus verschillen, maar iets wat mij ook is opgevallen is dat vlees vaak in grotere porties wordt verpakt dan bij bijvoorbeeld Albert Heijn. Let je dan niet op het gewicht van je vlees voordat je het gebruikt kun je ook duurder uit zijn en meer vlees is nergens voor nodig. Een kilo kip, bijvoorbeeld, kost €7,00. Hiervoor krijg je in de meeste gevallen 4 kipfilets. Dat is (ongeveer) 250 gram per kipfilet. Het ‘normale’ gewicht van een kipfilet is 125 tot 150 gram, voor 4 van deze betaal je bij AH €5,00. Let je niet op het gewicht dan ben je dus per portie meer kwijt, terwijl zulke porties vlees helemaal niet nodig zijn. Wellicht houdt je zelfs wat van je maaltijd over. Als je dit later in plaats van een andere maaltijd (bijvoorbeeld lunch of tijdens kliekjesdag) zou eten bespaard het geld. De waarheid is echter dat het helaas bij veel huishoudens in de vuilnisbak beland.

Fan van Lidl

Misschien lijkt het zo alsof ik Lidl geen goede winkel vind, maar het tegenovergestelde is waar. Lidl is nog steeds de winkel waar ik het liefste mijn boodschappen doe. Ik ben erg fan van de groenten- en fruitafdeling, zeker wat betreft de aanbiedingen. Als Albert Heijn een aanbieding heeft voor bepaald fruit, dan past Lidl de prijs ook aan. Dat is soms wel heel voordelig omdat ik dan niet meer naar de andere winkel hoef én omdat ik dan bijvoorbeeld maar 1 courgette hoef te kopen in plaats van 2, wat juist weer voedselverspilling kan voorkomen. Wat ik ook erg prettig vind aan ‘mijn’ Lidl is dat de oranje 30% kortingsstickers al de dag van tevoren worden geplakt. Het blijft belangrijk dat je ook hier de dingen koopt die je opmaakt of in kan vriezen, maar als je daar slim gebruik van maakt kun je flink besparen.

Het marketing team bij Lidl is niet gek, ze weten echt wel dat mensen anders shoppen als ze in een winkel zoals Lidl zijn dan bij Albert Heijn of Jumbo en daar maken ze gebruik van. Zorg dus dat jij dat marketing team wel slimmer af bent en kies voor je eigen portemonnee!

Prijzen genoemd in dit artikel zijn van augustus 2019.

 

38 gedachten over “Waarom Lidl je meer kost dan je lief is”

 1. Als je regelmatig boodschappen doet bij de supers weet je ook wat de producten kosten wat ik veel doe is een briefje maken en de prijzen er bij zetten dan weet je wat je kwijt ben bij de kassa en het klopt regelmatig vooral de bonus bij ah dat scheelt veel geld dan neem ik wat extra mee het gaat toch wel op wordt niks weggegooid en bespaar veel geld voor al de 1 + 1 gratis of 99 ct aanbiedingen . Heb de ervaring bij Aldi en Lidl dat de aanbiedingen vaak op zijn bij ah niet

 2. Ik weet het inderdaad aardig, al veranderen prijzen toch ook wel regelmatig. Heb er eigenlijk nooit last van dat aanbiedingen op zijn bij welke winkel ik ook kom, etenswaren dan toch. De non-food aanbiedingen zijn altijd wel vlug weg bij Lidl.

 3. Bij de Spar ben ik het goedkoopste uit op jaarbasis ze verkopen alleen waar ik voor kom levensmiddelen 🙂

 4. Waarom zijn de boodschappen in Duitsland veel goedkoper scheelt je vaak 25 euro tot 35 euro per week.
  voor de zelfde artikelen.

 5. Tsja ligt eraan wat je loopt. Schrijf je week boodschappen op, koop ze bij diverse winkels om uit te proberen en Zie wat het verschil is in jouw portemonnee. Schrijf natuurlijk de kgprijs op. En let op hoever een winkel is(brandstof) Dat deden wij ook, scheelt ons 25 euro per week.

 6. Lidl is mijn voornaamste supermarkt
  Kort bij huis
  Groenten en fruit in detail
  We zijn met 2
  Niks wordt weggegooid, zelfs het miniemste wordt ingevroren en later verwerkt in andere gerechten
  We streven naar een budget van 150€/maand zonder vlees, kip of vis
  Vlees kopen we bij de Buurtslagers (België)
  Vis in de Oostendse vismijn

 7. Bij Liddle moet ik vaak opletten dat het fruit nog goed is zIk heb regelmatig aardbeien gekocht waarvan de ondersteuning al aan het rotten was.
  Het brood loop ik liever bij AH. Meet keuze en kwalitems. Is beter

 8. Ik denk dat het ook wisselend is waar je het goedkoopst uit ben en bij kopen hou ik ook rekening met de vervoerskosten. Ik moet als ik naar de lidl ga namelijk de auto meenemen, die moet ik er dan bijtellen. Groenten en kruiden koop ik bij de turkse supermarkt, die in mijn geval heel goedkoop is. De overige artikelen bij de AH die bij mij weer het goedkoopst is. Een paar maal prijzen vergeleken. Ik denk dat je idd prijzen moet vergelijken en ook rekening moet houden met je gedrag…….

 9. Het is nogal stom om zomaar je karretje vol te kwakken.
  Bij elke winkel is wel iets wat goedkoper is. Daarom ga ik meer winkeks langs.
  Claimen dat lidl of aldi duur is als je niet oplet wat je in je kar gooit is geen goede conclusie.
  Ik ben geen fanboy van geen enkele winkel.
  Kijk gewoon naar de prijzen.

  Vlees kost altijd minder bij de aldi. Groente is bij de lidl merendeel het goedkoopst. Vieze cream crackers zijn bij de jumbo het goedkoopst. Slechte imitatie sultana met 3 rozijnen per koekje zijn bij de jumbo ook erg goedkoop.

  Cocacola bij de aldi is duurder dan bij de jumbo.

  Als crackers en sinas drinkt en eet kan je bij de ah of jumbo voordeliger uit zijn.
  Ook toilet papier met grijze schuurpapier kwaliteit is goedkoop bij de jumbo/ah. Deze is helaas niet te krijgen bij de aldi of lidl. Op zich niet erg. Ik veeg mijn achterzijde graag ook met wat stevigers en zachters.

  De aanbiedingen van de ah lijken leuk. Maar bv vlees in de aanbieding is nog duurder dan de standaard prijs van de aldi/lidl.

  Soms zijn er leuke aanbiedingen. Dan gewoon die halen. De rest bij andere winkels die er vaak toch gewoon naast zitten.

  Conclusie, niet dom je kar volgooien, dan bespaar je pas echt. Een beetje vergelijken met producten die je echt nodig hebt en altijd koops dat is ook slim.
  Het loslaten van a-merken helpt ook. Bij de meeste supermarkten is dat een beter idee.

  Ee a-merk is niks meer dan een product dat geld uitgeeft aan veel tv reclame.

  Als het aan de kat lag kocht ze wiskas. Komt bv niet eens goed uit de test. Pedegri pal was te zout.
  Dreft wasmiddel capsules maken ze commercials waarin ze geen reclame maken maar alleen waarschuwen voor het gevaar van inslikken, vreemde manier van aanprijzen.

  Heineken reclames zie je altijd jonge frisse mensen die er niet uit zien als alcoholisten. Oftewel elke drank reclame maakt iets negatiefs positief.

  Becam lening is tv echt voordeliger zeggen ze zelf. Dus betrouwbaar.

  Laat a merken los. Test elk products eerst op smaak of kwaliteit. Niet op de naam.
  Vergelijk prijzen.

  Wil je wel echt goedkoop vlees en groente? En lage prijs op zulke producten heeft veel invloed op da manier van hoe het geproduceerd wordt.

  De marge is heel klein.
  Dat is bv anders met a merken, daar is de marge heel groot.

  Duur wasmiddel betaal je zelf voor de tv reclame.
  Goedkoop vlees of groente wordt gehaast gemaakt. Veel hulpstoffen veel chemicaliën. Veel hormonen.

 10. Bij de Lidl valt het mij af en toe op dat ze soms duurder zijn dan de andere supermarkten. De luxe broodjes..sommige groeten en fruit.
  Wat vind je van de ALDI?

 11. Hoi Willy, leuk dat je op de hoogte gehouden wilt worden. Helaas gaat dat niet op deze manier, maar je kunt mij altijd volgen op sociale media en als je dat niet hebt; ik post elke woensdag, vrijdag en zondag!

 12. Ik heb daar al wel vaker over geschreven, ik zorg zo veel mogelijk dat ik boodschappen doen combineer met een andere afspraak. Ik ben helaas altijd afhankelijk van de auto, dus zo probeer ik die kosten te beperken. Gelukkig zitten AH en Lidl hier op hetzelfde terrein, dat zorgt ervoor dat ik het makkelijk kan combineren. (Ook al regelmatig over geschreven!)

 13. Knap dat je niks weggooit! Ik luister altijd heel erg naar mijn omgeving voor de inspiratie van mijn artikelen en helaas beland er nog veel te veel in de vuilnisbak. Ik ben deze maand zelf bij aan het houden wat er (aan etenswaren) in de vuilnisbak gaat. Gelukkig kan ik eerlijk zeggen dat het mee valt, maar als je er zo op let doet zelfs een uitgedroogd plakje komkommer ineens pijn. Haha.

 14. Ik ben een prijsbewuste shopper, als de reclame krantjes op de mat vallen pluis ik die uit en haal mijn boodschappen in 4 verschillende supermarkten, op de fiets!

 15. Wij hebben de ervaring dat we bij Lidl steeds duurder uit zijn. Ze zijn echt niet goedkoop meer. Dus de reclame dat ze de goedkoopste zijn is in mijn ogen dan ook niet waar.

 16. Ik ben echt gek op de Lidl, maar vind het zo jammer dat ze in zoveel dingen suiker stoppen, zoals bijvoorbeeld in het volkorenbrood… Dat halen we dus bij de Appie.
  Ik snap dat niet iedereen op de hoeveelheid toegevoegde suiker let, maar voor mij is dat een behoorlijk negatief punt.

 17. Lekker, op de fiets! Mijn ervaring is wel dat hoe meer winkels je bezoekt, hoe meer er blijft hangen wat je anders niet gekocht zou hebben. Ik adviseer daarom maximaal 2 winkels/winkelmomenten per week te houden.

 18. Het wordt overal duurder, natuurlijk. Ik heb zelf (nog) geen vergelijkend onderzoek gedaan, dus ik kan alleen op andere onderzoeken vertrouwen maar volgens mij kwamen bij zowel Kassa als de Consumentenbond inderdaad andere winkels als goedkoopste uit de bus.

 19. Ik let daar inderdaad niet op, maar ik dacht dat bv juist de pindakaas weer veel minder suiker bevatte dan andere (dure en goedkope) merken. Tsja het is 1 ding, maar dat is wel wat ik had onthouden. Hahaha.

 20. Ik koop niet bij Lidl en Aldi omdat het asociale bedrijven zijn. De goedkope prijzen gaan ten koste van leveranciers en personeel. Die knijpen ze uit.

 21. @yolanda ik vraag me af waar je dit op baseert? Lidl is uitgeroepen als top employer, een keurmerk voor medewerkers die maar heel weinig bedrijven kunnen behalen. Ze betalen veel meer dan het minimum loon zoals bij ah of jumbo en leveranciers zijn vaak hun eigen fabrieken. Dat de prijzen lager zijn komt door de volume’s, die vele malen groter zijn dan de ah of jumbo met alleen winkels in nl en be ipv heel Europa.

 22. Als prijs per inhoud / volume niet mee neemt dan ben je best knullig aan ’t vergelijken. Mocht je dan meer koken dan nodig en je gooit dat dan weg dan hoop ik dat je zelf door hebt dat je niet economisch bezig bent.

  Veel huismerken van de gewone supers zijn goedkoper dan lidl en aldi, maar die laatstgenoemde hebben vaak betere smaak/ kwaliteit tov huismerken.

 23. Over de aanbiedingen en misgrijpen. Bij ons in het dorp zijn 2 supermarkten, ah en lidl. Natuurlijk let ik op de aanbieding net als iedereen maar bij agmh zijn de schappen heel snel leeg, vooral de versproducten. Sap toetjes vlees, en wordt mondjesmaat aangevuld. Het vleeswarenassortinebt is klein eveneens het brood, wat ondanks een bakker erin smiddags al leeg is. Dus de 1+1iis leuk maar niet aanwezig

 24. Zo raar dat sommige supermarkten er zo slecht op zijn voorbereid, zeg! Gelukkig hier zelden lege schappen, zelfs als er zo’n superstunt is nog niet meegemaakt.

 25. Vandaag weer boodschappen bij de Lidl gedaan en het viel mij op dat ze bijvoorbeeld de inhoud van Saks smeerleverworst hebben verminderd. Eerst zaten er 3 bolletjes aan elkaar en nu slechts 2. De prijs is € 0,69 terwijl ditzelfde bij plus en AH € 0,53 kost. Ook de 2 liter halfvolle melk kost bij Lidl € 1,69 terwijl dit bij plus en AH € 1,65 is. Scheelt niet veel maar als je er niet goed op let ben je bij de Lidl gewoon duurder uit. Verder vaak bedorven vleesbeleg in het koelvak bij ons omdat het te lang buiten heeft gestaan.

 26. Ik vind de Lidl een van de beste supermarkten. Altijd topaanbiedingen op de groente- en fruitafdeling. Ruime keuze brood en ook heel voordelig. De XXL aanbiedingen bieden ook vaak heel veel voordeel. Bedorven produkten in xe schappen heb ik nog nooit meegemaakt. Ze hebben de best rijdende winkelkarretjes en ook de doorloopsnelheidcaan de kassa is de snelste die ik heb meegemaakt
  Hun reclame afdeling is ook briljant. Toen hun Kordaat bier werdt geintroduceerd deden ze dat met eenbgrote tv campagne waarbij iedereen zich afvroeg waar het te koop was. Dat werd niet genoemd in de reclame. Met als gevold dat veel consumenten bij de cocurrentie supers naar Kordaat bier vroegen en van daar dan naar de Lidl werden gestuurd. Briljant!

 27. Ik kom niet vaak bij de Lidl wegens topografisch nadeel. Maar toen ik daar laatst weer ‘ns binnen was heb ik genoten. Wasmiddelen: poeders, tabletten, liquids, kilo’s, ponden, flessen, pakken, A- en huismerken., poehee. Dat ze er de prijs per wasbeurt bij hadden gezet, man man man. Brede gangpaden, nog zoiets briljants. Een omroeper die aankondigde dat over twee minuten kassa zes open zou gaan, wat een lumineus idee. Toen kwam die achterlijke noise cancelling trend van de social anxiety-generatie me ook eens geen keer gunstig uit. (normaal kosten ze alleen maar energie, als ik weer eens over de toppen van mijn longinhoud moet om iemand erop te attenderen dat zijn pasjes uit zijn wearable zijn geflikkerd.

 28. Lidl is n iets goedkoper dan de albert heijn, sterker nog bij de albert heijn zijn zoveel aanbiedingen en zoveel gepaste portie’s dat je vaak goedkoper uit bent. Heel vaak 2 of 3 en 1 gratis. Ik bestel altijd online bij ah en laat bezorgen omdat wij achteraf wonen, maar de lidl is net de action, alles is goedkoop, maar ga je 3 keer per week is het veel geld, , plus dat de lidl veel non profit foods heeft en je denkt het voor een koopje gekocht te hebben en het is verleidelijk wat je eigenlijk afleidt van de gewone boodschappen terwijl je de non profit foods eigenlijk helemaal niet nodig hebt.Lidl is een slimme winkel in nederland, het is maar net of je erin trapt of niet, de verleiding is groot, en uiteindelijk ben je duur uit.

 29. Ik kan prijsvergelijkingen maken zoals Kassa of de Consumentenbond doet, maar er zijn zoveel meer dingen dan de prijs van de verschillende producten die je boodschappen duur maken. Marketing werkt op je gevoel, leer dat gevoel eens kennen en je bespaart jezelf heel wat geld.

 30. qua groente vlees en fruit is Lidl vrij duur , en ligt de prijs vrijwel gelijk aan die van Hoogvliet en jumbo supermarkt . Albert Heijn is en blijft voor mij één van de duurste supers in Nederland .

 31. Hallo

  Ik was een Lidl Fan maar de prijzen reizen de pan uit je portemonnee loopt echt leeg.

  kwaliteit van Fruit is slecht koop je net hand sinaasappels zeker 2 gaan bij het GTV afval schimmel
  de Appels zijn zo droog dat ze hol klinken bij het schillen komkommers zijn soms slap het word toch zo goed nagezien volgens TV reclame van LIDL.

  Aan biedingen hebben ze zelden de chef zeg dan ja we zijn een kleine winkel zet dat er bij in kleine winkels niet leverbaar.

  de prijzen rijzen echt de pan uit Roomboter is onbetaalbaar geworden brood ik had altijd meer granen brood helaas ik kan het niet meer betalen,

  Ik kocht altijd Schwarzwalder Schinken dat heb ik al lang niet meer kunnen kopen in Duitsland 65 goedkoper bij de Lidl.

  Croissants ineens weer 4 cent duurder dat is 10 oude centen Lidl en het brood is een levens behoefte

  Ik ga nu maar naar Dirk of de ALDI dan hou ik centen over voor iets extra.

  zo kan ik nog wel even door gaan
  ze sponsoren te veel dat moeten wij betalen beste klanten van de LIDL.

Reacties zijn gesloten.