waterman
Persoonlijk

Wat heeft mijn vakantie gekost?

Nu ik terug ben van vakantie is het tijd om de balans op te maken. Wat heeft de vakantie mij nu eigenlijk gekost? Ik moet heel eerlijk zijn dat ik niet zuinig ben geweest en gewoon alles heb gedaan en gekocht waar ik zin in had. Lekker uit eten, mooie wijnen drinken en hoewel er niet veel uitjes waren; ook daar gewoon gedaan wat we wilden. Waar andere bloggers een verslag schrijven naar aanleiding van de foto’s die zij hebben gemaakt, ga ik mijn verslag schrijven naar aanleiding van mijn uitgaven en zo een realistisch beeld geven van wat deze reis mij heeft gekost. Het is dus allemaal opgesplitst in kosten voor 1 persoon.

Reis en verblijf

We boekten ons verblijf al begin augustus 2018, meer dan een jaar voordat we zouden gaan. Omdat we met een grote groep zouden gaan kozen we ervoor om via Bellvilla een huis te boeken, net na de Nederlandse bouwvak. Dit scheelde een hoop geld en uiteindelijk betaalden we voor 14 dagen maar €330,00 per persoon, inclusief linnengoed en eindschoonmaak. Het was een prachtige bestemming met een prachtige badkamer, volledig uitgeruste keuken, fitnessruimte en infinity pool. Geen buren in de verre omgeving die last van ons zouden kunnen hebben en daarvan in de plaats vooral veel groen.

Het huis wat we boekten staat in Marciac/ Tourdun in Zuid-Frankrijk en was het dus een reis van ruim 12 uur. We reden met 3 auto’s en hadden in Frankrijk met 4 tolwegen per enkele weg te maken, wat ons ieder in totaal ongeveer €50,00 per persoon aan tol kostte. We hadden de auto’s ook op de eindbestemming hard nodig, want het huis lag ver afgelegen in de bergen en ook om uitjes te doen naar Toulouse en Lourdes hadden we ze nodig. In totaal betaalden we voor de benzine (dus heenreis, terugreis en verbruik op bestemming) ongeveer €125,00 per persoon. Dit is dus in totaal stukken goedkoper dan vliegen en een auto huren.

Reisverzekering

Natuurlijk sloot ik voor vertrek ook een reisverzekering af, omdat op de auto die we meenamen geen pechhulp was afgesloten namen we dit bij de verzekering. Ik koos voor de reisverzekering van NowGo, die met nog geen €20,00 p.p. het goedkoopst, maar compleetst uit de bus kwam. Annulering besloten we niet te verzekeren, omdat we dan met de hele groep zouden moeten afzeggen om recht te hebben op het geld. Gelukkig hebben we geen gebruik hoeven te maken van onze verzekering, dus van afhandeling van problemen kan ik geen review geven.

Eten en drinken

Zoals ik al zei heb ik niet zuinig aan gedaan deze vakantie. We waren met 11 man en alle kosten zijn eigenlijk gewoon met 11 man gesplitst of het aantal man dat deelnam aan een etentje of activiteit. Elke ochtend werd er vers ontbijt gehaald en zo’n beetje om de dag gingen we uiteten. Daarnaast hebben we ook allemaal genoeg genoten van een (alcoholisch) drankje naar keus. Dat de boodschappen dus uit zijn gekomen op ongeveer €10,00 per persoon per dag vind ik eigenlijk dus best wel meevallen.

Uit eten gaan is natuurlijk wel wat duurder dan zelf koken, maar dat is wel wat een vakantie voor mij af maakt. Gelukkig zijn de prijzen voor uit eten in Frankrijk wel heel anders dan in Nederland, dus konden we heerlijk eten (3 gangen, inclusief drank) voor €20,00/€30,00 per persoon. Hiervoor was ik dus uiteindelijk ongeveer €175,00 kwijt.

Uitjes en souvenirs

We zijn voornamelijk bij het huis gebleven, iets wat ik zelf ook graag wilde, ik had de rust echt even nodig. Ik had mijn computer ook meegenomen maar ben maar op 2 momenten echt bezig geweest met mijn blog. Hoewel ik overal blogartikelen in zag en heel veel inspiratie heb opgedaan om in het najaar over te gaan schrijven. Ik wilde wel graag naar Lourdes en een grote supermarkt, anderen uit de groep wilden graag naar Toulouse en muurklimmen, dus dat hebben we gedaan.

Ook zijn we ook 1 dag naar een vogelpark geweest, maar daar hadden we allemaal spijt van. We verwachten een soort Avifauna, maar alle (roof)vogels in dit park zaten in minuscule hokjes en ook nog aan korte kettingen waardoor ze geen bewegingsruimte hadden. Dat we hier €15,00 per persoon voor betaald hadden vonden we niet alleen erg zonde van het geld, maar ook nog eens immoreel.

Toulouse was dan wel wat leuker, al hebben we daar niet heel veel meer gedaan dan rondlopen en lunchen. Soms is dat gewoon genoeg. Ik ben niet zo’n stadsmeisje, zet mij maar in een dorp. Na een wandeling door de stad gingen we naar een boulderhal in de buurt waar degene die wilde konden klimmen. Uiteindelijk heb ik dit niet gedaan dus dit was een uitje wat me niks heeft gekost.

Over mijn bezoek(en) aan de Franse supermarkten schreef ik eerder al een artikel, het is heerlijk om daar doorheen te slenteren. Zelfs als je (haast) niks kan kopen omdat je nog naar Lourdes gaat. De supermarkt in Tarbes was niet alleen een supermarkt, maar eromheen zat ook gewoon een uitgebreid winkelcentrum. Ik vond het leuk om daar ook even de Yves Rocher binnen te gaan, de parfumerie waar ik mijn eerste baantje had en nog steeds heimwee naar terug heb. Omdat we dus geen boodschappen deden liepen we gewoon maar wat rond door de E.Leclerc in dit winkelcentrum, dat was best leuk omdat ik gewoon uitgebreid kon kijken wat voor maffe dingen ze verkochten, maar het kostte dus eigenlijk niks, behalve een paar euro voor een 6-pack LU mikado koekjes.

Ik had geen idee wat ik van Lourdes moest verwachten, maar ik wilde er wel graag heen. Dat er zo’n enorme kathedraal op de plek van de Maria verschijning was gebouwd wist ik eigenlijk helemaal niet. Wat ik trouwens wel had verwacht was dat alles er kneiterduur zou zijn. Veel mensen geloven dat het water uit de bron van Lourdes hen kan genezen van allerlei verschillende kwalen. Het Maria-vormige flesje, gevuld met water uit die bron stond me dan ook helder voor de geest, ik had verwacht dat je hier grof geld voor moest neertellen.

Evenals andere souvenirs, net als in het Vaticaan het geval was. Gelukkig kosten de flesjes maar een paar cent en voor het vullen ervan betaalde je zelfs niets. Een kaarsje aansteken was dan weer wel vrij prijzig met €3,00, maar dat geld zal wel goed terecht komen voor de onderhoud van dit prachtige monument. Naast waterflesjes kocht ik ook een heel kitscherige mok als souvenir, deze was goed geprijsd met €3,50.

Mijn laatste souvenir was een fles wijn van ongeveer €6,00 uit de wijnstreek vlakbij onze vakantiebestemming. Alle restaurants schonken wijn met een Saint Mont label en deze waren mij allen goed bevallen, dus ik besloot om ook een fles mee te nemen voor thuis. Deze zal ik open maken op een speciaal moment, bijvoorbeeld als ik lekker uitgebreid kook voor mij en mijn vriend. Iets wat ik graag doe en waar ik trouwens ook weer erg toe geïnspireerd ben nu ik zo heerlijk heb gegeten tijdens onze vakantie.

In totaal heeft de gehele vakantie, met alles erop en eraan mij dus nog geen €850,00 gekost, wat mij betreft een heel mooie prijs voor wat ik ervoor gekregen heb. Natuurlijk is op vakantie gaan altijd duurder dan thuis blijven en is het helaas niet voor iedereen weggelegd. Dit was dan ook mijn eerste lange vakantie sinds 2013, die ging toen naar Marrakech en we betaalden alleen voor de reis en all-inclusive al meer dan €1000,00 per persoon en ik kan je zeggen dat er ook toen nog een paar honderd euro extra zijn uitgegeven en ik lang niet zo heb genoten van eten en drinken als nu. Met een grote vriendengroep een villa huren kan ik dus (sowieso financieel gezien) zeker aanraden.

Wat was jij kwijt voor je vakantie dit jaar?

17 gedachten over “Wat heeft mijn vakantie gekost?”

 1. Dit jaar was onze vakantie tegelijkertijd ook onze huwelijksreis. Omdat we een reis wilden maken die we niet snel weer zouden maken (mooie bestemming, adult only, vooral relaxen, terwijl we normaal gesproken toch meer kijken naar een beetje rondtrekken), hebben we voor de Malediven gekozen en waren we veel meer kwijt dan we normaal gesproken zouden zijn. Maar we hebben er wel prachtige herinneringen aan en zouden er niets aan willen veranderen. Dan denk ik ook: het is maar geld. Uiteindelijk ga ik er bewust mee om, om dit soort dingen te kunnen doen.

  Jullie reis klinkt ook heel erg leuk, die maaltijden zien er echt prachtig uit! Waar ik dan wel heel benieuwd naar ben: kom je ook een beetje tot rust als je met 11 man weg bent?

 2. Het scheelt inderdaad wel flink als je met een grote groep gaat en zo de brandstofkosten en de kosten voor het huis kan delen!

 3. Wij zijn bijna 4 weken naar de bergen geweest. Huisje incl toeristen belasting €549. Brandstof voor totaal bijna 3000 kilometer €210 . Verblijf daar incl gerekend de meegenomen boodschappen €631. Ook tol en vignet inbegrepen. Ik trek daar vanaf de huishoudgeld weekbedragen, die ik thuis nodig gehad zou hebben €240 en aan brandstof €60; dan wordt het totaal bedrag voor 2 personen: €549 + €150 + €391 = €1090

  We kookten gewoon zelf. Overdag kochten we vaak wel een lekker kopje thee of koffie met samen 1 gebakje uit de konditorei na een mooie wandeltocht. We hadden het geluk dat we tijdens ons verblijf gratis eenmalig van elk van de 4 bergbahnen gebruik konden maken. Dat hebben we op de mooiste dagen goed benut. De avonden lekker samen met een biertje uit de supermarkt op de bank.

  We zijn net terug en daarom heb ik de cijfers zo paraat.

 4. Dit jaar hadden we een stacaravan in midden Frankrijk voor 2 weken a 1650 euro. Benzine en tol 350 euro. Boodschappen en uit eten 400 en uitstapjes 250 euro. Bij elkaar dus een 2650 euro voor een gezin met 2 kinderen. We hebben ook wel eens dat alleen de stacaravan in het hoogseizoen al 2500 kost. Dit jaar hebben we gewacht op een aanbieding.

 5. Het ligt er ook een beetje aan hoe lang en wanneer je gaat. Een aantal jaar geleden ging ik met een gelijke groep weg, dat planden we pas in januari dus toen waren alle (mooie) villa’s al verhuurd, dus kwamen we in 2 appartementen terecht en omdat we toen met 11 man wilden vliegen werd dat ook duurder. Gelukkig was daar eten en drinken heel goedkoop, haha.

 6. Dat klinkt ook wel heel lekker! Als het biertje goed koud is maakt het niet uit waar hij vandaan komt toch? (Ja misschien welke brouwerij, haha.)

 7. Klinkt als een heerlijke vakantie.
  Wij gaven € 4100,00 uit voor twee weken Kos (appartement aan haven Kos stad) met ons gezin ( 4 personen, onze jongste is 14 en de oudste 20). We hebben een auto gehuurd (1 dag), kids zijn naar waterpark geweest en vader en zoon hebben boottochtje gemaakt. Elke dag uit eten, vaak ook lunch. Prijzen zijn prettig. Koken geen optie. Heerlijk gehad.

 8. Fijn dat je gebruik kon maken van een aanbieding, het hoogseizoen scheelt echt veel, ik geloof dat we een week eerder haast dubbel zouden hebben betaald voor ons huis!

 9. Gefeliciteerd met je huwelijk! Ik vind het ook belangrijk om geld uit te geven aan herinneringen in plaats van dingen. Om rust te krijgen moest ik dat wel echt even nemen, terugtrekken van de groep. Gelukkig hadden we daar meer dan genoeg ruimte voor. En heel eerlijk als je naar een hotel, camping of resort gaat zul je misschien wel minder rust hebben aan het zwembad, tenzij je een speciaal rustoord uitzoekt natuurlijk.

 10. We zijn 2 weken weggeweest, ben ik vergeten dat te vertellen? Haha. Mijn langste vakantie ooit en ik moet zeggen dat ik 10 dagen ook wel prima vind.

 11. Ik moet nog, maar we hebben eigen huis in Frankrijk en daar staat altijd wel voorraad in de vorm van wijn, blikjes en cola.
  Van Lourdes kan ik me vooral de enorm hoge gebouwen/hotels herinneren en de hordes mensen. we waren er snel weg.

 12. Lourdes was toen wij er waren redelijk rustig. We zijn ook niet in het dorp (de stad?) zelf geweest alleen bij de kathedraal. Mijn vriend en ik liepen allebei niet zo makkelijk dus dat ‘geklim’ daar was niet zo leuk. Haha. Lekker hoor een eigen vakantiehuis! Veel plezier nog met je vakantie!

Reacties zijn gesloten.