Boodschappen

Verse maaltijdpakketten; goed idee of niet?

Je hebt ze vast wel eens zien liggen in de supermarkt; de maaltijdpakketten op de versafdeling waarin alle ingrediënten zitten voor een ‘exotisch’ gerecht. Ik zag ze ook en wilde er eigenlijk een keer eentje kopen, maar toen ik ermee in mijn handen stond twijfelde ik ineens en vroeg ik mezelf eigenlijk af waarom ik het zou doen.

Gemak

Laatst schreef ik al over Hello Fresh, soort van vergelijkbaar maar eigenlijk helemaal niet. Want ik kan echt niet bedenken hoe deze pakketten je meer gemak geven; je moet nog gewoon naar de winkel, je moet vaak nog een stuk of 3/4 (duurdere) items uit de winkel halen om je gerecht te kunnen maken, zoals vlees en rijst. En waar Hello Fresh echt werkt met verse en gedroogde kruiden, zit hier gewoon een merkloos ‘Wereldgerecht’-zakje.

Anyway, ik had het over gemak. Is het nu echt zoveel moeilijker om alle producten los in je mandje te doen? Groenten liggen toch wel bij elkaar. Als echt alle ingrediënten in het pakket zouden zitten zou dat echt wel schelen, bij Albert Heijn XL zie ik soms Allerhande boxen voor 1 gerecht, hier zie ik wel het gemak van maar je hebt dan uiteraard nog steeds niet het gemak van thuisbezorgde boodschappen.

Inhoud

Zoals ik al zei vind ik de inhoud van de pakketten zeer incompleet. Zelfs al zouden de winkels de pakketten bruikbaar willen houden voor mensen die geen vlees eten, zouden de pakketten alsnog producten kunnen bevatten als rijst en pitabroodjes. Zoals gezegd bevatten de pakketten dan weer wel allemaal kruidenpasta’s, jammer voor mensen die geen suiker of zoutarm eten, dus dat is niet de reden dat er geen verdere ingrediënten in de pakketten zitten. Een goed keukenkast-kruiden-recept (zoals dus bij Hello Fresh) was wat dat betreft dan wel veel aantrekkelijker geweest. De meeste pakketten zijn voor 3 tot 4 personen, maar ik vraag mij bij sommige pakketten wel af of het dan genoeg is. Of tenminste; of je dan aan je 200 gram groenten komt. Ik zou persoonlijk niet zo’n pakket nemen op een cheat-day, juist op een moment dat ik voor veel groenten zou willen gaan en met 1 courgette en 1 paprika op 4 personen denk ik dat je lang niet op je 200 gram p.p. zit. Met genoeg opvulling van vlees en bv rijst of couscous heb je misschien geen honger meer, maar dat gaat wat mij betreft het idee van het pakket voorbij.

Prijs

Ik weet niet wat ik van de prijs had verwacht, maar de waarde van de producten in het pakket verscheelt nog al per winkel en per pakket. Ik gebruikte ter vergelijking de (normale) prijzen voor de losse producten op AH.nl, uiteraard zijn het groenten dus de prijs kan tussen de seizoenen nogal schommelen en er zitten veel producten in de pakketten die vaak in de aanbieding zijn. Het laagste prijsverschil dat ik in mijn onderzoekje tegenkwam was bij Lidl voor de Curry Madras. Je betaalt €3,99, sowieso de allergoedkoopste pakketten, maar bij AH zou je voor de losse groenten €3,78 betalen. De kruidenpasta’s heb ik bij geen van de pakketten meegerekend, omdat ik die waarde moeilijk in te schatten vond naar aanleiding van de prijzen van kruidenpasta’s in de winkel en het feit dat ik jullie nu toch wel heb geleerd dat je dat soort houdbare producten sowieso nooit voor de normale prijs mag kopen! Maar, met de kruidenpasta meegerekend zou je bij de Lidl dus waarschijnlijk wel ietsje goedkoper uit zijn. Ook zit daar bv kokosmelk in het pakket, wat je normaal bij Lidl niet zult vinden, volgens mij. Wel moet je nog rijst, olie en kipfilet toevoegen, dat komt nog op een toevoeging van een euro of 3/4. De slechtste prijs had het pakket van Jumbo, voor Indiase Tandoori betaal je €4,39 terwijl je voor de losse groenten slechts €2,44 kwijt zou zijn. De rest zou met normale prijzen allemaal maar net wat goedkoper uitkomen als je alles los zou kopen met de normale prijs, maximaal €1,00 verschil. Maar het zijn geen vreemde of luxe producten die in de pakketten zitten, bij Hello Fresh maak ik geregeld kennis met ‘apartere’ producten en luxe groenten. Maar in deze pakketten zitten doodgewone paprika, courgette, aubergine en tomaten en deze zijn allemaal met grote regelmaat heel goed in de aanbieding en dan ben je toch echt veel minder kwijt (misschien wel meer dan de helft) dan de prijs van dit pakket. Pakketten zelf zie ik zelden in de aanbieding, bij Jumbo was laatst 25% korting, maar dat is daar nog geen goede deal. Reken dus zelf even uit of een pakket echt zo voordelig is als het lijkt, ook als het in de aanbieding is!

Hello Fresh is met een normale prijs van 6,66 per maaltijd natuurlijk wel iets duurder dan deze pakketten, dat is wel handig om in je achterhoofd te houden. Toch vond ik het een goede vergelijking omdat je bij Hello Fresh wel het volledige gemak hebt; iets waar de gebruikers van deze service vaak graag voor betalen. Als je niet dat gemak hebt (zoals bij deze onvolledige pakketten) zal er iets met de prijs moeten zijn wat het voordelig maakt en ook DAT is het geval niet. Dus of je nu voor gemak of voor besparen gaat; laat deze pakketten maar lekker links liggen!

Heb jij wel eens zo’n maaltijdpakket geprobeerd?
Dit artikel bevat geen samenwerking.
Disclaimer: de groenten op de foto komen niet uit een verspakket, maar gewoon uit mijn koelkast.

4 gedachten over “Verse maaltijdpakketten; goed idee of niet?”

  1. Ook met Hello Fresh moet je zeker nog naar de supermarkt, omdat immers niemand alleen maar leeft op 1 warme maaltijd per dag.

  2. Het is me ook opgevallen dat met name de pakketten van de Jumbo altijd courgette bevatten (wat ik zelf wat minder lekker vind), het lijkt bijna alsof ze het als vulmiddel gebruiken. En inderdaad, sommige pakketten moet je zoveel extra’s bij kopen dat het m.i. weinig zin heeft.

Reacties zijn gesloten.