Boodschappen

Met deze 6 stappen reset je je boodschappenbudget

Het nieuwe jaar is begonnen, tijd dus om even een financiële reset te doen en weer even goed op de uitgaven te letten. En daarvoor ben je hier op de goede plek. Om weer grip te krijgen op je uitgaven is het slim om gewoon weer bij de basis te beginnen. 

Stap 1 – Wat is je budget?

Voor de feestdagen had je waarschijnlijk een weekbudget voor je boodschappen. Misschien was het al een beetje verslapt of misschien heb je het alleen laten gaan voor de feestdagen. Hoe dan ook; zorg dat je weer een budget instelt voor je boodschappen. En vergeet daarbij niet dat je ook budget moet hebben voor voorraad! 

Stap 2 – Lees de folders 

Voordat je naar de winkel gaat neem je eerst de folder door. In januari (en februari) staan deze vaak vol met mooie deals voor zowel verse aankopen als producten voor de voorraad. Deze week staan in de Coop folders bijvoorbeeld goede aanbiedingen voor huismerk pasta (4 voor 3 euro) en koffiecups (2 keer 20 stuks voor 4 euro). Dat zijn aanbiedingen die ik graag koop! 

Stap 3 – Check je voorraadkast

Januari en februari zijn mooie momenten om je voorraadkast aan te vullen. Maar dat betekent ook dat je moet zorgen dat je voorraadkast up-to-date is. Plan vast maaltijden met producten die op het punt staan om over de datum te gaan. Of ruim je voorraad zo in dat je oudere producten eerst op gaat maken en dat de producten die je nu nieuw koopt als aanvulling erachter staan.

Stap 4 – Maak een boodschappenlijstje 

Je hoeft niet per se een weekmenu te maken. Of je boodschappen momenten te beperken tot één keer per week. Als je maar zorgt dat je een goed boodschappenlijstje maakt voor je naar de winkel gaat. Zorg dat je ook goed opschrijft welke deals uit de folder je zeker niet mag missen. 

Stap 5 – Vergelijk eenheidsprijzen, niet verpakkingsprijzen

Prijzen vergelijken is ook in het nieuwe jaar super belangrijk. Zo weet je wanneer je een huismerk en wanneer je een A-merk-in-de-aanbieding moet kopen. Zo weet je welke verpakking het voordeligst is. En zo weet je zeker dat je de beste prijs te pakken hebt. Maar kijk daarvoor wel naar de liter-, kilo- of stukprijs en niet naar de verpakking want die kan nog wel eens van grootte verschillen waardoor een product goedkoper lijkt, maar het niet is. 

Stap 6 – Voorkom voedselverspilling

Gezond eten staat, naast de financiën op orde krijgen, vaak vrij hoog aan in het lijstje met voornemens voor januari. Dus wordt er lekker veel gezond eten ingeslagen, maar pas op dat je niet teveel koopt en je gezonde voornemens in de vuilnisbak moet gooien! Dit voorkom je door een goede planning. Door eerst de ‘kwetsbare’ groenten en fruit eten en voor later in de week minder kwetsbare groenten en fruit te kiezen bijvoorbeeld. Of door vers te combineren met diepvries groente en fruit. En bij Coop vind je op producten die niet meer lang houdbaar zijn kortingsstickers. Dit zorgt ervoor dat je extra kunt besparen en zorgen dat goed eten in jouw buik terecht komt in plaats van de vuilnisbak! 

Met deze 6 stappen begin je het nieuwe jaar weer lekker met grip op je boodschappenbudget. Zeker nu alles al duur genoeg is geworden is het heel erg fijn om de touwtjes weer in eigen handen te nemen. En natuurlijk blijft er op GierigeGerda.nl de rest van het jaar heel goede tips online komen! 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Coop Supermarkten