Bespaartips

Met deze tips bespaar je euro’s in de supermarkt

Toen ik nog samenwoonde met mijn ex deden we natuurlijk allebei wel eens de boodschappen. En standaard kwam hij altijd met een veel duurdere bon thuis dan bij mij het geval was. En niet omdat hij nou zulke gekke dingen kocht, meestal hield hij zich netjes aan het boodschappenlijstje want daar stond gewoon alles op wat we graag wilden hebben. Maar als hij voor het schap stond maakte hij gewoon heel andere keuzes, en ja dan had hij wel de pech dat hij samenwoonde met iemand die van besparen op boodschappen haar carrière had gemaakt. Maar goed één keer een paar euro meer uitgeven is niet erg, maar het kan vlot oplopen als je altijd boodschappen doet zoals mijn ex. Met de volgende tips bespaar je zonder moeite al je eerste euro’s.

Koop zo min mogelijk mini/ single/ kleine verpakkingen

Of het nu gaat om een kleine verpakking groente, een portieverpakking kaas of portieverpakkingen satésaus. Ze zijn in de meeste gevallen een veelvoudige prijs van de normale verpakking. Zorg liever voor een goede vriezer. Koop groenten al uit de vriezer (in veel gevallen stukken goedkoper) of vries het zelf in. Gebruik bakjes om je satésaus in te portioneren en vries dit ook in voor een volgende keer. En zelfs kaas en broodbeleg is in te vriezen voor een volgende keer. Kun je iets niet invriezen, verzin dan manieren waarop je het twee keer kunt gebruiken zonder hetzelfde te hoeven te eten. Dat kan namelijk ook prima met heel veel producten. Onder aan je bon scheelt het vandaag misschien niet zoveel, maar uiteindelijk zal je er dus wel langer mee doen en het bij de volgende keer boodschappen zeker merken. Kijk daarom altijd, ook bij ‘normale’ verpakkingen, goed naar de inhoudsprijs in plaats van de verpakkingsprijs. Soms kan een verpakking goedkoper of even duur lijken, maar als je dan kijkt naar de inhoud blijkt iets even duur of zelfs duurder. Ik vond dat vooral heel duidelijk bij mijn smaaktest van drop-fruit duo snoepjes. Maar het gaat natuurlijk ook op voor gezondere opties.

Koop het huismerk of A-merken alleen in de aanbieding

Natuurlijk zijn er altijd producten waarvan we het A-merk echt veel lekkerder vinden dan het huismerk. Maar het is het altijd waard om eens te proberen of het wel echt het prijsverschil waard is. Op de BBC hebben ze daar zelfs een heel programma over gemaakt, waarin mensen een week lang niet weten van welk merk ze producten eten. De ene keer blijkt dat ze het verschil echt wel proeven, een andere keer blijkt het goedkopere merk juist veel beter in de smaak te vallen. En dat kan soms wel honderden euro’s per jaar schelen, want stiekem loopt het vlug op! Ook een keer kijken? Op YouTube kun je een flink aantal afleveringen kijken, het programma heet ‘Eat well for less’.

Doe geen impulsaankopen

Hoewel ik altijd een kleine slag om de arm hou voor de uitverkoopbak, is dat wel de enige plek waar ik los mag gaan met impulsaankopen. En alleen als ik ze nodig heb en ga gebruiken. Zoals koffie of wijn. Ja, dat zijn mijn twee beste vondsten in die bak. Hou je verder netjes aan je lijstje, maak überhaupt een lijstje om je aan te houden. Want dat wordt nog veel te vaak vergeten. Wees bij het maken van je lijstje ook niet te streng, want dat maakt je ook minder vatbaar voor impulsaankopen. Dat zijn namelijk in de meeste gevallen producten die we zien als ‘beloning’ en daarom ook niet altijd even gezond. Het helpt ook om niet met honger naar de supermarkt te gaan, dan zijn alle lekkere items al niet zo aantrekkelijk meer als dat je er met een rommelende maag rondloopt.

Laat onzin producten links liggen

De supermarkten liggen vol met producten die eigenlijk de grootste onzin zijn. Van pannenkoekenmix waar je nog eieren en melk aan toe moet voegen (dan is bloem ook goed genoeg) tot geportioneerde kruidenboter. Anne-marie van My Happy Kitchen heeft er zelfs een hele rubriek op haar blog aan gewijd. Vaak betaal je vele malen meer dan je normaal zou betalen voor wat er in de verpakking zit. Altijd goed om kritisch te zijn op een product. Zeker als je denkt ‘Oh dat is handig!’, dan kan het zomaar zijn dat je geld uit je zak wordt geklopt door een marketingteam. Ook een leuke onzin uitgave is de boodschappentas bij de kassa! Zorg gewoon dat je er lekker zelf een meeneemt!

Controleer je kassabon voor je naar huis gaat

Als laatste tip; zorg dat je altijd even je kassabon controleert voor je naar huis gaat. Zijn alle items goed aangeslagen? Zijn alle kortingen verrekend? Heb je je emballagebon wel ingeleverd? Een niet verrekende korting kan soms wel een paar euro schelen en een niet ingeleverde emballagebon kan binnen no time een nooit ingeleverde emballagebon worden. Ik kwam er laatst nog één tegen van ruim twee jaar oud in onze oude woonplaats. Die gaan we dus nooit meer inleveren. Super zonde! Schaam je ook zeker niet om terug te gaan naar de servicebalie. Ik doe het echt zelfs als het verschil € 0,20 is, want ook dat kan oplopen als je het een jaar lang elke week zou laten.

Nou ja en als ik dan mijn volgers mag geloven is ‘laat je partner niet de boodschappen doen’ sowieso een goede extra tip voor degene die een partner of huisgenoot hebben. Al zou ik die eerder willen omdraaien naar: ‘Laat je partner ook de blogs van Gierige Gerda lezen’, uiteraard.