Boodschappen

Mijn boodschappen routine van lente 2021

Eigenlijk is het best grappig hoe vaak mijn manier van boodschappen doen veranderd. Elke paar maanden gaan al mijn gewoonten op de schop. Dan kom ik weer het liefste bij de ene winkel en een paar maanden later kom ik er helemaal niet meer. Daarom is het juist heel leuk om regelmatig een update te geven over hoe ik het nu eigenlijk aanpak. En als je dan mijn verslagen van eerder erbij pakt zijn mijn gewoonten steeds heel anders. Dit is mijn boodschappen tactiek van dit moment.

Boodschappen uit eigen koelkast

In mei en april heb ik beide vijf boodschappenmomenten gehad. Dit komt er op neer dat ik elke zeven tot tien dagen naar de supermarkt ga, of de supermarkt laat komen. Tussendoor doe ik elke paar dagen ‘boodschappen’ in mijn eigen koelkast. Er blijven namelijk altijd wel wat dingen liggen die ik was vergeten en zo hou ik er ook oog op dat alles op gaat voor het bederft. Dan verzin ik ook wat ik zal doen met de restjes die in de koelkast liggen. Kliekjes hebben we eigenlijk nooit, die eet ik graag voor lunch, maar wel eens half gebruikte groenten of een open potje crème fraîche dat echt op moet.

Boodschappen met een lijstje en op de fiets

Ik doe eigenlijk al zo lang als ik op mezelf woon boodschappen met de auto. Dat komt deels omdat mijn fiets vijf jaar geleden stuk ging, maar ook door de afstand naar de supermarkt bij mijn oude huis. Sinds november heb ik wel weer een fiets en heb ik de auto dus niet meer aangeraakt. Ik heb fijne ruime fietstassen en als ik dan mijn boodschappen verdeel over 2 gewone tassen past dat precies en ik heb altijd nog een rugzak voor de meer gevoelige producten zoals eieren. Over impulsaankopen, zeker als het om zwaardere items gaat zoals dranken, moet ik extra nadenken of het het sjouwen wel waard is. Daarnaast maak ik mijn boodschappenlijstje altijd in de AH app. Terwijl ik door de Jumbo loop kan ik controleren of het item daar of bij AH goedkoper is. En omdat ik maar beperkte ruimte heb om mee te nemen kan ik ‘veilig’ naar twee winkels gaan zonder met onnodige troep thuis te komen, maar wel met de goede afprijzingen natuurlijk!

Voorraad en vriezer

Mijn voorraad en vriezer blijven erg belangrijk in het binnen budget blijven. In de lente en zomer wordt echter weinig met deals gestrooid. Daarvoor zijn de herfst en winter meer geschikt. Waarom dit is weet ik niet precies, ik zorg in elk geval dat ik goed voorbereid ben en in deze tijd kan ik dus juist weer gebruik kan maken van wat ik al op voorraad heb. Zo kan ik dus in januari over mijn budget gaan, maar er in mei ruim onder blijven. Als ik deze voorraad niet zou hebben zou ik minstens het dubbele per week aan weekbudget kwijt zijn. Maar ik denk eigenlijk nog wel meer, omdat ik dan waarschijnlijk vaker duurdere producten zou kopen en ook meer eten zou verspillen.

Welke momenten doe ik boodschappen?

Ik kies ervoor om boodschappen te doen in de ochtend, meestal rond een uur of 10.00 tot 11.00 uur, soms iets vroeger. In het weekend ga ik juist tussen 11.00 en 12.00 uur. Dit is omdat mijn ervaring leert dat dit de meest rustige momenten zijn én dat er op deze tijden goede producten te vinden zijn in de verspillingsbak bij Jumbo en met 35% korting bij Albert Heijn. Ook bij Aldi is dit een perfecte tijd om 30% korting te shoppen, maar dat doe ik eigenlijk maar zelden. Ik vind het in de zomer wel heel lekker om op die manier af en toe zo’n kant-en-klare salade te eten, want eerlijk gezegd vind ik die voor de normale prijs te duur. Haha. Ik bestel ook nog steeds graag bij Picnic, maar heb nog wel eens moeite om aan het minimale bestelbedrag van €35,00 te komen. Hierdoor gebruik ik dit graag op de momenten dat ik wat producten mis in mijn voorraad die altijd laag geprijsd zijn. Daarbij ligt mijn leven door corona nog steeds vrijwel plat, dus is boodschappen doen ook gewoon een goede reden om even naar buiten te gaan.

Wat staat er standaard op mijn lijstje?

Over het algemeen heb ik weinig dat standaard op mijn lijstje staat. Juist omdat ik veel koop als het de beste prijs heeft. Zo ook groenten en fruit, het kan dus zijn dat ik een langere tijd elke keer dezelfde groente koop, omdat het dan goedkoop is. Maar zo gauw de prijs boven een bepaald bedrag komt, stap ik over naar de groente die dan weer goedkoop is. Ik zorg wel dat ik altijd geraspte kaas, wraps, mozzarella en crème fraîche  in huis heb. Omdat ook daarvan niet elke week dezelfde hoeveelheid op gaat zorg ik alleen dat daar altijd een voorraad is voor ongeveer twee weken.

Op dit moment geef ik ongeveer €35,00 tot €40,00 per week uit aan eten en drinken, in een huishouden met twee volwassenen. Daarbij moet ik zeggen dat ik eigenlijk alleen ontbijt, lunch en groenten hoef te kopen, omdat ik de rest al op voorraad heb. Dat scheelt denk ik best wel veel. Toch wil ik erbij zeggen dat er géén goede of foute boodschappen routine is. Natuurlijk kun je altijd kijken welke gewoontes je geld kosten i.p.v. besparen, maar als jouw routine bij je past is het goed. Dit artikel is enkel bedoeld om je te vermaken en inspireren.