Voorraadkast

Mijn diepvries – een schatkist vol lekker en gezond eten

Vorige week vertelde ik over mijn voorraad, tenminste het houdbare deel ervan want naast €1500 aan houdbare producten heb ik ook een goed gevulde vriezer. De vriezer heeft een goede roulatie, maar toen ik hem opruimde afgelopen vrijdag schrok ik toch van de inhoud. Ik kan daarmee, uiteraard aangevuld met verse producten, makkelijk een maand (gezond) eten. Omdat mijn vriezer na ruim een jaar wel een grondigere schoonmaakbeurt verdient , oppervlakkiger gebeurt vaker, besloot ik dat ik in februari mijn vriezer wel leeg kan eten. Dat lijkt me ook een goed moment om te vertellen wat er doorgaans in mijn vriezer zit. Ik kan geen prijzen noemen omdat ik van mijn minder houdbare producten toch wat minder goed onthoud wat ik heb betaald.

Mijn vriezer

Om te beginnen zal ik maar even vertellen wat voor vriezer ik heb. We gebruiken een koelkast/ vriezer combinatie waarvan het onderste deel vriezer is. Die vriezer heeft 3 (flinke) lades en die zitten regelmatig helemaal vol. Ik had tot vorig jaar een extra vriezer, maar omdat ik hiervoor naar de kelder (= soort van buiten) moest werd deze steeds minder gebruikt. Zowel om spullen uit te halen, als spullen in te bewaren. Of deze in de toekomst terug gaat komen zal nog moeten blijken. Er moet dan sowieso een nieuwe komen want degene die ik gebruikte was echt een oud beestje.

Inhoud van mijn vriezer

De inhoud van mijn vriezer is op te splitsen in een aantal verschillende categorieën.

Standaard kant-en-klare maaltijden. – Er zijn een aantal (al dan niet zelfgemaakte) kant-en-klaar maaltijden die ik eigenlijk standaard in de vriezer heb liggen. Deze hoef ik enkel ‘s morgens uit de vriezer te halen en dan staat er ‘s avonds in no-time een lekkere en gezonde maaltijd op tafel. Door slim kopen en koken kosten deze maaltijden maar een prikkie. De maaltijden die standaard in mijn vriezer liggen zijn:

 • Jamie’s Turkse pizza
 • Spaghetti
 • Hachee
 • Pizza (de enige die niet zelfgemaakt is).

Ingrediënten voor favoriete maaltijden – Naast kant-en-klare maaltijden heb ik ook standaard een aantal groenten en vlees(vervangers) in mijn vriezer liggen. Standaard is dit broccoli, boerenkool, courgette, paprika, (vega)gehakt en kip. Deze combineer ik dan met producten uit de aanbieding om zo optimaal te profiteren van de aanbiedingen. Door deze aanbiedingen ligt er ook vaak hutspot, spinazie en andijvie in mijn vriezer, deze koop ik vers en vries ik vervolgens in porties in. Zo kan ik bijvoorbeeld makkelijk bepaalde recepten maken als ik er spontaan zin in heb. Of op een makkelijke dag gewoon hutspot (wij zeggen hier ‘wortelstamp’) en hachee ontdooien en combineren voor een makkelijke maaltijd.

Restjes – Over het algemeen hebben wij nooit restjes van gekookt eten in de vriezer, maar wel restjes uit verpakkingen. Als ik een blikje mais openmaak vries ik de helft in, de helft van verse pasta of tomatenpuree waarvan ik maar een half potje nodig had. Ik vries het allemaal in voor later gebruik. Super handig, heel goed tegen voedselverspilling en het bespaart geld omdat ik van sommige producten dus de voordeligere verpakking kan kopen.

Vaste diepvries spullen – Natuurlijk heb ik ook gewoon dingen als aardappeltoefjes, ijs en bladerdeeg in mijn vriezer. Iets wat bij de meeste mensen wel in de vriezer te vinden is. Zelden vind je trouwens frituurspullen in de vriezer, als ik ongezond eet dan kies ik meestal liever voor iets anders dan een frikandel. Haha.

Niet iedereens favoriet

Eten uit de vriezer is niet iedereens favoriet. Dit ligt niet (alleen) aan de vriezer zelf, soms wel want ik vind ook echt niet alles uit de vriezer lekker. Maar de helft van de smaak zit ‘m ook in de manier waarop je vriezer voedsel behandeld. Andijvie gaat bij mij recht uit de vriezer, in de hete aardappelpuree en is net zo knapperig als vers. Courgette gaat op de (goed ingevette) gril, zodat alle vocht eruit kan verdampen. Vlees en pre-made meals laat ik liever langzaam in de koelkast ontdooien. Maar als het niet je ding is snap ik dat ook, zorg dan ook dat je zoveel mogelijk koelkast t.o.v. vriezer hebt anders is het zonde van je stroomrekening.

Komende maand hoop ik mijn gewone boodschappen onder de €15,00 per week te doen. Ik zeg gewone boodschappen gezien ik ook jarig ben en ik wil dit uiteraard ook graag vieren. Dit gaat dus extra kosten en dat reken ik niet mee, maar het grootste doel is vooral een lege vriezer aan het einde van de maand. Als ik dan ga koken om hem weer te vullen kan ik wellicht meer vertellen over de kosten en wat het mij bespaart.

Ben jij net zo’n vriezer liefhebber als ik of gruwel je van eten uit de vriezer?

9 gedachten over “Mijn diepvries – een schatkist vol lekker en gezond eten”

 1. Aardappeltoefjes, ijs en bladerdeeg standaard bij de meeste mensen in de diepvries??? Ik betwijfel het.
  Wij zijn ook fan van de diepvries. Al onze groente uit de moestuin gaat erin. Een pak spinazie voor als we geen zin hebben om te koken. En bakjes met snert, nasi, pastasaus en stamppotten, want die maken we altijd in het groot. Vlees met korting. En als het zomer is waterijsjes.

 2. Ik heb een aardig grote vriezer, maar bepaald eten vind ik uit de vriezer inderdaad niet zo lekker. Wij slaan altijd veel vleesvervangers in bij aanbiedingen, dus daar hebben we standaard een flinke voorraad. Diepvriesgroenten gebruik eigenlijk alleen voor in soepen en sauzen. Diepvriesfruit is ook handig voor toetjes. Daarnaast brood, bladerdeeg en natuurlijk ijsjes 😉

 3. Mijn diepvries heeft tegenwoordig veel weg van een afhaal restaurant, was het eerst mijn dochter die regelmatig een bestelling deed voor bijvoorbeeld, kant en klare gehaktballen, stoofpeertjes, appelmoes en soepen, hachee allemaal zelfgemaakt en sinds ik een vriend heb die heerlijke currys maakt ook daarvoor. Nu vraagt diezelfde vriend ook om mijn zelfgemaakte gerechten en brengt in ruil daarvoor zijn zelfgemaakte currys mee. Beiden werken onregelmatig en op verschillende dagdelen en vinden het superhandig om zomaar iets kant en klaar uit de vriezer te halen en op hun werk in de magnetron warm te maken. Zij besparen zo een hoop op kant en klare maaltijden uit de supermarkt en koken in grotere hoeveelheden levert mij ook weer een besparing op plus dat veel gerechten ook lekkerder zijn als je veel tegelijk klaarmaakt.

 4. Nee niet alles is lekker uit de vriezer, maar ik probeer het altijd maar. In het slechtste geval moet je het alsnog weggooien en in het beste geval kun je voortaan besparen.

 5. Wij hebben 2 vriezers en die worden ook goed gebruikt. In ons dorp is geen supermarkt, dus ik haal 1 keer in de week boodschappen in een ander dorp. Voor een gezin met 3 kinderen heb ik dan best wat nodig. Er zit eigenlijk altijd brood, vlees(vervangers), groente en fruit in de vriezer. Als ik erwtensoep, nasi of iets dergelijks maak dan vries ik ook altijd een portie in. Handig als iemand een keer later thuis komt of op een drukke dag.

 6. Wij hebben een enorme grote vrieskast en die zit helemaal vol:
  lade 1: slagroomijs, chocoladeijs, aarbeienijs, koekjes en cake, diepvriesfruit
  lade2: vlees, merguezworsten, falafel, spekjes, vis
  lade 3: brood, roggebrood, krentebrood
  lade 4: bladerdeeg, rollen gewoon deeg, pitabroodjes, gewone broodjes,
  lade 5 en 6: maaltijden zelf gemaakt, restjes van zelfgemaakte maaltijden, zelfgemaakte soepen,
  lade 6: zakjes gekookte rijst, zakjes gekookte peulvruchten, diepvrieserwtjes
  lade 7: potjes met ganzevet, bananenbladeren, pizza, grote bak groene-afsnijsels voor bouillon,

  Ik ben vast nog een en ander vergeten maar je hebt nu wel een beeld…. ook wij kunnen zeker een maand vooruit als het moet. We eten regelmatig dingen uit de vriezer, ik label de boel goed en houd ook in de gaten dat dingen er niet te lang in liggen als dat de kwaliteit niet ten goede komt. Ik zou niet zonder vriezer kunnen!

 7. Wij hebben veel vruchten in de diepvries, ik vries ze los in en daarna in diepvrieszakjes.
  Zo kan ik de juiste hoeveelheid gebruiken.
  O.a. maak ik er compot van, lekker op de pannenkoek, ijs ect.
  De vruchten komen van onze hobbytuin en zijn onbespoten. Ook maak ik jaarlijks veel jam.

Reacties zijn gesloten.