waarde kosten voorraad
Voorraadkast

Hoeveel is mijn voorraad waard? (En wat heb ik er voor betaald?) – winter 2020

Ik heb geluk met een flinke schuur, die droog, koel, donker en vooral schoon genoeg is om mijn voorraad op te slaan. Daar maak ik dus goed gebruik van voor mijn houdbare producten. Dingen in kartonnen en niet afgesloten verpakkingen, die korter houdbaar zijn, bewaar ik dan weer wel in de buffetkast in de woonkamer. Hoewel ik er nog nooit een heb gevonden in mijn schuur, ben ik toch bang dat er spinnetjes of andere beestjes in de verpakkingen kruipen. Twee keer eerder maakte ik de balans op over wat deze voorraad waard is. De vorige keer was mijn voorraad flink opgebruikt ten opzichte van de keer daarvoor, dus ik was nu wel heel benieuwd naar de cijfers.

Wat heb ik in mijn voorraad?

Als ik het heb over mijn voorraad dan gaat het over producten die (bijna) dagelijks in een huishouden worden gebruikt. Zowel etenswaar als gebruiksproducten, die je níét in de koelkast of diepvries hoeft te bewaren. Mijn pizza-stash, de XXL verpakkingen waren weer te vinden bij Lidl, telt dus niet mee. Mijn wc papier en wasmiddel dan weer wel. Ik heb alles geteld en de betaalde prijzen opgezocht. Sinds mijn vorige balans ben ik flink tekeer gegaan met het inslaan van producten. Zo sloeg ik mijn slag op Sun vaatwastabletten toen ze maar €1,99 voor 48 stuks waren en kocht ik 11 verpakkingen ruitenwisservloeistof voor €0,25 per stuk, normale prijs €2,49. Dat maakt dat mijn voorraad inmiddels is gegroeid van 280 naar 357 items. Daarvan is ongeveer 23% etenswaar, 42% huishoudelijke producten, 33% persoonlijke verzorging en 2% overig.

Wat heeft dat gekost?

De totale, normale winkelwaarde van de producten uit mijn voorraad bij elkaar is net geen €1500,00. Toen dit bedrag op mijn scherm verscheen, ik heb alles in een spreadsheet staan, moest ik echt even slikken. Wat een bedrag! Het is het dubbele van wat mijn voorraad in april 2019 waard was. Zoals ik al zei heb ik ook echt geïnvesteerd in dure producten en echt goede deals gemaakt. Hierdoor heb ik maar €370,00 betaald voor deze voorraad, ik heb dus niet het dubbele betaald. Dat betekent ook dat mijn besparing is gestegen, van 71% naar 75%. Terwijl ik in die 9 maanden nog geen €20,00 per maand uitgegeven heb aan het opbouwen van de voorraad.

Voordeel van een voorraad

Wat mij betreft is het voordeel van een voorraad vooral dat het zichzelf steeds meer terug betaald. Als je steeds items koopt als ze op zijn ben je afhankelijk van de prijs van dat moment. Dankzij mijn ruime voorraad van item X met 50% korting heb ik de ‘luxe’ om te wachten tot er een deal komt met 60% om de voorraad aan te vullen en zo is het een soort van bespaar-sneeuwbal. Het gaat uiteraard niet voor alles op, maar dankzij die besparingen hoef ik niet rouwig te zijn dat niet álles altijd mega goedkoop kan. Wat overigens ook een voordeel is van een voorraad, dat je prijsstijgingen voor een periode kunt ontlopen.

Letten op houdbaarheid

Etenswaren hebben een houdbaarheidsdatum, wat in de schuur staat is over het algemeen wel 2 tot 3 jaar houdbaar na aankoop. In de buffetkast zijn de spullen die korter houdbaar zijn, maar die ook gewoon vlugger opgebruikt worden. Deze voorraad groeit dus ook niet zo hard als de voorraad beneden en dankzij de t.h.t.-datum weet ik sowieso wat eerst op moet. Op wc papier staat zo’n datum niet en tot nu toe kon ik prima zelf onthouden welke producten het langst stonden, echter wordt dat nu wel moeilijker. Daarom heb ik besloten om voortaan overal op te zetten wanneer ik het gekocht heb. Zo kan ik eerst de voorraad van voor 2020 opmaken voor ik aan de nieuw vergaarde voorraad begin.

Wat hoef ik dit jaar absoluut niet meer te kopen?

Er zijn best wel een aantal producten in mijn voorraad die ik ten overvloede heb. Een voorbeeld hiervan is wc reiniger. Gezichtscrème is ook iets wat ik absoluut niet meer moet kopen voordat deze stash flink geslonken is. Gelukkig heb ik er (bijna) niks voor betaald maar mijn gezicht is voorlopig nog wel goed gehydrateerd! Het item waar ik in het begin van mijn bespaar journey helemaal wild van werd is deodorant. Als ik je namelijk 1 tip mag geven; betaal nooit meer dan 40% van de normale prijs voor deo. Sterker nog, kortingen van meer dan 70% zijn daarbij geen uitzondering. Daarom heb ik inmiddels een heel flinke deodorant voorraad en deze mag eerst gehalveerd worden voor ik er aan ga denken om weer nieuwe te kopen. Wat betreft de aanbiedingen geldt trouwens hetzelfde voor handzeep, die truc had ik zelf alleen al net wat eerder door!

Van welke producten moet ik mijn voorraad wel nog flink aanvullen?

Zwitsal producten zijn zelden met meer dan 25% korting te koop, maar ik gebruik graag de zeepblokken. Daarom heb ik deze eens ingeslagen toen er 50% korting op zat, helaas is mijn voorraad nu haast op en de actie al een tijd niet meer geweest. Flink duimen dus dat er weer een goede actie komt. Ook mijn Dreft afwasmiddel voorraad begint op te raken, ik heb een paar jaar geleden een goede deal gescoord. En wat ik eerder zei over die prijsstijging is hier zeker van toepassing, want ik heb deze maar met 50% korting gekocht maar kan deze prijs nergens meer evenaren!

Ik vond de waardestijging van mijn voorraad echt enorm verrassend en leuk om te zien. Wel ben ik heel benieuwd wat ik eigenlijk heb opgebruikt in die 9 maanden. Ik wil daarom voor de volgende balans ook beter bijhouden wat er uit mijn voorraad verdwijnt. Zo weet ik ook wat ik daadwerkelijk bespaar op mijn boodschappen.

Heb jij een voorraad?

P.S. De foto is puur ter illustratie en zo ingedeeld dat het visueel aantrekkelijk is.

18 gedachten over “Hoeveel is mijn voorraad waard? (En wat heb ik er voor betaald?) – winter 2020”

 1. Ik heb zojuist de wijn die we altijd drinken ingekocht en gebruikgemaakt van €25 kortingscode. En de wijn was ook nog eens 0,30€ per fles goedkoper. Tel uit je winst.

  Verder blij met je advies over deodorant en groot inslaan bij flinke aanbiedingen. Absoluut de moeite waard!

 2. De beste raad is voorraad.
  Ik heb ook voorraad, zoveel voordelen, ik grijp nooit mis!
  Heel blij word ik ervan?

 3. Ik heb wel voorraad, koop net als jij voorraad in als iets 40% of meer korting heeft, maar mijn voorraad is echt niet zo groot als die van jou. Waarom zou je 11 x (zomer)ruitensproeiervloeistof willen hebben? Ik rijd veel kilometers per jaar, dochter ook, maar met 11 van die kannen kunnen wij een paar jaar vooruit, dat vind ik dan in verhouding veel te veel bergruimte innemen.
  Wat mij op jouw foto opvalt: bijna alles is A-merk. Daar zou je een flink bedrag kunnen besparen, want een A-merk in de aanbieding is vaak nog steeds duurder dan een B-merk/huismerk, terwijl dat A-merk kwalitatief heus niet per definitie beter is.
  Bij mij gaat echt nooit iets over de datum, en dat komt denk ik ook wel, doordat mijn voorraad overzichtelijk is, die van jou lijkt me haast te groot om te kunnen voorkomen dat dingen over de datum gaan. Of je moet een hele week hetzelfde willen gaan eten, omdat je iets 2 jaar terug met flinke korting hebt gekocht, maar het nu al 3 maanden over datum is?

 4. Jeetje wat een voorraad en dat voor 2 personen, ik schrik ervan. Ik krijg daar een ongemakkelijk gevoel bij, omdat kennissen ook zo zijn begonnen. Ze zijn nu rond de 70 en deze ‘verstandige inkoop’ is bij hen doorgeslagen in hoarden. Ze wonen in een groot, prachtig huis en hebben bij de bouw al een kelder aan laten leggen voor de voorraden maar het hele huis en hun hele leven is er door overgenomen: de douche de badkamer is bijvoorbeeld niet te gebruiken omdat hij vol voorraad staat… Pas op dat je niet doorslaat naar hoarden.

 5. Bij het tv programma Extreme Couponing zei een dame eens; er is een dunne lijn tussen hoarden en voorraad. Die dunne lijn is een laag stof. En op mijn voorraad komt geen stof, haha. Maar ik vind het erg belangrijk om niet door te slaan, daarom bekijk ik ook regelmatig wat ik zeker niet meer moet kopen. Daarmee hou ik ook rekening met hoe vaak acties terugkomen e.d.

 6. In verhouding is mijn voedselvoorraad klein en vooral ook dingen als pasta, rijst en blik. Vooral die eerste twee hebben alleen een datum voor de show. Blik bewaar ik liever niet langer. Het gaat dan om bonen, kikkererwten, tomatenpuree dus dat gaat er echt wel rap doorheen. En huismerken versus A-merken, het is rekenen. Op huismerken lopen vaak geen aanbiedingen en het kan soms zijn dat het A-merk met een (stunt) aanbieding juist goedkoper is. De burrito’s waren bv maar 58 cent, daar koop je nog geen losse tortilla’s voor. Goed plannen en niks kopen wat je normaal niet zou eten/gebruiken (zelfs als het gratis is) helpt enorm om verspilling te voorkomen.

 7. Ik heb een klein supermarktje! 14 lades diepvries en 3 plafondhoge kasten in de keuken. Wijn en andere dranken staan in de schuur, kunnen we nog wel 2 jaar mee voort. Mijn drogisterijartikelen heb ik vorige week geinventariseerd en kan ik ook nog wel half jaar mee voorruit, veel komt van de kringloop daarvan
  We kopen ook graag in zowel Duitsland, Belgie (handig is dat mijn dochter daar woont) en in Frankrijk komen we ook wel 2-3x per jaar. Overal nemen we onze favorieten mee.
  Met korting probeer ik wel zoveel mogelijk te kopen, bv als de koffie in de aanbieding is dan koop ik voor 100 euro gelijk.
  Vorige week een blik Confit de Canard met als datum 2008 opengemaakt, was achterin de kast terecht gekomen en nog prima te eten.

 8. Ja zeker en zonder te overdrijven nog wel 5x zoveel.
  Ben maar alleen maar ben het van huis uit gewend om een grote voorraad te hebben.
  Evelien

 9. Hihi en dan vinden mensen dit al belachelijk veel. Wel heel leuk om te horen dat ik niet de enige ben, maar heb je er ook veel mee bespaard?

 10. Wauw, dat je dat allemaal zo uitgebreid bijhoudt! Mij vielen de A-merken ook al op, maar ik zie inderdaad ook wel eens dat het A-merk in de aanbieding toch goedkoper uitvalt. Daarna viel mijn oog op op wat pakjes/zakjes/gemaksproducten. Zelf aardappelpuree maken is niet moeilijk en ook nog veel gezonder. Qua prijs weet ik het dan weer niet.

 11. Ik heb dat alleen maar bijgehouden voor mijn blog hoor, alhoewel ik anders vast ook wel nieuwsgierig was geworden, haha. Die aardappelpuree is echt mijn guilty pleasure, mag ook echt niet van een ander merk zijn. Ik behandel het dus als ‘junkfood’, net als alle andere pakjes en zakjes. Meestal eten we gewoon vers en zelfgemaakt, maar in mijn mening hoort ongezond eten ook bij een gezond dieet.

 12. Wat ongelooflijk veel! ik dacht dat ik veel voorraad had, maar dat is niets vergeleken bij jouw “privé supermarkt”!
  Een besparing van 75% red ik lang niet, ik ben al heel blij met 50% en soms koop ik ook wel producten met 25% korting.
  Ik zie ook veel A-merken, die koop ik bijna nooit omdat het voordeel in vergelijking tot de goedkopere merken veel lager uitvalt.
  Nog één opmerking: bij mij werkt het soms zo, dat als ik veel op voorraad heb, ik er ongewild meer van ga gebruiken en dus minder zuinig ben dan wanneer ik het niet op voorraad had gehad. Dan verdwijnt dus een deel van je mooie voordeel!

 13. Ik heb juist bijna geen voorraad, A omdat ik maar alleen woon (altijd 1x per week bij vrienden eet, en bij het koken in een keer voor 4 maaltijden maak. (2x opeten en 2x invriezen)), en B omdat ik een heel klein huis heb, en geen interesse heb in een extra kast in de woonkamer om voorraad op te slaan. Laatst had ik wasmiddel groter ingeslagen, maar die kon ik eigenlijk nergens kwijt. Tijdelijk in het zicht in de servieskast dan maar xD

 14. Dat laatste heb ik inderdaad wel gemerkt met bepaalde items. Soms vind ik dat niet erg, dan koop ik het ook met dat in mijn achterhoofd. Het helpt mij soms wel om een extra drempel op te werpen, al is het maar een doos die open moet of een trapje dat ik moet pakken. Dan denk ik van ‘zou ik dit normaal ook gepakt hebben?’. Maar dat is meer ter voorkoming van vele extra kilo’s dan het financiële aspect. Ik hoef niet (meer) te besparen omdat ik het geld niet heb, ik bespaar omdat ik meer wil doen met mijn euro. Als dat Tony’s chocola eten is dan is dat een bewuste keus.

 15. Eten is ook echt maar een klein deel van mijn voorraad, maar hoe jij kookt bespaart echt al enorm veel! En ruimte, zoals ik zeg is echt een luxe in mijn geval. Ik ben begonnen met mijn voorraad toen ik na samenwonen alleen kwam te staan. Juist omdat ik toen merkte hoe erg aankoop van bijvoorbeeld wasmiddel of wcpapier een gat in mijn (toen wel beperkte) budget sloeg. Zonder mijn berging had ik dat ook echt niet kunnen doen want er is hier in het ‘woongedeelte’ nog geen plek om mijn stofzuiger weg te zetten. (En nee niet omdat daar voorraad staat, haha.)

 16. Wij hebben amper voorraad. Ik ben zo op de fiets bij de winkel en ik koop alleen maar wat ik nodig heb. Geeft veel ruimte in de kast en ook in mijn hoofd.

 17. Soms is het handig om juist weinig voorraad te hebben vooral met een stel pubers in huis ;). Een bewuste keuze.
  Een pak hagelslag gaat ineens wat langer mee als ze weten dat er geen voorraad is en ik het niet direct voor ze gaan halen. Vaak doen we maar 1 keer per maand boodschappen voor lang houdbare producten en dat weten ze (en anders vertel ik het wel even dan eten ze ook nog eens wat anders dan zoet). Ook het toiletpapier blijkt ineens een stuk langer mee te gaan als ze weten dat we aan het laatste pak zijn begonnen.

Reacties zijn gesloten.