Duitse supermarkt
Besparen Shoppen Vakantie 2018

Mijn eerste bezoek aan een Duitse supermarkt

Omdat mijn vriend en ik afgelopen weekend toch al in het Limburgse Neer waren voor het Europees Schutters Treffen en we maandag nog een dagje samen hadden, besloten we ook even naar Duitsland te gaan. Ik wilde eigenlijk heel graag naar de DM, een Duitse drogisterij waar ik veel over gehoord had. Maar ik wilde ook naar een supermarkt. Van een gildebroeder kregen wij een adres voor een de supermarkt Real in Heinsbergen. Dit ligt vlak over de grens bij Roermond en daar wilden wij ook nog naar de Designer Outlet. Helaas vond ik hier geen DM bij in de buurt, dus heb ik mijn eerste ervaring enkel bij de supermarkt opgedaan, maar toch wilde ik deze ervaring graag met jullie delen.

Super supermarkt

Iets wat ik zelf altijd geweldig vind aan buitenlandse supermarkten is het enorme formaat en het aanbod. Wij hebben de AH XL waar dan ook nog wat servies en andere kleine rommeltjes verkocht worden, in buitenlandse supermarkten is dat totaal anders. Ook de Real waar wij een bezoek aan brachten. We kwamen binnen met een hele electronica afdeling. Maar ik kwam ook fietsen tegen en een heleboel speelgoed. Het echte supermarkt onderdeel van de winkel vond ik verder wel vergelijkbaar met de grotere Albert Heijn winkels. Al was het aanbod natuurlijk niet Nederlands, maar Duits. Ik heb dus alsnog erg genoten van het struinen tussen alle schappen door.

Scheelt het veel?

Natuurlijk was de prijs grootste reden voor mij om naar een Duitse supermarkt te gaan. Ik hoor van alle kanten dat het zo goedkoop is om in Duitsland te shoppen en dat wilde ik wel eens met eigen ogen zien. Na de rijen electronica, fietsen en speelgoed kwam ik eerst terecht bij de verzorgingsproducten. Hier had ik veel over gehoord, ik dook dan ook meteen op de prijskaartjes. Van de prijzen op douchegels, shampoos en deodorants was ik niet echt onder de indruk. Ja het is wel wat goedkoper, maar als je op de aanbiedingen let ben je in Nederland nog steeds goedkoper uit. Er zijn natuurlijk wel wat uitzonderingen, zo zijn de 6-packs met Fa douchegel maar €5,00, maar om voor een paar douchegels naar Duitsland te rijden? Eigenlijk hoop ik dat een bezoek aan DM mij wel zal verrassen en dat die winkel wel groot verschil maakt, want eerlijk is eerlijk ik koop mijn verzorgingsproducten in Nederland ook niet bij de supermarkt.

Dagelijkse boodschappen

Waar ik ook heel benieuwd naar was was het verschil in prijs in bijvoorbeeld groenten en fruit. Helaas werd ik ook daar teleurgesteld, bananen waren zelfs een beetje duurder. Ik keek daarom maar niet meer verder, met het warme weer en het bezoek aan de outlet zouden toch niet veel groenten de reis naar huis overleven. Wel keek ik even bij de alcoholische dranken. Dit scheelde wel enorm veel en ik bedacht dat ik wel een flesje droge witte wijn mee zou kunnen nemen. Ze hadden zelfs ook enorme flessen van 1 en 1,5 liter! Eigenlijk had ik die eentje mee moeten nemen, maar ik heb verstandig gekozen voor een fles van €1,99. Iets wat ik ’thuis’ niet vlug (meer) zou doen, maar ik ben heel erg benieuwd of het te drinken is! Ik had ook vaak gehoord dat frisdrank erg goedkoop is in Duitsland. Ook hier werd ik teleurgesteld. Ik dacht dat de Lipton ice tea wel wat scheelde, tot ik zag dat het om een 1 liter fles ging in plaats van 1,5 liter. Scam. Los daarvan moet je er ook rekening mee houden dat ook Duitsland een statiegeldsysteem kent. Je zult dus €0,25 bij de prijs op moeten tellen. Of nog een keer terug moeten gaan.

Iets waar ik een groot prijsverschil met Nederland aan opmerkte waren pakjes en zakjes. Waar wij hier al vlug meer dan €1,00 betalen voor een zakje kruiden vond ik ze daar, wellis waar van eigen merk, al voor 1/4 van die prijs!

Happy place

Het lijkt een heel negatief verhaal, door alle tegenvallers. Maar ik heb mij echt enorm vermaakt in de winkel. Supermarkt shoppen vind ik heerlijk en helemaal als ik door een buitenlandse supermarkt dwaal. Producten ontdekken die wij hier in Nederland niet hebben. De keus aan verschillende soorten chocolade was geweldig! Normaal ben ik dan niet zo bezig met besparen, maar dat mocht ik er nu ook nog eens bij doen. Nee, dit supermarkt bezoek was voor mij echt meer dan geslaagd. En gelukkig heb ik een vriend die graag met mij mee gaat op dit soort tripjes. In zijn eigen woorden was het ‘wunderbar’.

Nog een keertje terug

Ik wil zeker nog een keer terug, dan voor een uitgebreidere shopping sessie waar ik ook de DM, Lidl en Aldi eens zal vergelijken met onze Hollandse varianten. Ik heb via Instagram al een heleboel goede suggesties en tips gekregen (die ik tijdens mijn bezoek niet kon bekijken, omdat ik geen internet had in Duitsland. Zucht.) Maar als jij ook nog tips hebt of wil dat ik speciaal naar iets kijk de volgende keer dan kun je het hieronder laten weten!

Aankomende zondag zal ik in een shoplog delen wat ik zoal heb gekocht, dus stay tuned!

21 gedachten over “Mijn eerste bezoek aan een Duitse supermarkt”

 1. Het gaat niet alleen om de prijzen maar je hebt daar andere producten. Real is geen goede 1e keuze., ook daar naar Lidl en Aldi. Daarnaast combineer je allereerst. een bezoekje met veel voordeliger tanken. Frisdranken zijn veel goedkoper en net zoals hier vooraf de aanbiedingen bekijken. Bij de DM gaat het vooral om het huismerk Balea, goede kwaliteit voor weinig geld. Merkprodukten van DMkosten in Duitsland de helft maar als hier 1 en 1 is dan scheelt het niet maar daar zijn ze altijd goedkoper, DM doet niet aanbiedingen.

 2. DM eigen merk scheelt enorm. ik sla daar 2x per jaar in. Wat supermarkt betreft ga ik graag naar de Kaufland. Voor kinderkleding ga ik naar de KIK.

 3. Wij gaan elke maand 1 x naar de real en het zal je verbazen maar qua vleesproducten scheelt het een enorm bedrag ! En wat me heel erg opvalt is dat het nog lekkerder is dan het vlees wat we vroeger aankochten in de gewone supermarkten .
  Wij wonen een halfuurtje er vandaan en combineren dit met een de auto voltanken … dus dubbel op bespaard telkens . Het is echt verstandig het real foldertje eerst goed door te nemen ,
  Zelf ben ik benieuwd wat je ervaring is qua het designer outlet roermond

 4. Volgens mij heb ik het al een keer gezegd maar me moeder koopt jaren en jaren ariel wasmiddel in Duitsland ik ben eigenlijk heel benieuwd of dit echt wel de moeite waard is om in Duitsland in te slaan want ik heb toch daar familie wonen en ik ga daar toch 1keer per jaar daarheen

 5. Over DM eigen merk hoor ik heel veel, dat is alleen natuurlijk wel moeilijk te vergelijken in prijs. Technisch gezien zijn de prijzen van Nederlandse eigen merken ook heel goed, de producten alleen (misschien?) niet zo goed. Snap je wat ik bedoel? ?

 6. Volgende keer wil ik ook zeker naar de Lidl en Aldi! Andere producten vind ik wel leuk, maar niet perse interessant voor het gross van mijn volgers. Toch stel ik je de vraag; heb je tips? 😀 (Spoiler: ik heb knoedelmix gekocht. Volgens mij niet heel veel meer dan aardappelpureepoeder met meel ofzo? Maar goed ik was erg gefascineerd, haha.)

 7. Er zit in het centrum van Heinsbergen wel een DM hoor ? Daar ga ik ook graag heen, net als de Real, toch net een ander concept als in NL, altijd leuk!

 8. Toen ik nog in Neer was kreeg ik van google te horen dat het 40 minuten uit elkaar lag en toen ik eenmaal de Duitse grens over was had ik geen internet meer. Dus moest het doen met de info die ik had (en nee, daar had ik dus niet op gerekend, uiteraard, haha.)

 9. Ik koop bij de DM ook veel van Balea.
  Maar ook shampoo van a merken, douchespul, bodylotion en de van bijvoorbeeld dove, nivea en rexona, scheermesjes, parfum scheelt heel veel met de gewone prijs in nl (zonder aanbieding).
  Ow en zonnebrandcreme en dentastix voor honden.

  Bij de Rewe (supermarkt) scheelt vlees in de aanbieding veel en sterke drank.
  Ze hebben ook veel meer keuze in bijvoorbeeld pasta.

 10. Dat is jammer……real zou ik zelf niet naartoe gaan. wij wonen in Tegelen ( limburg dicht bij neer) en als wij naar kaldenkerken rijden ( nog geen 10 minuten) liggen daar de DM, lidl, aldi en de rewe bij elkaar. stukje verder ligt de kaufland….sommige producten schelen echt wel….wij kopen daar bv sensodyne tandpasta voor 1.69 euro per tube, dove douchegel 1.35 per fles….maar ook de coca cola voor 0.60 per liter. Jammer dat je bij de dure Real bent geweest.

 11. Haha, ik moest het helaas doen met het advies dat ik had gekregen van anderen. Maar ik ga het een tweede kans geven en jouw adressen even meenemen in mijn keus voor de ‘waar’ want ik denk toch dat ik het dichtstbij de Limburg/ Duitsland grens zit. 😀

 12. Real is helemaal geen goedkope supermarkt! Je kunt beter naar Kaufland gaan. Ik ga iedere maand. Doe dan heel veel boodschappen en gooi mn tank vol. Dan bespaar je echt wel veel! Een pak melk kost 59 cent en hier (bij AH) 99. Plakken kaas waren nu 1,24 en Babybell voor de lunchtrommel van mn zoontje 1,88. Hier 3 of 4 euro!
  Mascara die ik altijd heb kost bij DM 2,45 en bij Kruidvat 3 euro.
  Het zijn allemaal kleine verschillen maar uiteindelijk loont het echt wel!

  Bij Kaufland kan je trouwens gratis op de Wi-Fi inloggen. Zo mis je niks 😉

 13. Wij zijn ook naar Duitsland geweest om te shoppen.
  De Netto is echt goedkoop met drogisterij artikelen.
  Voor een Dove douchegel moest ik 1,08 betalen. Dat is hier nergens zo goedkoop.
  Verder viel het mij op dat de Nederlandse eieren 1,29 waren..hier in NL betaal je op zn minst 1,57

 14. Hoe het zit met het verschil met Duitsland weet ik niet, ik woon er te ver vandaan om ‘zomaar’ even op en neer te gaan. Wel kan ik zeggen dat er heel vlug een artikel online komt over wat de btw-verhoging nu daadwerkelijk heeft betekend voor je winkelwagentje in Nederland.

 15. Wij gaan altijd naar de Aldi en DM en scheelt wel degelijk erg veel. Koffie dranken en drogisterij artikelen zijn gemiddeld 20-30% goedkoper. Aldi met Aldi vergelijken en geen Real met Aldi waarom omdat Real één vd duurste supermarkten zijn van Duitsland daarnaast komt er een Russische supermarkt deze heeft al deuren geopend in Berlijn en aangezien we daar weekend waren even gekeken en deze gaat zoals Aldi vroeger een bom leggen kwa prijzen. Gewoon weer uit dozen scan zelf volledig automatisch en waanzinnig goedkoop. Je verhaal klopt dus niet. Echter 1 maar je fruit moet je absoluut niet in Duitsland kopen is gewoon veel slechter TOV Nederland

 16. Freddie gezond

  Koffie is in Duitsland duurder als in Nederland heb vrienden
  wonen die kopen de koffie altijd als ze hier zijn, groente komen de
  Duitsers in Nederland kijk maar eens in Venlo.

Reacties zijn gesloten.