moestuin

Mijn moestuinplan voor zomer 2021

Ik heb er lang mee gewacht, maar dit Hemelvaartsweekend ben ik eindelijk begonnen met mijn moestuin voor 2021. Er waren een aantal dingen waarmee ik een beetje worstelde. En ook het lelijke weer van dit voorjaar, de sneeuw in April en de vele regen, zorgde er niet voor dat ik graag wilde beginnen. Nu ik de eerste stappen weer heb gezet heb ik er echter weer veel zin in!

Zoveel groente, zo weinig tijd

Iets wat me vorig jaar een beetje tegen zat is dat ik bijna niet opgegeten kwam tegen alle groenten uit de moestuin. Opeens was groente klaar om te eten, maar mijn koelkast was ook vol. En nu worstel ik met hetzelfde. Leuk, dat ik dan 4 paksoi in mijn moestuin heb, maar zó vaak eten wij dat soort dingen sowieso niet. Daarom wil ik nu meer omstebeurt planten en zo mijn oogstmoment ook verder uit elkaar houden. Zometeen zal ik vertellen hoe ik dit wil gaan doen.

Zo weinig groente, zoveel tijd

Andersom vond ik het met andere groentes ook. Radijs duurde bijvoorbeeld lang, maar ik zou dan één keer 12 radijzen hebben ofzo. Helaas werden deze allemaal opgevreten en had ik uiteindelijk geloof ik twee radijzen. En dat na wekenlang wachten. Dit vond ik net zo onhandig als het eerste probleem. Dit soort groenten wil ik dus eigenlijk niet meer planten, ook de wortels die jammerlijk mislukten durf ik voor dit jaar niet meer aan. En eigenlijk; dat zijn ook eigenlijk de groenten die niet zoveel kosten dat het echt oplevert. Terwijl ik bijvoorbeeld rucola zoveel gebruik, dat dat wel echt op telt als ik dat zelf kan verbouwen.

Mijn bak indeling voor mei 2021

Op dit moment ga ik me eerst richten op wat ik nú kan zaaien. Ik heb een bak van (iets groter dan) 120 bij 60 cm en ik hou dat formaat dan ook aan bij het maken van mijn plan. Maar in plaats van acht vakken, deel ik mijn bak op in vier vakken. En die deel ik ieder weer op in drie of vier vakken. Afhankelijk van hoe de zaadjes verdeeld worden door de Makkelijke Moestuin app, die ik gebruik om mij te begeleiden in mijn tweede moestuin avontuur.

Ik begin dus met zes plekjes rucola en rode biet. Twee vlakjes paksoi en nog geen andijvie, daar is het simpelweg nog geen tijd voor. Over twee weken plant ik nog eens zes keer rucola en rode biet, en twee plantjes paksoi. Weer twee weken later herhaal ik dat, maar zonder de paksoi, want daarvoor is het dan te laat. Ik begin dan wel met de eerste twee plantjes andijvie, die ik ook weer elke twee weken netjes plant. In juli mag ik ook weer paksoi gaan planten dus dan ga ik dat ook weer doen. Zo blijven er de komende maanden telkens nieuwe plantjes in mijn bak staan en kan ik de oude leeg oogsten zonder de week erop niks meer te eten te hebben. Wat ik daar dan ga plaatsen bedenk ik als het zo ver is, want ik heb vorig jaar gemerkt dat ik vooruit denken in deze heel moeilijk vind. Wellicht kan ik spinazie gaan planten in de bak als de rucola eruit komt. En voor het najaar wil ik wintersla planten. Genoeg te bedenken dus, maar voor we de eerste oogst kunnen verwachten zijn we sowieso al 4 tot 10 weken verder, afhankelijk van de groente!

Buiten de bak

Ik heb voor nu alleen plannen gemaakt voor in de bak. Nu dit is gedaan kan ik ook na gaan denken over het planten van groenten buiten de bak. Zo wil ik ook nog graag een courgetteplant en ik wil ook nog graag een nieuwe poging doen om boterboontjes te planten. Maar voor beide moet ruimte vrijgemaakt worden en de boontjes wil ik graag in een eigen bak of zak zetten. Zodat ik ze in en uit de zon en regen kan halen. De warme zomer heeft de oogst vorig jaar namelijk flink schade aangericht, waardoor ik uiteindelijk welgeteld tien boontjes oogst had van 9 plantjes.

Ik ben erg benieuwd hoe het me dit jaar zal vergaan met de moestuin. Nu ik eenmaal ben begonnen ben ik in elk geval weer helemaal enthousiast en klaar voor dit nieuwe moestuin avontuur. En even een sidenote; ik zie dit niet per se als een manier om te besparen, maar als een hobby. Alles wat het oplevert is dus meegenomen. Als je benieuwd bent wat het opzetten van de moestuin mij gekost heeft dan kun je dit artikel lezen. Dit jaar heb ik nog geen extra aankopen gedaan.