Duitse supermarkt
Boodschappen

5 redenen om NIET naar Duitsland te gaan om te besparen

Sinds ik in februari met Iris ben gaan dealshoppen in Duitsland ben ik fan. Ja, ik heb nog veel te leren, maar alles leer ik graag on the go en ik deel mijn ervaringen. Maar shoppen in Duitsland is ook zeker niet heilig. Laat dat duidelijk zijn. Dit zijn vijf redenen om niet naar Duitsland te gaan om te besparen!

Gezelligheid kost geld

Ik lees zo vaak dat mensen een paar keer per jaar naar Duitsland gaan en er dan ‘een gezellig uitje’ van maken. Dat is natuurlijk helemaal prima, voor Iris en mij is het ook een gezellig uitje. Als je je maar realiseert dat alles wat zo’n uitje gezellig maakt waarschijnlijk ook geld kost. Is boodschappen doen in Duitsland dan wel datgene waar je je ‘gezellige uitjes budget’ aan uit wil geven? Of ga je dan toch liever naar een pretpark? Voor iedereen zal dat antwoord anders zijn. Ik vind het allebei leuk, maar voorkom bij een dagje dealshoppen wel dat ik al mijn bespaarde euro’s uitgeef aan een dure lunch. Daarom kopen we lekker verse broodjes bij de supermarkt waar we toch als eerste zijn en lunchen we in de auto. Scheelt ook meteen heel veel tijd.

Je bent gevoelig voor impulsaankopen

In lijn met het ‘gezellige uitje’ ben je waarschijnlijk ook veel meer geneigd om impulsaankopen te doen. Je bent er nu toch, je bent in een uitgelaten stemming. En je ziet allemaal dingen die je in je normale supermarkt en drogisterij niet tegenkomt. Wellicht krijg je er zelfs, net als ik, een vakantiegevoel van waardoor je eerder geneigd bent om impulsaankopen te doen. Hierdoor betaal je misschien minder aan de producten an sich dan in Nederland, maar onder de streep geef je evenveel of zelfs meer geld uit! Daarom kies ik er graag voor om vantevoren goed te kijken wat ik nodig heb, maar ik geef mezelf ook een (klein)

Je moet ook je reiskosten betalen

Voor iedereen die in de grensstreek woont en de Albert Heijn in Nederland net zo ver is als de Duitse supermarkt snap ik het goedkoper is om naar Duitsland te gaan. Eerlijk gezegd snap ik je voorkeur dan ook en de meeste van mijn argumenten gaan dan ook niet meer op. Maar als je al (minstens) een half uur moet rijden om je boodschappen te halen is het heel wat anders. Ja, benzine is in Duitsland goedkoper maar nog steeds niet gratis. Het is dan ook afhankelijk van hoe zuinig je auto is, hoe groot je tank is en hoe ver je moet rijden of het überhaupt wel voordelig is. Voor ons is het op dit moment (zeker met twee huishoudens) wel voordelig, maar wel alleen als we de juiste inkopen doen en genoeg besparen!

Heb je wel echt de beste prijs?

Een trip naar Duitsland heeft wel alleen nut als je een goede voorraad inslaat, zodat je niet elke week terug hoeft. Je moet dus best wel een goede voorraadkast hebben om alles te bewaren. De vraag is dan of je voorraadkast wel gevuld wordt met producten voor de allerbeste prijs. Ik moet ook eerlijk zijn dat ik hier geen antwoord op heb. Ja, Duitsland is voordeliger dan de 1+1 gratis acties, maar dat zijn niet de acties die je zou moeten kopen als je optimaal wil besparen. Overigens ben ik wel van plan om, als het weer kan en ik mij er veilig bij voel. op onderzoek uit te gaan in Duitsland met mijn bodemprijzenlijst in de aanslag.

Statiegeldregeling

In Duitsland kennen ze (ongeveer) dezelfde statiegeldregeling als hier in Nederland. Als je dus flink denkt te gaan scoren op frisdrank, kan het zo zijn dat je er bij de kassa achter komt dat overal €0,25 extra op wordt gerekend. En ook op kleine flesjes en sommige andere verpakkingen wordt statiegeld gerekend. En over het algemeen kun je dit niet in Nederland inleveren. Dat is niet erg als je regelmatig over de grens komt, maar voor diegene die maar eens in de zoveel tijd gaan kan het wel betekenen dat je niet alleen de volle verpakkingen moet bewaren, maar ook de lege verpakkingen moeten worden opgeslagen. En anders is het voordeel al een stuk minder.

Als je na het lezen van deze redenen om niet naar Duitsland te gaan nog steeds nieuwsgierig bent, go for it. Zoals ik al zei; ik ga sowieso terug want ik kan er mijn voorraad producten voor een mega goede prijs halen. En het is gewoon heel leuk. Want voor mij geldt wel dat ik een buitenlandse supermarkt minstens zo leuk vind als een pretpark, maar ik weet ook dat ik knettergek ben. Daarbij vind ik het wel extreem zwaar dat ik met meer Duitsland bezoeken, meer leuke Duitsland content kan maken. Zwaar leven hoor! 😀 😉