moestuin

Moestuin update mei 2022

Het is zo heerlijk om nu een verslag te schrijven over mijn moestuin, want stiekem weet ik niet waar ik moet beginnen. Waar ik vorig jaar in mei nog echt moest beginnen, rolde ik nu mei binnen met een plan en een goed getroffen voorbereiding. Of nouja, van alle plantjes die ik in de afgelopen maanden voorzaaiden hebben zo’n beetje alleen de peper-, paprika- en tomatenplantjes het overleefd. Oh en aubergine, al moet ik zeggen dat dat niet van harte is gegaan. En wat het overleefde tot Ijsheiligen werd ook nog eens bijna opgevreten door (een van de weinige) slakken in mijn tuin. Het is wat, maar er is verder nog genoeg gebeurd. (Maar ik moet komende maand wel meer foto’s maken voor mijn blog.)

 

Mislukken bestaat niet

Afgelopen week heb ik alle tuinbonen geruimd. Het begon zo mooi; de plantjes groeiden prachtig, er kwamen bloemen in en vervolgens ook al wat tuinbonen. Vorige maand pronkte de bloemen van mijn tuinboon nog boven het updateartikel. Helaas volgden ook de luizen vlug en na de flinke regenbuien van midden mei leek het niet meer goed te komen. Prima, les geleerd en weer ruimte voor nieuwe opties. Ik moet wel zeggen dat ik denk dat ik volgend jaar niet kies om een tweede poging te doen, want ik vind erwten en peulen betere oogst geven en leuker groeien. Dat had ik niet verwacht want peulen uit de supermarkt vind ik niet lekker, uit eigen tuin daarentegen vind ik ze heerlijk. Overigens hebben mijn peper- en paprikaplantjes de bladluis van binnen wel goed overleefd en gaan deze nu prachtig, net als de tomatenplantjes. In sommigen zitten al knoppen!

Eerste oogst van het jaar

Deze maand heb ik ook echt al flink veel kunnen oogsten. Belangrijk oogstproduct was mijn paksoi, want door de warmte van de eerste helft van mei schoot die vast door. Daarom heb ik alles geoogst en opnieuw gezaaid voor een tweede ronde. Natuurlijk hoop ik stiekem wel dat die ook mislukt omdat het te warm wordt de komende tijd, maar ik doe wel gewoon een poging! Ook radijsjes heb ik veel kunnen oogsten. Deze waren heerlijk en nog helemaal niet pittig omdat dat eigenlijk ook net voor de warmte was. Verder zijn het vooral allemaal kleine beetjes die nog vooral in de vriezer terecht komen om op te sparen tot een volwaardige maaltijd. Uiteindelijk had mijn oogst deze maand een waarde van € 23,00. Ik hoop dat ik dit in de maand juni kan verhogen tot (minstens) € 30,00 oftewel € 1,00 per dag. Maar meer zou natuurlijk altijd leuk zijn!

De tuin is ontploft

De eerste twee weken van mei duurde lang, het was prachtig weer en de grote vraag of ik wel moest wachten tot Ijsheiligen om alles naar buiten te doen. Ik heb daarom een beetje een middenweg gezocht van bepaalde dingen wel vast naar buiten en andere dingen nog binnen houden. Uiteindelijk hielp het weer echt enorm mee, door zon (en een lekkere temperatuur) af te wisselen met heerlijke regenbuien ontplofte mijn tuin echt in de laatste twee weken van de maand. Ik kocht nog wat plantjes en zaaide nog een aantal andere dingen voor. Ik moet zeggen dat ik wel echt voorstander ben van voorzaaien, bij direct zaaien heb ik gewoon veel minder controle.  Het leuke is dat ik nu dus ook wat eigen zaden kan gaan oogsten, sowieso van de palmkool die nu is begonnen met indrogen maar ik zag ook dat er een radijs is doorgeschoten, die ik toch echt tot zaad wil laten komen.

Jansen kwekerij in Nuenen

Samen met Iris bezocht ik Jansen Kwekerij in Nuenen. Daar kochten we zo’n beetje alle plantjes die we op ons wensenlijstje hadden staan. Ook gingen er wat plantjes mee waarvan we niet wisten dat we ze wilde. Een heel mooie vondst vond ik zelf het colakruid, iets wat wel op mijn wensenlijstje stond maar wat ik niet had verwacht te vinden. Dit kruid ruikt dus precies als cola en smaakt ook een beetje hiernaar dus is heel leuk om te gebruiken in maaltijden. Ook was ik blij om rabarber en zoete aardappel te vinden.  Verder moest ik mezelf ook wel een beetje inhouden, want met alle peper-, paprika- en tomatenplanten die al stonden te wachten om naar buiten te gaan moest ik er zeker niet nog bijkopen. Maar het was verleidelijk. Ik kocht wel nog een paar extra aardbeienplantjes. En toen zag ik op internet dat er ook aardbeien bestaan met roze bloemetjes, dus die wilde ik ook heel graag hebben. Ik was bang dat het een lange zoektocht zou worden, maar vond ze al vrij vlug bij de Collse Waterlelie in Eindhoven, voor nog geen € 2,00 per plantje. Altijd slim om dus niet alleen de grote tuincentra, maar vooral de kleinere kwekers in de gaten te houden!

Wildplukken

In mei begon ook het vlierbloesemseizoen en ik besloot daar meteen gebruik van te maken. Ik heb daarom in een paar sessies, verdeeld over maand tijd, een aantal porties geplukt. Deels heb ik er al siroop van gemaakt, een beetje gedroogd voor thee en ik wil ook nog wijn (proberen te) maken. Maar dat gaat een heel nieuwe ervaring zijn. Verder heb ik nog niet zoveel geplukt want ik ben echt nog heel erg bezig met te leren wat ik wel en niet kan eten en waar en wanneer ik het moet plukken. Het is wel zeker iets waar ik me komend jaar verder in wil verdiepen en misschien ook wel meer onderzoeken buiten mijn directe omgeving, al is hier al veel te vinden.

Ik ben zoveel mogelijk aan het kijken hoe ik zoveel mogelijk van mijn planten kan gebruiken om mee te koken, om thee van te maken of voor persoonlijke verzorging. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik nu ook de peulen van de erwten bewaar om soep van te maken. Deze eten namelijk niet prettig, maar zijn wel heel lekker. Dus dat wordt een soep. Wat ik echt niet kan gebruiken zal compost worden, maar hoewel ik heel graag goede compost wil hoop ik toch dat het niet teveel is.