moestuin

Een mooie tuin zonder je bankrekening te plunderen

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Reclamefolder.nl

Er staat weer een lang weekend voor de deur. En met het mooie weer (op een paar buien na) dat voorspeld wordt is het ideaal om lekker in de tuin te gaan werken. Maar veel van de spullen die je nodig hebt om te tuinieren kunnen goed prijzig zijn. Ondanks dat het een hobby is en ik het erg belangrijk vind om daar geld voor opzij te zetten, is het altijd fijn als je met slimme keuzes net wat meer kan doen met datzelfde geld. Normaal ben ik zelf vooral van het moestuinieren, maar vandaag richt ik me op alle soorten tuinieren. En of je nu een mega tuin, postzegel in de stad of een balkon op vier hoog hebt, de meeste van de tips zijn toe te passen op al deze situaties!

Uitverkoopbak van het tuincentrum

Net zo goed als de supermarkt probeert het tuincentrum zo veel mogelijk te voorkomen dat ze dingen weg moeten gooien. Daarom hebben ze vaak een uitverkoopbak, kar of tafel. Daar staan soms heel zielige plantjes, die met een beetje liefde best nog wel een leuk leven kunnen gaan leiden. Zelf kocht ik vorig jaar een heel zielige clematis, waar ik mijn hart voor vast hield in de winter. Maar niet alleen is deze prachtig uitgegroeid, de bloemenpracht die er dit jaar in te zien is is niet normaal! Maar ook vond ik bij een tuinwinkel nog zes afgeprijsde rode kool plantjes, voor € 0,50. Dat zijn leuke bedragen om iets eens uit te proberen!

Combineer sierplanten met eetbare planten

Veel eetbare planten, zeker de meer vaste planten, zijn eigenlijk veel mooier dan je misschien zou verwachten. Dat maakt dat het best leuk is om goed te kijken naar wat je in je tuin zet. Let bij eetbare sierplanten wel altijd goed op wat het plantenlabel zegt. Als een plant gekweekt is voor sier kan er namelijk pesticiden en meststof gebruikt zijn die niet geschikt is voor consumptie. Het zijn ook vaak planten waarvan we niet eens door hebben dat ze niet alleen mooi zijn, denk bijvoorbeeld aan de roos. Wie denkt eraan dat elke roos eetbaar is, mits er geen schadelijke stoffen op worden gebruikt. Maar ook heel veel andere bloemen zijn goed eetbaar. Heel veel kruiden zijn dan weer veel mooier dan je zou denken.

Maak zelf stekken of vang zaad

Zelfvoorzienend zijn in je tuin is natuurlijk nog het allerleukst, je weet dan ook precies wat er wel en wat er niet gebruikt is en je weet zeker dat jouw tuin de optimale groeiomstandigheden heeft voor deze plant. Je kunt dat doen door stekken te nemen of door zaadjes van planten te halen. Veel bloemen, maar ook groenteplanten zijn perfect om door te laten schieten en zaad aan te laten maken. Heb je zelf nu niet de mogelijkheid om te stekken? Dan is de stekjesroute een leuke tip, dan kun je met het voertuig naar keuze, langs verschillende plekken rijden waar particulieren plantjes aanbieden. Je kunt deze dan ruilen, maar vaak kun je ook een kleine financiële bijdrage doen om iets mee te kunnen nemen.

Ook als het gaat om besparen op hobbies en dure aankopen, zoals tuinartikelen, is rond kijken en vergelijken altijd slim. Het kan een flink aantal euro’s schelen om wat rond te kijken, niet alleen in de winkels zelf, maar ook online en in de folderapp. Maar ook de andere tips kunnen je veel besparen, nog niet klaar met besparen op je tuinbudget? Kijk voor meer tips op Reclamefolder.nl want ook daar heb ik er een aantal gegeven!Kijk voor meer tips op Reclamefolder.nl want ook daar heb ik er een aantal gegeven!

Wil je de aanbiedingen voor huis, tuin en keuken altijd bij de hand hebben? Download dan de gratis Reclamefolder app via deze link*.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Reclamefolder.nl en bevat affiliatelinks, deze zijn te herkennen aan het sterretje * dat erbij staat.