samenwerking

Moet ik stoppen met sparen als de rente negatief wordt?

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met bestebank.org via Blog Brains.

Anno 2021 levert sparen je al niks meer op. Sterker nog, het wordt steeds realistischer dat we negatieve spaarrente gaan krijgen. Dat betekent; geld kwijt zijn om te mogen sparen. Daarnaast verliest spaargeld ook zijn waarde door inflatie. Tijd dus om na te denken wat je moet doen met je geld. Want kun je dan ook beter stoppen met sparen?

Een potje voor noodgevallen

Geld sparen doe je niet voor Jan Doedel. De meeste mensen sparen met een doel en dat doel kan natuurlijk van alles zijn, maar een potje voor noodgevallen is wel heel belangrijk. Dat is in de basis voor als je wasmachine of koelkast stuk gaat. Je kunt het uitbreiden tot een buffer zodat je een aantal maanden zonder salaris kan leven. Hiervoor kun je een streefbedrag nemen en als dit streefbedrag behaald is kun je zorgen dat je buffer, ondanks negatieve spaarrente en inflatie, op peil blijft met een kleine inleg. Toch is dat wel een heel andere situatie als een paar jaar geleden, toen geld op een spaarrekening nog elk jaar een beetje groeide.

Sparen met een doel

Je kunt natuurlijk ook sparen met een doel. Een vakantie, nieuwe auto of verbouwing bijvoorbeeld. Dit zijn spaarpotjes voor de korte termijn en zullen dus waarschijnlijk stukken minder kosten. Je hebt minder last van inflatie en doordat het bedrag vast minder hoog is dan op de buffer rekening zal ook de negatieve spaarrente minder invloed hebben. Zorg sowieso dat je nooit meer dan €100.000 bij één bank wegzet want dan valt het niet meer onder de bankgarantie en ben je al je geld kwijt als hij omvalt. Al heb ik zo’n idee dat dit sowieso niet geldt voor mijn lezers, ik noem het toch voor het geval je de Postcode Loterij wint.

Sparen of juist investeren voor de toekomst

Als je deze dingen dan geregeld hebt wil je misschien ook wel gaan denken aan je toekomst. Los van pensioenen via werkgevers en AOW van de overheid zul je namelijk nog wel meer nodig hebben. Het is daarom verstandig om na te denken over wat je (minstens) nodig hebt om te kunnen overleven en hoe je dat wil gaan verzamelen. En wellicht is het dan verstandiger om te gaan beleggen, in plaats van te sparen. Met een hogere spaarrente kun je namelijk nog wel rentenieren. Je leeft dan eigenlijk van de rente die de spaarrekening oplevert. Dat gaat nu niet meer, om te kunnen leven van wat je geld oplevert moet je investeren. Dat kan je doen door te beleggen in losse aandelen, in ETF’s (aandelen bundeltjes) en in cryptocurrency. Voor de meer avontuurlijke investeerder zijn er ook nog opties in o.a. start-ups en vastgoed, maar dat vraagt ook wel om een andere inleg.

Aandelen of crypto

Zoals ik al zei kun je ervoor kiezen om te investeren in aandelen of in crypto. Actieve handel wordt daarin vaak gezien als een makkelijke manier om vlug rijk te worden. Toch loop je op de langere termijn veel minder risico. Via Bitcoin Meester of Bitonic kun je bijvoorbeeld, nu de koers wat lager is, makkelijk Bitcoin aankopen. Door niet mee te doen met hypes, veroorzaakt door bijvoorbeeld een miljonair, regering of influencer, heb je uiteindelijk een veel stabielere investering. Omdat crypto nog niet gereguleerd is kan het nog makkelijk beïnvloed worden. Het afgelopen half jaar hebben we echter gezien dat ook de aandelenmarkt flink beïnvloed kan worden, doordat schrijvers op een forum met zijn alle één specifiek aandeel gingen kopen. Daar zijn heel veel mensen rijk geworden, anderen hebben er geld mee verloren. Beleggen, zowel in aandelen als in coins kun je dus het beste voor de lange termijn doen. Naast Bitcoin zijn er natuurlijk nog andere ‘coins’ te koop, allemaal met een andere basis. Je kunt dus het beste zelf uitzoeken welke bij je past.

Waarom je je buffer niet moet beleggen

Je buffer is voor noodgevallen, deze moet je dus niet (helemaal) op een spaarrekening zetten waarbij je er niet zomaar toegang toe hebt, ondanks dat de rente op deze rekeningen vaak hoger is en het daarom aantrekkelijk kan lijken. En je moet er ook niet mee investeren. Stel dat je het geld precies nodig hebt als ook de beurs in een dip zit, dan heb je kans dat je met verlies moet verkopen. Dat voorkom je door dat bedrag in elk geval niet te gebruiken voor beleggingen.

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst

Van lezers hoor ik vaak dat ze beleggen eng vinden en bang zijn dat al het geld in één keer weg is. En ja, het zou technisch gezien kunnen gebeuren dat de beurzen crashen en al je aandelen niks meer waard zijn. Als je je echter een beetje gaat inlezen over hoe de beurzen zich de afgelopen 100 jaar hebben gedragen, kom je er al vlug achter dat elke crash uiteindelijk weer goed komt. Ik zou je ook zeker afraden om zomaar wat te doen, maar angst is een slechte raadgever. Als je niet goed weet hoe je je geld in de huidige situatie voor je kan laten werken kun je beter een financieel adviseur in de arm nemen om je meer te vertellen over de mogelijkheden. Er zijn namelijk geen twee financiële situaties hetzelfde dus daarover zou ik geen advies willen en mogen geven.

We zitten op dit moment in een situatie waarbij je goed moet nadenken over je financiële toekomst. Het is dan ook niet voor niks dat juist nu financiële blogs als paddenstoelen uit de grond schieten. Voor alle financiële lagen van de samenleving geldt dat we niet meer aan onze financiële toekomst kunnen werken zoals onze ouders en grootouders dat deden. Dus wees bewust van wat geld op dit moment doet en wat je nodig hebt om je doelen te halen.

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt jouw inleg verliezen. Bovenstaande blog is zuiver ter vermaak en informatie. Dit kan niet worden gezien als koopadvies.

Dit artikel bevat een betaalde samenwerking met bestebank.org via Blog Brains.