cadeaubonnen verlopen
Actualiteiten

Mogen cadeaubonnen een vervaldatum hebben?

Cadeaubonnen en -kaarten zijn een populaire manier van geld geven. Het is toch nét wat persoonlijker en feestelijker dan een envelop met geld, maar toch kan de persoon die het cadeau mocht ontvangen zelf de keuze maken wat hij/zij ermee koopt. Daarnaast vind ik het zelf altijd wel lekker dat cadeaubonnen niet zo vlug bij de gewone boodschappen belanden, wat mij met geld wel regelmatig gebeurt. Nu belanden veel cadeaubonnen in een la en vergeten mensen dat zij die bon nog hebben, super zonde want cadeaubonnen zijn niet oneindig bruikbaar. Een gegeven dat niet iedereen lijkt te weten als ik er met mensen in mijn omgeving over praat. Daarom ben ik eens even in de regels van betreft houdbaarheid van cadeaubonnen gedoken.

Jouw rechten volgens de wet

Er zijn geen regels over hoe een cadeaubon of -kaart eruit moet zien. De uitgever mag helemaal zelf beslissen wat hij erop zet, maar aan wát de uitgever erop zit kun je wel rechten ontlenen. Zo zijn cadeaubonnen en -kaarten waar geen uitgifte- of vervaldatum op staan en waarvan deze informatie nergens te herleiden is onbeperkt geldig. Let wel op dat deze informatie ook op internet te vinden kan zijn, wat de kaart gewoon een geldigheid geeft. Heeft je cadeaubon of -kaart wel een uitgiftedatum, maar geen vervaldatum dan is de kaart minimaal 5 jaar geldig. Dat betekent dus niet dat de kaart ongeldig wordt ná de 5 jaar, maar het kan je eventueel meer moeite kosten om ze in te leveren. Bij een cadeaubon of -kaart die korter dan 5 jaar geldig is is de uitgever verplicht een vervaldatum aan te geven.

Waardeverlies van een cadeaubon

Een uitgever mag dus zelf beslissen hoe hij zijn regels opstelt. Jezelf goed informeren is daarom erg belangrijk en ik zal ook meteen mijn advies maar delen; zorg gewoon dat je die cadeaubon of -kaart in je tas of portemonnee houdt en lekker vlug uitgeeft. Sommige cadeaukaarten verliezen namelijk ook nog eens hun waarde na een bepaalde tijd. Zo ga je een soort van ‘rente’ betalen over je VVV cadeaukaart als je hem niet binnen 3 jaar gebruikt. Zonde natuurlijk!

Ook kan het zo zijn dat je cadeaubon zijn waarde verliest doordat de uitgever van de cadeaubon failliet gaat. In dat geval heb je als consument hoogst waarschijnlijk gewoon pech en ben je je geld kwijt. Je zou de waarde van het bedrag nog op kunnen eisen bij de curator, maar omdat je helemaal achteraan de rij met schuldeisers staat is de kans nihil dat je ook daadwerkelijk wat krijgt. Mocht er een doorstart worden gemaakt kan het zo zijn dat je cadeaubon weer gebruikt kan worden, maar dat is geen recht wat je hebt als consument. Toen V&D rond kerst 2015 failliet ging zaten ook veel mensen met een cadeaubon van het warenhuis. Ze waren uitgegeven als kerstpakket, mensen hadden ze als kerstcadeau gekocht en er waren natuurlijk ook nog heel wat ongebruikte kaarten. Op dat moment kwamen veel andere bedrijven met (ludieke) acties om mensen tegemoet te komen. V&D was natuurlijk wel een heel groot bedrijf, voor de bakker om de hoek hoef je dit soort acties niet te verwachten.

Wat moet je doen als je een verlopen cadeaubon of -kaart hebt?

Kom je tijdens je volgende Konmari-sessie een verlopen cadeaubon of -kaart tegen? Gooi hem dan niet meteen weg, maar neem contact op met de uitgever van de bon of kaart om te kijken of er wellicht coulance kan worden verleent op de geldigheidsdatum. Soms moet je hiervoor bij betalen, andere keren is het helemaal niet mogelijk maar wie niet waagt, wie niet wint! Kun je echt helemaal niks meer met je cadeaubon of -kaart? Gebruik hem dan voor het goede doel en stuur hem op naar Doneerkadobon. Maar veel slimmer is om je bonnen niet te laten verstoffen, maar jezelf lekker te verwennen met een leuk cadeautje!

Heb jij nog ergens ongebruikte cadeaubonnen liggen?

 

29 gedachten over “Mogen cadeaubonnen een vervaldatum hebben?”

 1. Fijn blog ! Goed om alle feiten rondom cadeaubonnen eens te lezen?

 2. Ik had verlopen bonnen van de ici Paris. Maar die deden totaal niet moeilijk. Die werden in de winkel door een belletje van de medewerkster weer geactiveerd!

 3. Bij BOL.com betekent verlopen ook geld kwijt, al na 3 jaar. Dit staat niet op de kaart maar alleen ergens goed verborgen in je account. Ik wil en koop nooit meer een BOL.com kaart.

 4. Ik heb een cadeaukaart van de Veluwse Bron. 1 jaar geldig, 3 weken over datum.
  Gemaild. Reactie: ‘We doen hier niets mee.’.
  Hiermee gooi ik 20 euro in de prullenbak. Wat een slecht concept. Je betaalt 20 euro en een jaar later is dat geld niets meer waard.
  Voor mij geen cadeaukaarten van de Veluwse Bron meer.

 5. Ik heb 2 kaarten van ici paris, allebei verlopen en ze werden niet meer aangenomen. Ik had ze beide in mijn portemonnee maar ik koop niet maandelijks een nieuw luchtje.
  Er staat alleen achterop verzilveren tot 1 jaar na aankoop (dus je ziet geen vervaldatum). Ik vind dat echt veel te kort! Geldklopperij! En zal dan ook nooit meer een ici paris kaart kado doen!

 6. Zoals ik in het artikel ook aan geef: contact opnemen met de uitgever. In de winkel kom je waarschijnlijk niet ver, maar via de website kun je wellicht kijken wat ze voor je kunnen betekenen.

 7. Hoort de winkelmedewerkster van Ici Paris Xl voor je te doen, je kadobon verlengen .
  Doe dit nl al jaren voor onze klanten, middels 1 telefoontje.
  Anders kun je zelf met de klanten service bellen .

 8. Hier precies zo Nanda!

  Doeiii 90,-
  Daar doen we niets mee. Kaart is 10 dagen verlopen SCHANDALIG.

 9. 1 jaar is het wettelijke minimum, tenzij het consumptie- of toegangsbonnen voor een evenement van korte duur zoals een festival of concert betreft.

  Let wel op dat veel bedrijfjes proberen te speculeren op deze onwetendheid bij de consument. Ook loop je een aanmerkelijk risico dat het bedrijf in kwestie op de fles gaat naar mate je langer wacht.
  Bedrijfjes die zich namelijk bedienen van een dergelijk verdienmodel ten nadele van de wettelijke rechten van de client, zijn namelijk niet de meest betrouwbare of degelijke en houden het vol totdat ze nèt iets te vaak betrapt zijn.
  Wees dus goed op je hoede.

  Wettelijk kader volgens BW 6 art. 236 sub g.

 10. Bij mij idem dito de cadeaubon van Beautycadeau (paars beauty & parfum cadeau). Er stond €50,- op en inderdaad vermeldt dat de bon 1 jaar geldig is.
  Tegenwoordig staat de verloopdatum er niet meer op daar moet je voor inloggen etc.
  Ik had de bon bewaard om iets te kopen wat ik ECHT nodig had!
  Recentelijk ging ik toch maar eens kijken. De bon bleek 2 weken verlopen.
  Op de website las ik dat ze een coulance bieden van 3 maanden. Ik blij totdat ik belde toen sloeg mijn humeur om in kwaadheid.
  Ze activeren je kaart namelijk nog maar voor 50% wat wil zeggen dat ik nog maar €25,- kon besteden!
  Zij noemen het coulance ik diefstal!!!
  Waardeloos bedrijf die aan de haal gaan met namen als ICI Paris en Rituals. Terwijl dit bedrijf totaal niet weet wat klantvriendelijk is. Medewerkers zijn arrogant en tonen geen enkel begrip. Voor mij never nooit meer een beauty en parfum cadeaubon!
  Mensen wees alert! Zonde geld!

 11. Ik snap inderdaad niet dat dit wettelijk is toegestaan, het hebben van een verloopdatum nog niet zozeer, wel dat het zo kort en onduidelijk is.

 12. Bij yoursuprise kunnen ze alleen 20% korting bieden niet geldig met acties terwijl die 20% korting al regelmatig gegeven word via Facebook dus wat is dat voor compensatie? €25 foetsie! AU

 13. Waar kan je de regelgeving vinden rondom de geldigheid wat betreft vouchers(giftcards etc.)?

 14. ik heb een cadeaubon van nr1cadeau van 70 euro.
  die is maar een jaar geldig. ik zie net dat hij pas een maand over datum is maar ik krijg niks terug hoor.
  Kon het ook niet in mijn tas bewaren want het was voor een weekendje weg.
  Dat vind ik zo vreselijk slecht. Maar een jaar geldig en ze steken zo even 70 euro in hun zak.
  Daar en tegen vond mijn zoon een cadeau bon van The Stone uit….2012. De meiden in de winkel hebben hem lachend laten verzilveren en op hun prikbord gehangen. dat is pas vriendelijk.

 15. Volgens een bericht van de consumentenbond 13 november 2018
  Moet een cadeaukaart minimaal 2 jaar geldig zijn.
  Ik kwam er gister achter dat mijn restaurant cadeaukaart á 50 euro, 1 dag verlopen was. Blijkt ook maar 1 jaar geldig te zijn? Coulance aangevraagd en dan kun je een nieuwe krijgen voor de helft van het geld!
  Volgens mij klopt dit niet !

 16. Het bericht waar u naar refereert is een nieuwsbericht. Het gaat hier om een motie die is aangenomen door de tweede kamer. Ik heb even gekeken wat dit betekent, op http://www.parlement.com lees ik: “Het is aan het kabinet om te beslissen wat er met een aangenomen motie gebeurt. (…). Er zijn talrijke voorbeelden van niet-uitgevoerde moties.” Waarschijnlijk valt deze motie ook onder die laatste categorie. Informatie die ik verder opzoek bij de consumentenbond zegt ook nog steeds; minimaal 1 jaar geldig. Jammer, maar ik hoop dat ik je wat duidelijkheid heb kunnen geven!

 17. Heb precies hetzelfde met mijn restaurantcadeaukaart van 75 euro. Een maandje verlopen en zojuist binnen de drie maanden coulance gevraagd. Ze bieden inderdaad maar de helft. Dat is eerder diefstal dan coulance. Er staat een geldigheid van een jaar op de kaart (datum zelf opzoeken) maar ik had begrepen dat het wettelijke minimum 2 jaar is.

 18. Er is eind 2018 gestemd in de tweede kamer om de wettelijke minimum naar 2 jaar te zetten, helaas is deze wet nog niet aangenomen. Zie mijn antwoord aan Rijkers.

  Ik vind 2 jaar nog steeds veel te kort, minimum zou 5 jaar moeten zijn in mijn ogen. Echter snap ik wel dat er geen data op de cadeaukaarten staat/ dat je dat online moet opzoeken, dat is met een plastic kaart natuurlijk anders dan vroeger met een papieren cadeaubon. Toch heb ik ook gehoord dat er cadeaubonnen zijn waar de website waar je kunt checken erg moeilijk te vinden is. Dat is ook weer niet eerlijk. Er mag dus veel worden veranderd in cadeaubonwereld.

 19. Hier gaat de restaurantcadeaubon definitief in de ban! En zo ook elke andere cadeaubon die een geldigheidsduur van 1 jaar heeft en/of geen keurmerk van de Consumentenbond heeft en/of geen “echte” coulanceregeling hebben.

  Net met een medewerker en vervolgens een manager van Restaurant cadeaubon contact gehad ivm verlopen cadeaubon.
  Was ook al wat langer dan de 3 maanden dus coulanceregeling was niet meer mogelijk.
  Na info of er wellicht tegen een kleine vergoeding toch niet wat mogelijk was? Bij sommige andere cadeaubonaanbieders kun je soms na betaling van een tegemoetkoming in de administratiekosten een nieuwe pas ontvangen of wordt je pas weer geactiveerd.*)
  Maar nee er kon helemaal niets meer gedaan worden, we hadden ons zelf niet aan de “afspraak” gehouden, is eigen verantwoordelijkheid en dan hadden we maar beter op moeten letten en niet zo lui (!!!) moeten zijn.
  Aan de coulanceregeling zaten ook kosten verbonden maar welke werden niet genoemd. Toen ik opperde dat het misschien wel netjes is om daarover iets op de site te zetten kreeg ik als reactie “Nee dat doen we niet want dan worden de mensen nog luier.“ !?!?
  Tsja na zoveel “logica” ben je dus uitgepraat!
  (De opmerkingen mbt de luiheid van de consument incl. mijzelf werden notabene ook nog door de manager gemaakt!)

  Nu ik voorgaande reacties lees begrijp ik wel dat ze dit niet vermelden want bij de coulanceregeling raak je dus alsnog de helft van de waarde kwijt.
  Dit alles heeft mijns inziens niets met luiheid van de consument te maken maar met een graaicultuur bij dit bedrijf!

  Ik voel me gewoon bestolen dus wat mij betreft alleen nog erkende, betrouwbare cadeaubonnen en anders terug naar het geven van (leuk verpakt) contant geld i.p.v. m’n geld uitgeven bij dit soort bedrijven.

  Overigens goed voor een ieder om te checken de Restaurantcadeaubon is onderdeel van de
  Blackhawk Network Company en hieronder vallen ook de Beautycadeaubon en de Ned. Saunacadeaubon en volgens de resp. sites hebben ze exact dezelfde regels en voorwaarden.

  Succes in cadeaubonnenland en ik ben het er helemaal mee eens dat er nog wel het nodige veranderd mag/kan worden en het zou helemaal mooi zijn wanneer er een minimale wettelijke termijn vastgesteld wordt.

  *) Ook nog even iets positiefs maar bij ICI Paris XL activeren ze je pas gewoon zonder extra kosten of allerlei rompslomp, TOP!

 20. Ik ben dus niet de enige met een verlopen cadeaubon!! Potverdorie trek ik net een laatje open, vind ik 4 bonnen voor in totaal 185 euro te goed. Aan de reacties te lezen van de anderen maak ik geen schijn van kans om er nog iets mee te bereiken.

  Ik kwam wel nog dit, namelijk dat je verlopen cadeaukaart kunt inwisselen en er toch nog iets voor krijgt. Iemand ervaring mee? https://www.giftomatic.nl/verlopen-cadeaukaart

 21. Ik heb een dinerkaart die precies 11 dagen was verlopen (op 1 jaar), ter waarde van 75 Euro. De coulanceregeling was dat ik een dinerkortingkaart aangeboden kreeg (waarde 34,95) waarbij ik een jaar lang 25% korting krijg op aangesloten restaurants.

  En nu blijkt dat het aantal aangesloten restaurants op de dinerkaart(punt nl) heel veel meer is dan op dinerkortingkaart(punt nl).

  Mijn probleem is dat de dinerkaart eigenlijk een debetkaart is met een waarde, in ons geval 75 Euro. Na 1 jaar wordt volgens de voorwaarden dus eigenlijk het bedrag gewoon “gestolen” door de dinerkaart organisatie, volgens de voorwaarden of niet.

  De kortingskaart is eigenlijk geen echte dinerkaart, omdat je nog altijd zelf 75% moet afrekenen.

  Ik zou gewoon iedereen willen adviseren die de dinerkaart overweegt te geven, maak een leuke surprise met het bedrag in geld er in, want dan weet je zeker dat de waarde ervan nooit verloopt.

  Ik vind cadeaukaarten/bonnen met een verloopdatum die in volle bedrag al zijn afgerekend niet meer kunnen. Er zou geen termijn aan moeten vast zitten omdat door inflatie en prijsverhoging je uiteindelijk vanzelf wel minder krijgt voor het bedrag waarvoor de kaart is afgetikt aan de kassa.

 22. Diner cadeau kaart van 100 euro , welke 3 maanden over de datum is .

  Staat geen datum vermeld op de kaart alleen in het klein de dat je online de verloop datum moet controleren .
  Stond dus mooi voor aap bij het afreken .
  Klacht in gediend bij diner Cadeau organisatie maar uiteraard niets van gehoord,

  Mij advies geef de diner cadeau bonnen meer cadeau ,

 23. Bij ons waren het bol.com bonnen. Er staat geen aankoopdatum op en op het kartonnenhoesje staat dat de kaart 3jaar geldig is. Na contact met bol.com blijkt dat ze aangemeld hadden moeten worden door de gever. Dan waren ze aan een account gekoppeld en dan hadden ze misschien iets kunnen doen, maar nu ze niet aangemeld zijn is het dus weg.
  Ohja. De persoon die ik sprak zei ook nog dat ik het niet moest zien als dat hun dat bij de winst optellen. Toen zei ik nee ze steken het zo in hun zak. Dat vond hij niet een vriendelijke gedachten van mij

Reacties zijn gesloten.