verhuizen

Plannen voor onze droomkeuken en hoe we dat gaan betalen

Deze tijd vorig jaar waren Vriend en ik druk bezig met de zoektocht naar een droomhuis voor ons twee. We zochten natuurlijk dagelijks op huizensites en hebben ook best wel wat woningen bezocht. Ik ben zelf groot fan van het RTL programma ‘Kopen zonder kijken’ en stond bij elke bezichtiging al klaar met een lijstje van welke muren we uit zouden gaan breken. Ook aan het huis waar we uiteindelijk terecht zijn gekomen is nog wel het een en ander te perfectioneren. De badkamer konden we meteen doen, maar voor de keuken was geen budget. Daarom hebben we dat nog even uitgesteld, maar dan is de vraag; kunnen we dat zelf financieren of gaan we toch voor een lening? En zo ja, waar kunnen we dan goedkoop lenen?

Sloophamer in de aanslag

De droom over de verbouwde keuken is in de afgelopen maanden steeds verder uit de hand gelopen. Laat ik bij het begin beginnen, want onze keuken zit er zo ongeveer net zolang in als het huis er al staat. Een oud beestje dus, met zo’n 40 jaar. En we willen het dus voor zijn dat er straks echt iets kapot gaat, zoals het fornuis. Want als die eruit moet stort de keuken helemaal in, ben ik bang. Verder zijn er veel dingen wat provisorisch geregeld. Dat geeft helemaal niks, maar dat maakt de wens om het meteen helemaal perfect te doen alleen maar groter. Al vlug kwamen we daarom tot de conclusie dat de 1 meter brede muur tussen de keuken en woonkamer er echt uit zou moeten. Daarna gingen we los, hoewel we echt nog niet weten of al onze plannen kunnen en zullen doorgaan laten we onze fantasie de vrije loop.

Onze nieuwe badkamer

Dat deden we trouwens ook bij onze badkamer. We hebben voor de ‘natte ruimte’ maar heel weinig plek, met een goede 150 bij 200 cm is het zelfs kleiner dan ons bed! En toch moesten wc, douche en wasbak erin komen. De eerste keer dat we ons überhaupt gingen oriënteren stapten we de eerste beste winkel in, kozen de badkamer die we mooi vinden en lieten hem uittekenen. We sloegen stijl achterover van de prijs. Door uiteindelijk wat concessies te doen en zelf te shoppen wisten we uiteindelijk dat bedrag, wat bij de badkamerwinkel alleen nog maar voor de materialen was, te halveren en dan ook nog inclusief mankracht. Het is een simpele, maar nette badkamer geworden. Met alles erop en eraan wat we wilden, alleen geen zwarte kranen want dat vond ik gewoon te duur. En achteraf ben ik daar eigenlijk wel heel blij mee, want het is nu al moeilijk genoeg om schoon te houden. Dit is dus deels ook de aanpak die we willen meenemen naar de keuken; lekker veel zelf doen en vooral verder kijken dan alleen de keukenwinkel.

Mijn wensenlijst en zijn wensenlijst

Voor de keuken vinden we beide het uiterlijk belangrijker. Voor de badkamer was ‘gewoon mooi’ genoeg, hij hoefde niet in een woonmagazine te passen. De keuken zien we dan weer wel als een verlengstuk van ons interieur, zeker als straks die muur weg is. De tegels die ik te duur vond voor in de badkamer, wil ik dus nu in de keuken. Maar nog belangrijker dan uiterlijk vind ik gebruiksgemak. Alles wat ik nu vervloek aan de keuken moet anders. En dan de apparatuur, want dat wordt ook nog wel een dingetje. Ik zou heel graag een Quooker hebben, maar is dat het geld waard? En wat voor oven willen we, behalve eentje waarin alles gelijktijdig gaart en niet zoals nu voor rauw en achter zwart. Er zullen nog veel keuzes gemaakt moeten worden. We zijn het er al wel over eens dat we een zwarte/ antraciet keuken, met een composiet aanrechtblad en groene tegeltjes willen. Dat we in elk geval op één lijn zitten betreft de uitstraling van de nieuwe keuken is vast 1 stap. Nu de rest nog.

Hoe gaan we dat betalen?

De plannen stapelen zich maar op en nu we hier bijna 9 maanden wonen komen we er ook achter dat de verbouwing niet meer verder kan worden uitgesteld dan komende zomer. Dus is de vraag hoe we dat gaan betalen. We zijn daar nog steeds niet over uit, een bouwdepot valt in elk geval al af voor ons. Het is te kostbaar zo vlak na de aankoop van een huis, we hadden dat dan beter meteen kunnen doen. Naast zelf sparen is geld lenen ook nog één van de mogelijke opties. Gelukkig is daarvoor een handige vergelijkingssite die ons kan helpen om de best passende leningen te vinden tegen de laagste rentes. Omdat we pas in het voorjaar willen gaan verbouwen (in de winter is buiten koken toch minder tof en een open gevel trouwens ook) hebben we nog even de tijd om te kijken wat het best past. Wellicht wordt het wel een combinatie van zelf sparen en een lening.

Wij gaan er dus nog even goed over na denken. Maar ik ben ook wel benieuwd naar andere ervaringen. Heb jij wel eens zo’n grote verbouwing gedaan? En hoe heb je die toen gefinancierd?

Let op! Geld lenen kost geld.

Dit artikel bevat een betaalde samenwerking met Geld.nl via Blog Brains.

11 gedachten over “Plannen voor onze droomkeuken en hoe we dat gaan betalen”

 1. Hi Minke,

  Mooie plannen! Wij hebben op marktplaats een nieuwe Quooker, dus compleet met boiler en flex kraan, gekocht voor €700. Dat scheelde al de helft.

  Verder hebben we kastjes en binnenwerk van Metod Ikea gedaan en de frontjes en het werkblad van een “luxe” winkel. Je hebt houtmerk of frontz die gespecialiseerd zijn in frontjes voor ikea keukens. Zo hebben we echt een luxe design keuken die heel veel minder kost dan wat je in een keukenwinkel zou kopen. Metod kastjes kan je zelf ook best makkelijk in elkaar zetten, dat scheelt ook geld want de installateur kan ze dan zo installeren. Misschien een leuke tip en veel succes!

 2. Hoi! Ik heb bij een grote bekende, degelijke, keukenboer gewerkt op de service-afdeling. Een paar dingen om rekening mee te houden wanneer jullie definitief de keuken uitzoeken/samenstellen: hoe donkerder en matter de kleur van de kasten, hoe meer en beter vingerafdrukken zichtbaar zijn. Je poetst je eigen een ongeluk! En een composietblad kan niet tegen zuren. Dus geen citroensap knoeien. Of een druppel afwasmiddel laten liggen. Daar krijg je doffe, witte vlekken van. Er zijn genoeg soorten werkbladen die de look en feeling van composiet hebben maar beter geschikt zijn voor kook/bak liefhebbers. Wat je ook kiest, koop geen Boretti apparatuur. Heel duur voor slechte kwaliteit en slechte service. Is niet eens Italiaans! Quooker is wel een aanrader maar ook de kokendwaterkranen van Grohe zijn goed van kwaliteit. Hou rekening dat de levertijd ongeveer 2-3 maanden is. Tenzij je een showroom model kiest. Let dan wel op de garantie termijnen van zowel keuken als apparatuur. Veel plezier met het uitzoeken en samenstellen van jullie droomkeuken!

 3. We hebben twee jaar geleden een nieuwe badkamer laten plaatsen samen met de wc beneden. Toen we hier 20 jaar geleden kwamen wonen, hebben we dat ook gedaan. Met spulletjes van de Praxis. Toen door een familielid die heel wat minder bouwkwaliteiten had dan hij zelf dacht helaas. Voor het oog was het netjes, maar na 17 jaar was alles op. De tegels op de vloer gebarsten omdat de tegels krom waren en dit snel gebeurd. Dit keer zijn we bij een paar sanitair winkels geweest en hebben een goede deal gekregen. De aannemer heeft ook wat van de prijs afgedaan maar we waren in totaal toch EUR 18000, 00 kwijt. We genieten elke dag van de fijne badkamer. We hebben het van spaargeld betaald. Wat ik wel tegen vond vallen waren de extra kosten voor bijv. hoekprofielen en de drempels. Ook wilden ze EUR 50 hebben per opgehangen accessoire. Dat hebben we maar laten doen door een handige oom.

  Het wonen in een huis waar verbouwd wordt vond ik erg afzien. De mannen waren keurig hoor maar er gaat soms wat mis. De muur in de badkamer bleek rot en zo zat er opeens een gat in de muur van de kamer van dochter (die delen die muur). Ook was de hele gang vloer nat omdat een aansluiting van een tuinslang lekte bij het kraantje, die ze gebruikten voor het mengen van cement. We hebben uiteindelijk EUR 250 terug gekregen van de aannemer daarvoor. De muur hebben ze hersteld en dicht gesmeerd aan de kant van dochter. En natuurlijk het lawaai en stof overal. Geen badkamer (we gingen douchen bij mijn ouders) en gammel tijdelijk toilet etc.
  Ook keken we voor een keuken afgelopen zomer. Daarbij kregen we naast een scherpe offerte een cooker cadeau. We hebben uiteindelijk van de keuken afgezien omdat we binnen een jaar willen verhuizen. Het geld voor de keuken blijft staan voor het volgende huis.
  Goed dat jullie er in ieder geval samen uit zijn wat het moet worden. De smaak van manlief en mijzelf loopt wel wat uiteen. Onze eerste keuken lukte in een keer, nu hebben we wat langer moeten zoeken.

 4. Hoi, op dit moment wordt ons huis verbouwd inclusief keuken. We hebben het gefinancieerd door onze mini hypotheek fors te verhogen. Ons spaargeld willen we gezien de rare tijden liever achter de hand houden. De hypotheek heef teen variabele rente, dus we mogen boetevrij aflossen. De keuken hebben we uitgezocht in Duitsland, mooie keuken voor een mooie prijs. Transparantie en geen verkoopdruk bij de verkoper, ook heel fijn. Het fornuis (stoves) en de koelkast komen los te staan en ook de tegels hebben we elders uitgezocht. Veel plezier met je keuken!

 5. Ja de keuken en de badkamer staan hier ook nog op de planning om nog te doen. Ons huis is van 1968 en badkamer en keuken zijn even oud. We wonen hier intussen al 15 jaar en zowat alles had prioriteit op die dingen. Zolang het nog werkt, probeer ik het te doen met wat er is. Nu we zo n beetje aan het einde van de verbouwingswerken zijn gekomen, ga ik binnenkort wel eens werk maken van de keuken en badkamer.
  No way in hell dat we daarvoor zouden lenen! Wij sparen eerst voor we iets aanpakken, en we doen bijna alles zelf. Daardoor duurt alles natuurlijk wat langer. Ik ben ook totaal niet van plan meer dan 5000€ aan de keuken of de badkamer te spenderen.
  Ik wil dat we alle kosten die we in het huis steken, er ook weer uit kunnen halen. Een duurdere keuken of badkamer heeft volgens mij geen zin, want iedereen heeft zn eigen smaak en dat zijn dingen die vaak direct worden aangepakt, als mensen een huis kopen.

 6. Wij hebben een heel huis van top tot teen moeten verbouwen dus alles zit in de hypotheek en eigen geld. Om onze droomkeuken betaalbaar te houden hebben we gekozen voor de binnenkastjes van Ikea (zijn prima van kwaliteit) en de fronten laten maken bij “houtcuisine”. Omdat het vol houten deurtjes zijn kan je ze ook eens in de zoveel tijd over laten schilderen zodat het nooit verveelt. Apparatuur onderhandeld bij 123 keukenapparatuur (hoe meer je af neemt hoe beter de prijs) Boretti fornuis was een showmodel. Tegeltjes heb ik bij de restanten van de tegel bedrijf uitgezocht. We hebben hierdoor bijna 7 duizend euro bespaard want we hadden hem eerst bij een keuken winkel laten uitrekenen.

  Dit is onze keuken geworden https://pin.it/ahMm4zo

 7. Wat een leuke plannen allemaal en fijn dat jullie op een lijn zitten. Wij hebben heel veel verbouwingen gedaan maar alles zelf gedaan en gefinancierd. Dat is veel goedkoper natuurlijk maar neemt ook veel meer tijd in beslag en ongemak tijdens het proces. Mijn ervaring is wel dat het de moeite waard is te investeren in onderdelen/apparatuur en kwaliteit die je echt graag wil hebben, want voor je het weet ben je 25 jaar verder en heb je daar nog steeds lol van. Ook is het goed om ‘groot’ te denken en bv een muur te verplaatsen of op een nieuwe manier te gaan koken bv inductie ipv gas, omleggen van waterafvoer ed. Een familielid heeft zowel keuken als badkamer laten doen en het viel op dat de badkamer veel langer in beslag nam ivm leidingen/tegelwerk en daardoor uiteindelijk duurder was dan de keuken. Veel plezier en voorpret gewenst.

 8. Mijn keuken is nu 17 jaar oud. Ik heb een composietblad. De spatwand achter het fornuis is hetzelfde composiet als het blad net als mijn vensterbank en bovenop mijn kast waar oven en magnetron inzitten. Na al die jaren nog steeds super mooi maar dat was wel het duurste van de hele keuken. Ik wilde het blad gitzwart maar viel achterover van de prijs. Gekozen voor een zwart blad met lichtere stippeltjes erin dat scheelde 200,- per meter. We kregen de apparatuur gratis. Dat was een goedkoper merk en binnen korte tijd is alles vervangen met uitzondering van de oven die doet het nog steeds. Wij willen ook een andere keuken wegens een andere indeling maar wil absoluut weer een composietenblad met spatwand etc. Ik hik erg tegen de prijs aan, we moeten nog even doorsparen. Veel plezier met het uitzoeken van een nieuwe keuken.

 9. Wij hebben sinds 4 weken een nieuwe keuken en hier hebben we voor gespaard. Ik zou nooit een lening afsluiten of de hypotheek verhogen om een keuken, badkamer of iets anders te vervangen.
  Eerst sparen, dan kopen.
  We wilden een aantal jaren geleden eigenlijk al een nieuwe keuken maar hadden er destijds geen geld voor. We hebben toen de keuken wat gerenoveerd en aangepast zodat deze nog een aantal jaren mee kon.
  Mijn man heeft een klusbedrijf en heeft de nieuwe keuken zelf geplaatst. Hoewel we hierdoor geen arbeidsloon hoefden te betalen, had hij gedurende 2 weken ook geen inkomen dus financieel maakte dat niets uit.
  (Mijn man plaatst voor zijn werk veel badkamers en keukens en raadt zwarte kranen af i.v.m. kalkaanslag.)

 10. Toen we in ons huis kwamen hadden we een klein bouwdepot (5000 euro, voor het geval dat), maar eigenlijk alles uit eigen geld betaald. Keuken is hier ook ikea (de lades die we overal hebben ipv kastjes is echt fantastisch!!!!!), maar blad van roestvrijstaal los besteld. Vaatwasser is het enige dat we inbouw hebben en heb gewoon een goede aanbieding afgewacht van een goed merk. Boretti had ik nog (zou ik nooit nieuw kopen), koelkast hebben we zijn losstaand Amerikaans model.
  Badkamer hebben we toen alleen een nieuwe douchedeur in gezet, omdat de oude echt te smerig was en van plastic. Badkamer is nu een aantal jaar verder wel toe aan een totale verbouwing. Spaar ik nog een half jaar tot driekwart jaar voor door. Het hoeft niet morgen te gebeuren, maar kan ook echt niet te lang meer wachten.

Reacties zijn gesloten.