Geen categorie

Recept: Bagels van €0,07 per stuk voor een budgetproof Valentijnsontbijt

Zondag is het Valentijnsdag, de perfecte dag voor een ontbijt op bed met je Valentijn. Daarbij horen natuurlijk lekkere broodjes en ik besloot eens te proberen om bagels te maken! Want afbakbagels bij Albert Heijn kosten al ruim €0,35 per stuk en ik dacht dat dat toch wel goedkoper moest kunnen. Dat bleek niet alleen waar, ik vond het óók nog eens heel makkelijk, op wachten na super snel en zowat zonder troep te maken. Dat ik het ook nog eens heel leuk vond om te doen helpt ook. De bagels zijn afgekoeld heel goed in te vriezen voor later en ook dan net zo lekker als vers uit de oven.

Ingrediënten:

  • 500 gram bloem
  • 250 milliliter lauwwarm water
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 10 gram zout
  • Snuf zout
  • Snuf suiker
Stap 1 – Meng het water, de olijfolie en de gist in een glas met elkaar. Weeg vervolgens de bloem af en doe dit in een kom. Meng het zout door de bloem en maak een kuiltje in het midden waar je het vloeibare mengsel in kan gieten.
Stap 2 – Met je vingers meng je langzaam het bloem met het water tot het een bol wordt en je het goed kan kneden. Zorg dat de hele kom en je handen schoon zijn  en kneed dan nog ongeveer 10 minuten door tot het een elastisch deeg is. Dek af met folie of een vochtige (schone) theedoek en laat het 10 minuten rusten.
Stap 3 – Deel het deeg op in 8 stukken en maak van allemaal een bolletje met een gat erin.  Het gat moet zo’n 4 of 5 keer zo groot zijn als je uiteindelijk wil dat hij is. Leg de broodjes op een bakplaat met bakpapier, dek weer af en laat 60 minuten rusten.
Stap 4 – Breng dan een soeppan ruim water aan de kook en verwarm de oven voor op 200 graden. Als het water kookt voeg je een snuf zout en suiker toe. Dan kun je de bagels in het water leggen, als de bagels drijven laat je ze nog ongeveer 1 minuut koken aan beide kanten. Je kunt meerdere bagels tegelijk in het water leggen, maar ze moeten genoeg speling en groeimogelijkheid hebben.
Stap 5 – Leg ze vervolgens terug op de bakplaat met bakpapier en schuif ze voor 10 minuten (of tot ze goudbruin zijn) de oven in. Wil je bagels maken met sesam of maanzaad? Dan gebruik je wat koffiemelk om dit erop te plakken voor het de oven in gaat. Ik vind daar zelf alleen nooit zo’n meerwaarde aan zitten., dus daarom heb ik die stap niet gedaan.
Bagels kun je op allerlei manieren beleggen, mijn voorkeur gaat naar hartig. Met roomkaas en wat lekkere sla of zelfs een plakje zalm. Jammie! Maar je kunt ook juist voor zoet gaan en pindakaas combineren met een zoete jam, bijvoorbeeld. Of natuurlijk eentje hartig en eentje zoet, dat kan ook altijd nog…