Recept

Recept: Franse uiensoep

Dankzij Marley Spoon en andere maaltijdboxen had ik langzaamaan een overschot aan uien. Ik bedoel: ze voegen er voor elk recept genoeg bij, maar ik gebruik steeds maar een deel omdat ik teveel ui gewoon niet zo lekker vind. Dus waar er twee stuks bij zitten, gebruik ik er eentje of misschien zelfs maar een halve. Om deze op te maken besloot ik eens uiensoep te maken, en het was heel erg lekker. Dat terwijl uiensoep in restaurants eigenlijk altijd een beetje tegenvalt…

Ingrediënten:

  • 800 tot 1000 gram uien
  • 25 gram (ongezouten) boter of margarine
  • Scheutje olijfolie
  • 2 grote of 4 kleinere tenen knoflook
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 bouillonblokje
  • 1 liter water
  • 100 ml Chardonnay
  • Worcestersaus
  • Oud brood
  • Cheddar

Zo maak je het:

  1. Pel en snijd de uien fijn. Hiervoor kun je ook een keukenmachine gebruiken, maar het kan ook met de hand. Smelt vervolgens de boter en voeg de olijfolie toe aan de pan. Ik gebruikte hiervoor een soeppan, maar je kunt ook een stoofpan gebruiken. Laat de uien zacht en lichtbruin worden voordat je verder gaat. Voeg nog geen zout toe.
  2. Na 10 minuten voeg je de knoflook en de suiker toe. Je kunt de knoflook persen of raspen, maar zorg dat het fijn is. Je wilt straks niet op een stuk knoflook kauwen. Laat het geheel nog een kwartier staan om te karamelliseren. Als de uien goudbruin zijn, is dit klaar.
  3. Voeg vervolgens de Chardonnay toe en verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Ik gebruik het liefst runderbouillon, maar als je het vegetarisch wilt houden, kun je ook kiezen voor groentebouillon. Laat het geheel nog 20 minuten sudderen en breng het uiteindelijk op smaak met peper, zout en Worcestersaus. Als je die laatste niet in huis hebt, is peper en zout alleen ook goed.
  4. Rooster het oude brood op een laag vuur in een pan totdat het krokant wordt. Als dat klaar is, rasp je de cheddar en leg je dit in hoopjes in de pan. Haal wel eerst het brood eruit. Als de kaas is gesmolten, leg je op elk hoopje weer een broodje en laat je dit een beetje uitharden. Zo krijg je uiteindelijk een lekkere crouton met kaas, die je op de kom met soep legt bij het serveren.