Recept

Recept: Gnocchi in rozemarijnboter (met courgette, wortel en kip)

Toen ik laatst de Dinnerly maaltijdbox probeerde gaf me dat enorme inspiratie voor heerlijke gerechten. De basis uit de box was namelijk wel lekker, maar ik hou van meer groenten en dus ging mijn hoofd meteen verder denken hoe ik dat kon toepassen. Daar kwam dit recept uit. Gnocchi is mijn favoriete pasta, maar ik ken eigenlijk niet zo veel recepten en de recepten die ik ken zijn niet zo gezond. Dus dit recept was heel welkom, in de maaltijdbox gebruikten ze wortel met pastinaak, maar dat vond ik ook veel te herfstig en daarom koos ik voor lekkere courgette als groente. Super lekker met citroen en dus echt een aanrader!

Ingrediënten per portie (€2,25*)

  • 150 gram courgette**
  • 100 gram wortel
  • 100 gram kipfilet(haasjes)
  • 100 – 125 gram gnocchi
  • 1/4 citroen
  • 1 teen knoflook
  • 5 gram rozemarijn
  • 25 gram boter
  • zout en peper

* Prijs gebaseerd op aankopen bij Picnic, maart 2021
**Dat is ongeveer een halve courgette uit de supermarkt.

Stap 1 – Was de groenten en snij de courgette doormidden en vervolgens in plakjes van ½ cm dik. De wortel mag ook door de helft en in plakjes gesneden worden, maar dan wel dun want dat eet lekkerder.

Stap 2 – Leg de groenten op een bakplaat en grill ze voor ongeveer 15 minuten op 200 graden. Na die 15 minuten kun je alles omdraaien zodat je groenten aan 2 kanten bakken.

Stap 3 – Zet een ruime pan water met een flinke snuf zout op het vuur.

Stap 4 – Dep de kip droog met keukenpapier en bak in een pan met de helft van de boter, de helft van de rozemarijn en de helft van de knoflook. Het hoeft niet gaar te zijn want het gaat nog in de oven. Als de groenten na 15 minuten omgedraaid worden kun je de kip erbij zetten.

Stap 5 – Pers de citroen, smelt de rest van de boter in de pan en bak de rest van de knoflook en rozemarijn erin. Laat op laag vuur staan tot je het nodig hebt, roer af en toe door zodat de knoflook en rozemarijn niet aanbrandt.

Stap 6 – Kook de gnocchi voor 3-4 minuten of tot ze gaan drijven. Gnocchi wordt echt niet lekker als het te lang kookt, dus laat het niet te lang in het water liggen. Meestal wordt deze pasta in pakken van 500 gram verkocht, maar ik vind ze vrij zwaar op de maag liggen. Daarom gebruik ik ¼ van een pak per persoon. De rest kun je prima invriezen, als je dan de volgende keer weer gnocchi wil eten gaan ze direct uit de vriezer in het kokende water.

Stap 7 – Haal de stokjes van de rozemarijn uit de pan, de naaldjes mogen blijven liggen. Voeg het citroensap toe aan de boter, meng dit erdoor en voeg je gnocchi én de groenten te aan de pan en zorg dat alle onderdelen worden omhult door de lekkere boter.

Serveer op een bord met de kipfilet(haasjes) erbovenop. Als je dit recept voor meer personen moet maken hoef je de ingrediënten van de boter niet 1-op-1 te vermeerderen. Een beetje op gevoel vermeerderen is dan beter. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik bij het koken echt niet zo op de gewichten zit, vaak doen dan krijg je vanzelf gevoel hoeveel je moet gebruiken!

Als je geen boter wilt gebruiken kun je ook kiezen voor olijfolie en gebruik 1,5 eetlepels in plaats van 25 gram. Optie nummer drie is om deels olijfolie en deels boter te gebruiken, dan ga je voor ongeveer 50/50.